Tunus’un Erdoğan’ı: Seçimi kazandık

Tarihindeki ilk özgür seçimleri yapan Tunus’ta oy sayımı devam ediyor. Seçim,Tunus’ta yapılan ilk “özgür ve çoğulcu seçim” olarak değerlendiriliyor. Tunuslu yetkililer, oy pusulalarının sayımının elle yapıldığı için sonuçların açıklanmasının yarını bulabileceğini bildirdi. Yetkililer, katılımın yüzde 70’e ulaştığına, kimi bölgelerde yüzde 80’i aştığına dikkat çekti.

Beklentiler İslamcı Ennahda Partisi’nin sandıktan birinci çıkacağı ancak tek başına hükümeti kurmayacağı yönünde. Parti yetkilileri de oy oranlarının yüzde 50’yi aştığı iddiasında.

Ennahda Partisi’nin lideri Raşid el Gannuşi, Başbakan Erdoğan’ın ve AKP’yi kendisine örnek aldığını açıkladı.

100’DEN FAZLA PARTİ SEÇİME KATILDI

217 üyeden oluşacak Kurucu Meclis’in görevi geçici hükümeti kurmak ve bir yıl içinde yeni anayasayı oluşturmak olacak. Dört milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede yüzden fazla siyasi parti seçim yarışına katıldı.

Seçimi 140’ı AB’den olmak üzere bin kadar gözlemci de izledi. AB ekibi, seçimin bir bayram havasında geçtiğini, ancak sayım süresince şeffaflık sağlanmasının bir diğer önemli sınav olacağını kaydediyorlar.

Tunus’ta 23 Ekim seçimleri öncesindeki kampanya döneminde İslamcılarla seküler partiler arasında kamplaşma yaşandığı bildiriliyor.

Bu arada Tunus’taki isyanı başlatan olayda kendini ateşe veren Muhammed Buazizi’nin annesi, Reuters haber ajansına verdiği demeçte seçimlerin onur ve özgürlük adına kazanılmış bir zafer olduğunu söyledi.

Başkent Tunus’tan bildiren BBC muhabiri Alan Little, seçimlerden beklentinin yalnızca Tunus’ta değil bütün Arap dünyasında bir hayli yüksek olduğunu bildiriyor.

1315800cookie-checkTunus’un Erdoğan’ı: Seçimi kazandık

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.