Turizm fuarı WTM’nin ardından

Dünyanın en büyük fuarlarından biri olan World Travel Market (WTM) Londra, sona erdi.  

Son yıllarda içine girdiği darboğaza karşın hala Almanya’dan sonra Avrupa’nın en büyük ikinci pazarı olan İngiltere’den beklentilerin şekillendiği WTM Fuarı bu özelliği ile turist çeken bütün ülkelerin önem verdiği bir fuardır.

Türkiye’nin ençok ziyaretçi çektiği üçüncü ülke konumundaki İngiltere’den gelişlerin birkaç yıldır durgun bir seyir izlediği ve pazarın canlandırılmasına yönelik girişimlerin başlatıldığı bu dönemde WTM Londra Fuarı’nın önemi biraz daha atıyor.

WTM Londra Fuarı’nın önemini artıran baka gelişmeler de var.

Bunlara kısaca bir bakalım.

WTM Londra Fuarı, İngilizlerin yurtdışı  tatili için ençok gittiği İspanya’dan hem tüketici hem de profesyonellerin şikayetlerini yükseldiği bir dönemde yapılıyor.

İngilizlerin İspanya’dan şikayet nedenlerine bakıldığında ilk sırada, AB üyesi olduğu halde Euro’ya geçmeyen İngiltere için İspanya’nın giderek pahalı bir ülke haline gelmesidir.

Bu, Euro bölgesi dışında olan Türkiye için bir fırsattır.

İkincisi tur operatörleri, giderek düşen kar oranları ve pazardaki daralma nedeniyle, İspanyol otelcilerin kendilerinden istediği teminatları artık karşılamakta zorlanıyor.

Teminatların karşılanması durumunda ise zaten yüksek olan fiyatların daha da artmasına neden oluyor.

Pazardaki daralma nedeniyle fiyatları artıramayan tur operatörleri artan maliyetleri karlarından karşılamak zorunda kalıyor. Dolayısıyla karları azalıyor.

Bu,Türkiye’nin lehine bir gelişmedir.

Nitekim İngiliz tur operatörleri sıkıştıkları İspanya pazarına seçenek olarak Türkiye’yi öne çıkarmak için tüketicilerin de eğilimi doğrultusunda talebi Türkiye’ye yönlendireceklerini söylüyor. Bu da canlandırılmak istenen İngiltere pazarı için

Türkiye lehine bir başka gelişmedir.

Öte yandan Londra WTM Fuarı, İngiltere’de, pazarın kartelleşmiş bir hal almasına neden olan dikey entegrasyonun tartışmaya açıldığı bir dönemde yapılıyor.

Profesyonellerin buluştuğu fuarlar, katılımcı ve ziyaretçilere pazarın nabzını tutma  ve pazardaki havayı koklama olanağı sağlıyor.

Dolayısıyla WTM Fuarı sırasında yapılacak görüşmelerden, İngiltere seyahat endüstrisi aktörlerinin dikey entegrasyona ilişkin görüş, değerlendirme ve olası beklentilerini öğrenmek için bir fırsattır. Bu alanda Türkiye’ye yarayacak gelişmeler olabilir.

Bu nedenlerle WTM Londra Fuarını bugüne kadarkilerden biraz daha farklı değerlendirmek gerekir.

Ancak şunu  da belirtelim. İster WTM ister başka herhangi bir fuar olsun, buralara gidenlerin öncelikle fuardan ne beklediklerini bilmeleri gerekir.

Örneğin fuara satış yapıp kontrat imzalamaya gitmiş biri için fuar sırasında düzenlenen ve aralarında önemli bilgi alışverişlerinin yapıldığı toplantıların bulunduğu etkinliklerin bir anlamı olmayabilir.

Tersi durumda ise, fuar vesilesi ile katıldığı bir toplantıda öğrendiği bir gelişme ya da bir kişi ile tanışmak çok anlamlı ve yararlı olabilir. Bunun birçok örneği de vardır.

Öyleyse, her fuarı ayrı ayrı tanımlayıp buradan beklentilerin doğru oluşturulması gerekir. Bu da seyahat endüstrisindeki gelişmelerin izlenmesiyle mümkündür.

1088130cookie-checkTurizm fuarı WTM’nin ardından

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.