TSK kayıp iki askeri arıyor

Hakkari'nin Şemdinli ilçesi Aktütün Sınır Karakolu'na düzenlenen saldırıda hayatını kaybeden 15 asker için Türkiye'nin çeşitli kentlerinde cenaze törenleri düzenlendi.


Bölgede PKK ile çatışmalar giderek yoğunlaşıyor


Saldırının ardından Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bölgedeki operasyonlarını arttırdığı haberleri de geliyor.


Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Hakkari'deki saldırının ardından Şırnak'ın Irak sınırına yakın bölgelerine çok sayıda asker ve mühimmat sevk edildi. Helikopterlerin bölgede keşif uçuşları yaptıkları da bildiriliyor.


AA, dağlık kesimlerde bulunan askeri bölgelerde obüs toplarının kurulduğunu da duyurdu.


Bu arada Genelkurmay karargahında bir bilgilendirme toplantısı düzenleyen Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız, aralarında Aktütün Karakolu'nun da bulunduğu beş karakolun yerlerinin değişeceğini açıkladı.


KARAKOL KAYDIRILACAK


Iğsız, Aktütün Sınır Karakolu'nun, Berçar Tepe'ye taşınmasına ilişkin çalışmanın geçen yıl başlatıldığını, karakolun 2009 yılı yazına kadar buraya alınmasının planlandığını bildirdi.


Iğsız, çatışmalar sonrasında kendilerinden haber alınamayan iki uzman çavuşun hayatını kaybetmiş olabileceklerini değerlendirdiklerini, ama arama çalışmalarının durmaksızın sürdürüldüğünü açıkladı.


Diplomatik alanda da hareketli saatler yaşanıyor. Bugün başlaması öngörülen Fransa ziyaretini iptal eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül dün görüştüğü Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'ye, Irak hükümetinin gerekli önlemleri derhal alması beklentisini iletti.


Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre, Talabani, saldırıyı hem Türklere hem Kürtlere, tüm Irak halkına ve dini değerlere yönelik bir suç olarak niteledi.


Öte yandan Türkiye'nin Irak'a ve ülkedeki koalisyon güçlerine öncülük eden Amerika Birleşik Devletleri'ne "sınırınıza sahip çıkın" mesajı verdiği bildirildi.


Anadolu Ajansı'nın diplomatik kaynaklara atfen geçtiği habere göre, Türkiye, Irak'a verdiği notayla olayın faillerinin yakalanması ve bundan sonra benzer saldırıların tekrarlanmaması için gereken her türlü tedbirin alınmasını istedi.


Koalisyon güçlerinin başındaki ülke olması açısından Amerikalı yetkililerle de temasa geçilirken, Anadolu Ajansı'nın görüştüğü kaynaklar, Washington'daki Türk Büyükelçiliği kanalıyla ABD nezdinde temasların sürdüğünü ifade ettiler.


Kaynaklar, saldırının sınır ötesinden düzenlendiğine işaret ederek, "O zaman 'sınırınıza sahip çıkın' diyoruz, hem Irak'a hem de işgal gücü olması dolayısıyla ABD'ye" ifadesini kullandılar.


Diplomatik alanda bir başka gelişme de önceki gece geç saatlerde Kuzey Irak'ta yaşandı.


ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı John Negroponte, Selahaddin kentinde Irak'ın kuzeyinde bölgesel yönetimin başkanı Mesud Barzani'yle yaptığı görüşmede ''Çok çirkin bir saldırı, bu olayı kınıyoruz" dedi.


Barzani de saldırıyı kınadıklarını belirterek, "Biz bu tür saldırıları kınıyoruz ve karşıyız. Ayrıca kesinlikle doğru da bulmuyoruz. Buradan esef duyduğumuzu bildiriyoruz. Bu saldırılarda hayatını kaybedenlerin ailelerine baş sağlığı diliyoruz. Bir daha tekrarlanmamasını dileriz" diye konuştu. (BBC)

1067520cookie-checkTSK kayıp iki askeri arıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.