Tunus’ta seçim sonuçlarının iptaline tepki

Tunus’ta Ocak ayında Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin bin Ali’nin devrilmesiyle sonuçlanan devrimin doğduğu yer olan Sidi Buzid kentinde şiddet olayları yaşandı. Polis, geçen Pazar günkü seçimlerde yarışan bir partinin bazı bölgelerdeki zaferinin seçim komisyonunca geçersiz ilan edilmesine tepki gösteren protestocuları dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı.

Göstericiler, seçimden en büyük parti olarak çıkan ılımlı İslamcı En Nahda’nın yerel merkezine saldırdı. Halk Listesi adlı parti parlamentoya girmeye hazırlanıyordu ancak altı seçim bölgesindeki sonuçları iptal edildi.

Yetkililer, Londra’da yaşayan işadamı Haşimi Hamdi tarafından kurulan partinin aday listelerinin ‘mali usülsüzlükler’ dolayısıyla iptal edildiğini duyurdu.

Seçim Komisyonu, yeni anayasayı hazırlayacak parlamentoda en fazla sandalyeyi En Nahda partisinin elde ettiğini açıklamıştı.

Buna göre en Nahda, 270 sandalyeli parlamentoda 90 sandalye elde etti.

Yapılan açıklamaya göre Nahda (Uyanış) Partisi yüzde 41,47 oy oranına ulaştı.

23 Ekim’deki seçimler, Zeynel Abidin Bin Ali rejiminin yıkılmasından dokuz ay sonra yapıldı.

Seçimlerde sol eğilimli, seküler Cumhuriyet için Kongre (CPR) partisi yüzde 13,82 oy oranıyla 30 sandalye ve yine sol eğilimli Emek ve Özgürlük için Demokratik Forum Partisi Tekatül yüzde 9,68 oy oranıyla 21 sandalye elde etti.

En Nahda bir ay içinde yeni hükümeti oluşturmayı planladıklarını söylüyor.

Partinin lideri Raşid Gannuşi hükümetinin devrimin hedefleri doğrultusunda yola devam edeceğini, Tunus’un herkesin olduğunu söyledi.

1316380cookie-checkTunus’ta seçim sonuçlarının iptaline tepki

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.