Tsunami yardımını başa kalktı

Geçen haftadan bu yana Açe ve Cakarta sokaklarında ilginç bir eylem gözleniyor.

Bazı kişiler ellerinde kumbara cam kavanozlar sokaklarda bozuk para topluyor. Toplanan paraları daha sonra Avustralya Başbakanı Tony Abbot’a gönderecek ve borçlarını ödemeye çalışacaklar.

Borçları, Açe’de Tsunami zamanında Avustralya’nın yaptığı yardımlar oluşturuyor. Kimsenin aklına gelmezdi günün birinde bu yardımların başa kakılacağı.
Tony Abbot geçen hafta “Açe’deki yardımları unuttunuz galiba! Biz de sizden idam mahkumu vatandaşlarımızın affını istiyoruz” şeklinde anlaşılan sözler sarfetti ve baltayı taşa vurdu. Tüm Endonezya’yı üzen bu sözler sonucu halk arasında böyle bir eylem başladı.

Daha sonra hem kendisi hem de Dışişleri Bakanı toparlamaya çalışıp, “aslında tam da onu demek istememiştik, biz iki ülke her zaman birbirimizi desteklemeliyiz” dese de söz ağızdan çıkmıştı bir kere. Bozuk paralar borçları ödemeye yetecek mi! O biraz zor.

Ocak ayında uyuşturucu kaçakçısı 4’ü yabancı biri Endonezyalı 5 mahkum idam edildi. Başkan Joko Widodo ülkedeki uyuşturucu sorunuyla başa çıkmanın yolunun idamlardan geçtiğine inandığı için ilk işlerinden biri yıllardır bekleyen idamları gerçekleştirmek oldu.

İlk idamların ardından 11 kişinin yer aldığı ikinci liste açıklandı ve 15 yıldır hapiste olan idama mahkum iki Avustralya vatandaşı da listedeydi.

Myuran Sukuraman 33, ve Andrew Chan 31, 2005 ‘de Bali Denpasar Havaalınında 8 kg eroini Avustralya’ya kaçırmak üzereyken yakalanan Bali 9 çetesi mensuplarından. Diğer elemanlar ömür boyu hapis alırken onlar idama mahkum olmuştu. Aslında tezgahı kuran Avustralya polisi ama Bali’de yakalandıkları için Endonezya yasalarına göre yargılanmışlar. Avustralya’da idam cezası yıllar önce yasaklanmış.

Her iki mahkum da listede yer almadan çok kısa bir süre önce Başkan Jokowi’den bağış talebinde bulundu ve reddedildi. Yasalara göre başkanın idamı af yetkisi var.

Avustralya bu iki vatandaşını infazdan kurtarmak için elinden geleni yaptı.

Başbakan Abbot’dan Dışişleri Bakanı Bishop’a kadar araya girmeyen kalmadı, Başkan Jokowi defalarca arandı. Avukatlar tüm yasal yolların bitmiş olmasına karşın yeniden inceleme istediler. İdamları geciktirip bu sırada bir çözüm bulmaya çalışıyorlar.

Diğer mahkumlar Başkana mektup yazarak bu ikilin hapishanede ne kadar faydalı işler yaptıklarını anlata anlata bitiremediler. Avustralya’da kurtarma kampanyaları başlatıldı. Halk ikiye bölünmüş durumda; yarısı hükümete “bırakın uğraşmayın, hakettiler, o eroinle nice canlar yakanacaktı, bu ceza o ülkenin iç işidir ” derken diğer kesim onları savunuyor ve idamın insan haklarına uygun olmayan bir ceza olduğunu ileri sürüyor.

İşte tüm çabalarına karşın bir sonuç alamayan Başbakan Abbot son çareyi Açe yardımlarını hatırlatmakta bulmuş olmalı ki o da ters tepti. İdamların yapılacağı adada herşeyin hazır olduğu her an harekete geçileceği açıklandı. İdamlardan en az 3 gün önce mahkumlara bilgi veriliyor. Bu arada idam adasının civarı görmediği kadar ilgi görmeye, ziyaretçi akınına uğramaya başladı. Şimdi beklenen idamların gerçekleşmemesi için bir mucize!

1570810cookie-checkTsunami yardımını başa kalktı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.