‘Tsarnaev kardeşler normal insanlardı’

Independent, saldırı zanlısı Tsarnaev kardeşlerden büyüğü Tamerlan’la Cambridge’te aynı dönemde okula giden, küçüğü Cahar’a ise futbol takımında koçluk yapan Cambridge sakini Luis Vasquez’le bir röportaj gerçekleştirdi.

Vasquez şunları söyledi:

“Tamerlan hep ortalıklardaydı. Kendisiyle aynı okuldaki kız kardeşine göz kulak olurdu. Bu, onun için önemliydi. Onunla erkek arkadaş olmak ya da yakınlaşmak isteyenler hep korkardı, çünkü sanki büyük birader hep onları izlemedeydi. Bu, şiddet içeren bir şey değildi.”

Vasquez, Tamerlan’ın karakteriyle ilgili de olumlu şeyler söyledi:

“Son derece cana yakın biriydi. Serinkanlıydı. Sıradan olmayan bir durumu yoktu. Sadece sosyal olarak kendini biraz geri çeken biriydi ama sosyal anlamda garip biri falan da değildi. Dostane bir devdi, bu kadar.”

Vasquez küçük kardeş Cahar içinse şu yorumda bulundu:

“Küçük kardeşin koçluğunu yaptım. Onu kalabalıklardan ayrı tutan hiçbir şey yoktu. Normaldi, arkadaşları vardı.”

Times’ın muhabiri Ben Hoyle ise Dağıstan’ın başkenti Mahaçkale’de Tsarnaev kardeşlerin ve ailelerinin izini sürdü.

Kardeşler çocukluklarının bir dönemini burada geçirmiş, anne ve babalarıysa hala bu kentte yaşıyor. Tsarnaev kardeşlerin bir dönem eğitim gördükleri okulun yöneticisi gazeteye kardeşlerde negatif hiçbir şey görmediğini söyledi.

Ailenin yaşadığı mahallede bir bakkal dükkanı işleten Larissa Abakarova ise Times’a “Normal ve konuşkan insanlardı. Fanatik değillerdi, bizim gibi sıradan insanlardı” değerlendirmesini yaptı.

Abakarova olayın olduğu gün ailenin sabah erkenden evlerinden ayrıldığını da belirtiyor.

“ABD YAVAŞ DAVRANIYOR”

Financial Times’ta İngiliz güvenlik uzmanlarının görüşlerine yer verilen haberde, ABD’nin saldırıları önleme konusunda yavaş davrandığı belirtiliyor.

Haberde uzmanlar çok kültürlülüğün ABD’de doğanlar içinde radikalleşmeyi doğal olarak elimine edeceğinin beklendiğini, ancak bunun doğru olmadığını belirtiyor.

Haberde İngiltere’nin, 2005’te radikal İslamcılar tarafından gerçekleştirilen metro saldırılarını takiben yeni stratejileri devreye soktuğu ve bunun başarıya ulaştığı da vurgulanıyor.

Bu stratejilerden biri olarak polisin ve yerel yöneticilerin İslami örgütlenmeler ve topluluklarla daha yakın çalışması ve bazı kişilerin radikalleşmesi durumunda bunun önceden tespit edilmesi stratejisinden de bahsediliyor.

1379930cookie-check‘Tsarnaev kardeşler normal insanlardı’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.