TTB Genel Sekreteri Bülent Nazım Yılmaz: Salgın kontrolden çıktı, bu kış zor geçecek

TTB Genel Sekreteri Bülent Nazım Yılmaz: Salgın kontrolden çıktı, bu kış zor geçecek
Koronavirüs vakaları ve yaşanan can kayıpları her geçen gün artarken salgının sonuçları giderek ağırlaşıyor. Türk Tabipleri Birliği, grip mevsimine de işaret ederek ‘Kış zor geçecek’ uyarısı yaptı.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Bülent Nazım Yılmaz, artan vaka ve ölümlerle birlikte salgında gelinen noktayı Evrensel’e değerlendirdi. Vaka ve ölüm sayılarının resmi kaynakların açıklamalarının çok üzerinde olduğunu söyleyen Yılmaz, “Bakanlık ve devlet yetkilileri TTB’nin önerilerini dikkate alsaydı Türkiye salgını rahat atlatırdı. Salgın artık kontrol edilemez bir noktada” diyerek alınması gereken önlemler için Sağlık Bakanlığını harekete geçmeye ve TTB ile diyalog ve iş birliğine çağırdı.

SON 10 GÜNDE CİDDİ BİR ARTIŞ VAR
Sağlık Bakanlığının son 10 günde açıkladığı tablolarda dahi ciddi bir artış olduğunun altını çizen TTB Genel Sekreteri Bülent Nazım Yılmaz, “Devletin verilerine göre de ölüm sayıları artıyor. Salgın artık mart-haziran sürecinin çok üzerinde seyrediyor. Hastanelerden bize gelen bilgilere göre ise yoğun bakımlar dolu iken servisler ise neredeyse doluyor” bilgisini verdi. Vakaların görülmeye başlandığı ilk zamanlarda salgının etkisinin az olduğu illerde şimdi vakaların başını alıp gittiği değerlendirmesinde bulunan Yılmaz, “Vaka ve ölüm sayıları Bakanlığın ve devletin açıklamalarının çok çok üzerinde” dedi.

“SAĞLIK SİSTEMİ SALGIN YÖNETİMİNE UYGUN DEĞİL”
Şu andaki sağlık sisteminin ise salgın yönetimine uygun olmadığını söyleyen Yılmaz, “Sağlık çalışanlarının motivasyonu çok düşük. Giderek daha çok sağlık çalışanı hastalanıyor, hayatını kaybediyor, çalışanlar ise tükenmişlikle yüz yüze. Salgın artık kontrol edilemez bir durumda” diyerek sağlık çalışanlarının gözetilmesini, özlük haklarına ve çalışma ortamlarına dönük iyileştirmelerin yapılması gerektiğini vurguladı.

“BAKANLIĞI DİYALOĞA ÇAĞIRIYORUZ”
Sağlık Bakanlığını Evrensel aracılığı ile TTB ile diyaloğa çağıran Yılmaz, “Bakanlık ve devlet yetkilileri başından beri TTB’nin önerilerini dikkate alsaydı Türkiye salgını rahat atlatırdı ve biz bugün bu yoğunluğu konuşmuyor olurduk. Buradan Bakanlığı diyaloğa çağırıyoruz ve alınacak önlemler noktasında TTB ile iş birliğine davet ediyoruz. Söz konusu olan halkın ve sağlıkçıların sağlığı” diye belirtti.

“ALINACAK ÖNLEMLER HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR”
Eylül-ekim ayları itibariyle okulların açılacağı ve gribal enfeksiyonların da görüleceğine dikkat çeken Yılmaz, bu kışın zor geçeceğini belirtti. Okulların açılmasına karşı olmadıklarını ancak alınacak önlemlerin bir bütün olarak değerlendirilip eksiksiz yerine getirilmesi gerektiğini ifade eden Yılmaz, “Burada yasaklamak değil önlemlerin nasıl alınacağı önemli. Okullarda sınıf sayısı düşürüldü mü, çocuklar evlerinden alınıp nasıl bırakılacak, servis sayıları ne olacak, okulların temizlikleri ne durumda, öğretmenlere yeterince bilgilendirme yapıldı mı gibi birçok soru var. Bunlar hep devlet kontrolünde olmalı. Denetimler eksiksiz yerine gerilmeli” ifadelerini kullandı. Önceki yıllarda da okullarda temizlik sorunlarının çokça yaşandığını ve 20 yılı aşkın bir zamandır okullarda sağlık çalışanı olmadığını hatırlatan Yılmaz, böyle bir ortamda alınacak önlemlerin hayati önem taşıdığına dikkat çekti.

Grip aşısının ise temin edilmesi için yaklaşık 2 aydır uyarılarda bulunduklarını belirten Yılmaz, “Kronik, riskli ve gebeler için özel önlemler alınarak aşılamaların yapılması gerekir” dedi. Burcu YILDIRIM / EVRENSEL Ankara

 

2445620cookie-checkTTB Genel Sekreteri Bülent Nazım Yılmaz: Salgın kontrolden çıktı, bu kış zor geçecek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.