Tsunami anma törenlerinde saldırı korkusu

Ayrılıkçı Tamil gerillalarının saldırı düzenleyebileceği endişesine rağmen, Devlet Başkanı Mahinda Rajapakse tarafından resmi törenler için seçilen ülkenin güneyindeki Peraliye köyünde felakette hayatını kaybedenler anıldı. Rajapakse’nin seçtiği bu köyde binden fazla tren yolcusu, 26 Aralık 2004’te dev dalgalar tarafından birkaç saniye içinde yutulmuştu. Törende, Budist rahipler, ardından Hıristiyan, Hindu ve Müslüman din adamları, düzenlenen 2 dakikalık saygı duruşundan sonra felakette hayatını kaybeden 31 bin Sri Lankalıya dualar okudu.

Yeniden inşa çalışmalarının ağır gittiğini kabul eden Devlet Başkanı, bir anda bir milyon kişinin evsiz kaldığı ülkede, bütün felaketzedelerin yardımına koşamadıklarını da kabul etti. Rajapakse, Tamil gerillalarının saldırabileceği endişesiyle yoğun güvenlik önlemleri altında düzenlenen törendeki konuşmasında imar çalışmalarının hızlandırılması için “yeni bir dinamizm” ortaya koyma sözü verdi.

Aralık ayının, Tamil gerillalarıyla hükümet arasında yeni bir gerginlikle geçtiği ve bir ayda en az 67 kişinin öldüğü belirtiliyor. Ülkede son olay dün meydana gelmiş, Tamil Ulusal İttifakı Milletvekili Joseph Pararajasingam, ülkenin doğusundaki Batticaloa’da Noel Ayini sırasında açılan ateşle öldürülmüştü. Ayrılıkçı Tamil güçlerine destek veren milletvekili Pararajasingam’ın öldürülmesi, yaklaşık 20 yıl süren ve ateşkesle sonuçlanan iç savaşın yeniden başlayabileceği kaygılarına yol açıyor.

1121010cookie-checkTsunami anma törenlerinde saldırı korkusu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.