Tunceli’de helikopter düştü: 12 ölü

Tunceli’de, polise ait Sikorsky tipi helikopter düştü. Ekiplerin enkaza ulaşmasıyla helikopterde bulunan 7 polis, 1 hakim, 1 asker ve 3 personelin şehit olduğu öğrenildi. Valilik, helikopterin hava şartları nedeniyle düştüğünün değerlendirildiğini duyurdu. Olayla ilgili açıklama yapan İçişleri Bakanı Soylu, ”Helikopterde herhangi bir dış etken söz konusu değil” ifadesini kullandı.

Tunceli Pülümür’de, polis helikopterinin düşmesi sonucu 1 hakim, 7 polis, 1 astsubay ve 3 mürettebat şehit oldu.

Emniyet Genel Müdürlüğü’ne ait Sikorsky S-70 Blackhawk tipi helikopter, Tunceli’de referandum nedeniyle görevlendirilmişti.

1 hakim, 7 polis, 1 astsubay ve 3 mürettebatın olduğu helikopter, 11.40’ta Pülümür ilçesinden havalandı.

Helikopterle bağlantı, kalkıştan 10 dakika sonra kesildi. Helikopterin, Kocatepe, Sarıgül, Çambulak köylerinin arasında bulunan kırsal alana düştüğü değerlendiriliyor.

VALİLİK: 10 DAKİKA SONRA SİNYAL KESİLDİ

Tunceli Valiliği’nden yapılan açıklamada şöyle denildi:

“18 Nisan 2017 günü saat 11.40 sıralarında Pülümür ilçemizden havalanan Sikorsky tipi polis helikopterinden kalkışından yaklaşık (10) dakika sonra sinyal alımı kesilmiştir. Söz konusu helikopterde 7 polis memuru, 1 hakim, 1 astsubay ve 3 mürettebat olduğu değerlendirilmektedir.

Helikopterin olumsuz hava şartlarından dolayı düştüğü değerlendirilmekte olup, bölgeye çok sayıda arama kurtarma ekibi sevk edilmiş olup gelişmelerden kamuoyuna bilgi verilecektir.”

”112 KOMUTA MERKEZİ’NE OLAY YERİNDEN DÜŞEN BİR ÇAĞRI YOK”

Doğan Haber Ajansı’nın (DHA) haberine göre bir helikopter personelinin acil kodla 112’yi arayıp “7 yaralımız var” diyerek yardım istediği iddia edilmişti. Ancak bu doğrulanmadı.

Tunceli Sağlık Müdürü Sercan Özaydın, 112 Komuta Merkezi’ne herhangi bir çağrı gelmediğini belirtti.

Basında çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını ifade eden Özaydın, “Bölge itibarıyla 112 çağrısının komşu illerimize de düşmüş olma ihtimali var. Bingöl, Erzincan ve Erzurum ile müşterek değerlendirdik, 112 Komuta Merkezi’ne olay yerinden düşen bir çağrı yok. Olay yerine dair hiçbir çağrı almadık” diye konuştu.

KOORDİNATLARI BELİRLENDİ

AFAD’dan edinilen bilgiye göre, ilçenin Çambulak ve Kocatepe köylerinin 2 bin 500 metre yüksekliğindeki kırsalına düştüğü öngörülen helikopterin koordinatları belirlendi.

Bölgeye çok sayıda AFAD ve UMKE ekibi sevk edildi, çevre illerden de takviye birlikler istendi.

Kurtarma ekibinde 6 profesyonel dağcı da vardı. Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı 4 tim de bölgeye havadan indirildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı 3 uçak ve 2 helikopter bölgede uçuş yaptı. Onlardan biri geniş alanı tarayabilen erken ihbar uçağıydı.

”KÖYLÜLER, HELİKOPTERİN İNİŞE YELTENDİĞİNİ VE TEKRAR YÜKSELDİĞİNİ ANLATIYORLAR”

Kocatepe’de yaşayanlar helikopterin köye acil iniş yapmaya çalıştığını ancak bunu başaramadığını iddia etti. Kendisinin de bu çalışmalara Kocatepe köyündeki vatandaşlarla katıldığını, ancak helikopterin bulunabileceği alana bu köyden araçların gidemediğini dile getiren Pülümür Belediye Başkanı Müslüm Tosun, şöyle devam etti:

“Köylüler helikopterin 1-2 sorti yaptığını, sendelediğini ifade ediyorlar. Helikopterin tekrar devam ettiğini, görüş alanının dışına çıktığını söylüyorlar. Köylüler, helikopterin inişe yeltendiğini ve tekrar yükseldiğini anlatıyorlar. Kocatepe köyünün arka kısmı Ovacık ilçesi. AKUT, 112, köylüler ve vatandaşlarla bölgede arama yapıyoruz. Tahmini bölgeye doğru yürüyoruz.”

KOCATEPE KÖYÜ MUHTARI: BÖLGE DAĞLIK VE SİSLİ

Kocatepe köyü muhtarı Abidin Keskin Tunceli’deki helikopter kazasıyla ilgili açıklama yaptı. NTV yayınında konuşan Muhtar Abidin Keskin, “Helikopter köyün üstünden geçti. İki helikopter geçti. Hava şu anda yağışlı ve sis var. Bölge dağlık. Ambulanslar şu anda köyden geçerek bölgeye ulaşmaya çalışıyor. Bölgede kar da var” dedi.

EKİPLER ENKAZA ULAŞTI

Askeri birlikten oluşan ilk tim saat 16.30 sıralarında helikopterin enkazına ulaştı. Tunceli Valiliği, helikopterdeki 12 kişinin şehit olduğunu açıkladı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN VE BAŞBAKAN YILDIRIM BİLGİ ALDI

Bu arada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan olaya ilişkin bilgi aldı.

BAKAN SOYLU: HELİKOPTERDE HERHANGİ BİR DIŞ ETKEN SÖZ KONUSU DEĞİL

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu olaya ilişkin açıklama yaptı.

Soylu özetle şöyle konuştu:

”Sabah saat 10.00 itibarıyla Diyarbakır’dan kalkan ve Tunceli’de bizim ‘kartal pisti’ olarak nitelendirdiğimiz, tanımlandırdığımız piste iniş yapan Emniyet Genel Müdürlüğümüze ait helikopter, bir taraftan ilçeler arası görevlilerin intikalini sağlamak, diğer taraftan ilk derece komiser yardımcılığı sınavına giren kahraman evlatlarımızı, kardeşlerimizi yerlerine intikal ettirmek ve bir hakimimizin intikalini sağlamak için toplam 12 kişilik toplam mürettebatla birlikte saat 11.35 itibarıyla Tunceli-Pülümür dağ yolundan kalkışını gerçekleştirdi. Ondan önce hem kartal pisti hem de Nazımiye’den gerekli personelleri aldı ve Tunceli-Pülümür dağ yolundan kalktıktan sonra da 11.43 sıralarında kendisiyle tüm irtibatlar kesildi.

Munzur Vadisi’nde uçuşu gerçekleştirirken sinyal kesildikten sonra bize intikal eden haberin hemen akabinde gerek Tunceli İl Jandarma Komutanlığımız gerek Tunceli İl Emniyet Müdürlüğümüz ve ardından da yine Kara Kuvvetleri Komutanlığımızın bütün arama kurtarma timleriyle birlite ulaşılmaya gayret gösterildi. Yerin özellikle Sarıgül köyü etrafında olduğu tespit edildi yaklaşık 2 bin 500 metre yükselikte hem kar hem yoğun yağmur görüş mesafesi darlığı yüzünden helikopterle gidilemedi. Yaklaşık 2,5 saatlik bir tırmanma sonucunda İl Jandarma Komutanımız Tekin Aktemur ve İl Jandarma Komutan Yardımcımız, 4 timimiz, bunların içerisinde polis timlerimiz de var, birlikte saat 16.34 sıralarında helikopterin enkazına ulaştılar. Helikopterin, uyduyla, yere çakıldığını ve ters döndüğünü gördüler. 12 vatan evladımızın hayat belirtileri olup olmadığını kontrol ettiler. Maalesef 12 evladımız hakkın rahmetine kavuşmuş, şehit olmuşlardır. Hem milletimizin hem ülkemizin başı sağ olsun. Oradaki hava şartları çok zor durumda. Helikopterin inebilme imkanı da şu anda yok. Oradan intikalleri konusunda arkadaşlarımız değerlendirme yapıyorlar. İnşallah en kısa süre içerisinde şehitlerimizi oradan alıp Tunceli’ye intikal ettireceğiz. Helikopterde herhangi bir dış etken söz konusu değil. Hava şartlarından dolayı bir kazanın olduğu görülüyor.”

2080490cookie-checkTunceli’de helikopter düştü: 12 ölü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.