Tsunami temizliğine 50 milyar dolar

Japonya’da 11 Mart 2011’de ülkenin kuzeydoğusunda yaşanan deprem ve tsunami sonrası Fukuşima Nükleer Santrali büyük zarar görmüştü. Ülkedeki nükleer facianın üzerinden 2.5 yıl geçmesine rağmen hala sorunlar devam ediyor.

Japonya hükümeti nükleer santral alanını temizlemek için 11 milyar dolarlık bir bütçe ayırdı. Ulusal Endüstriyel Bilim ve Teknoloji Enstitüsü tahliye alanını temizlemenin 20 milyar dolara mal olacağını ve çevrenin temizlenmesi için de 30 milyar dolara daha ihtiyaç olduğunu belirtti.

Bu rakam Japon hükümetinin temizlik çalışmaları için ayırdığı bütçenin tam 4 katı. Araştırmacıların, 50 milyar dolar olarak hesapladığı masraflar, tazminat ve 40 yıl sürmesi beklenen santrali sökme masraflarını da kapsamıyor.

TEPCO İLK KEZ KABUL ETTİ
Santralin işletmecisi TEPCO şirketi de, okyanusun kıyısındaki santralden denize radyasyon sızıntısı olduğunu ilk defa kabul etti.

Japonya Nükleer Düzenleme Otoritesi ise, sızıntının kazanın gerçekleştiği günden bu yana devam ettiği düşüncesinde. Santralden yeniden radyoaktif buhar da çıkmaya başladı.

TİROİD KANSERİ
Fukuşima Nükleer Santrali’ne ilk müdaheleyi yapan 2 bin gönüllüden 198’inin de tiroid kanseri olduğuna dikkat çekildi.

ÇERNOBİL SONRASI EN BÜYÜK FELAKET
Japonya’nın kuzeydoğusunda 11 Mart 2011’de meydana gelen 9.0 büyüklüğündeki deprem ve ardından oluşan tsunami, Fukuşima Nükleer Santrali’nde radyasyon sızıntısına yol açarak Çernobil’den 25 yıl sonra dünyanın en büyük ikinci nükleer felaketine neden olmuştu.

Üç reaktörün erimesi radyasyon sızıntısına yol açmış ve bölgede yaşayan 160 bin kişi tahliye edilmişti. Felaketin ardından ülkedeki 50 reaktör geçici olarak kapatılmış, sadece ikisi tekrar açılmıştı.

1390400cookie-checkTsunami temizliğine 50 milyar dolar

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.