‘TSK’nin adadaki varlığı tartışılmaz’

Talat, olumlu bir görüşme olmasını ümit ettiğini, ancak Papadopulos’un, görüşmeyi Rum kesiminde yapılacak seçimler nedeniyle kabul ettiğini söyledi. “2004 referandumundan beri nihai hedef olarak kendimize seçtiğimiz hedef, Kıbrıs sorununun bütünlüklü çözümüdür” diyen Talat, dolayısıyla 5 Eylül toplantısı bu amaca ulaşmak için önemli bir adım haline dönüştürebilirse, kendilerini başarı elde etmiş sayacaklarını kaydetti.


Talat, “Bu görüşme bizi bütünlüklü çözüm hedefine yakınlaştırabilirse istediğimizi elde etmiş olacağız” diyerek, bir yılı aşkın bir süredir Papadopulos’la görüşmediklerini hatırlattı.


Bu görüşmede Rum tarafının tutumunun da önemli olduğunu ve Rum tarafında Şubat 2008’de “başkanlık” seçimlerinin yapılacağını vurgulayan Talat, “Belki bugün bu görüşmenin olabilmesinin nedeni de zaten bu seçimdir. Çünkü 2004 yılından beri sürekli olarak ben yüz yüze görüşme daveti yaptım. Bunu yaptığım halde hep olumsuz cevap aldım. Ama şimdi olumlu bir cevap aldım. Bizim sürekli olarak yaptığımız çağrıya aldığımız bu olumlu cevaptan başarılı bir sonuç almayı istiyorum, arzuluyorum” diye konuştu. Hiçbir şart öne sürmeden görüşmeye gideceğini yineleyen Talat, “belki görüşmede nihai hedefi tanımladıktan sonra, arasını nasıl dolduracaklarını konuşup kararlaştıracaklarını” belirtti.


TSK’YA İHTİYAÇ VAR


Yunanistan Dışişleri Bakanı Markulli’nin adadaki Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) varlığına ilişkin, “Kıbrıs’ta anlaşmaya ihtiyaç yoktur. Türk ordusu çekilirse Kıbrıs sorunu çözülmüş olur” dediğini de hatırlatan Mehmet Ali Talat, konuyla ilgili KKTC Cumhurbaşkanlığının, Türkiye’nin ve TSK’nın birçok defa açıklama yaptığını belirtti.


Talat, “Kıbrıs sorunu çözülünceye kadar, TSK’nın buradaki varlığı bir ihtiyaç olarak devam edecektir. Kıbrıs sorunu çözülünceye kadar TSK’nın adadaki varlığı tartışma konusu yapılamaz” dedi. Doğu Akdeniz’de petrol ve doğal gaz arama çalışmalarına ilişkin bir soruya ise Talat, “Kıbrıs Cumhuriyeti denen Kıbrıs Rum yönetimi, egemen ve normal bir devlet değildir” dedi ve o nedenle, Kıbrıslı Türklerin olmadığı bir yönetime sahip Kıbrıs Rum devletinin, adanın münhasır ekonomik bölgelerinde petrol veya doğal kaynak arama yetkisi bulunmadığını belirtti.

702450cookie-check‘TSK’nin adadaki varlığı tartışılmaz’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.