Turizmciler: Daha çok turizm geliri ve Avrupalı turist bekliyoruz

FARUK ESKİOĞLU – Dünya Turizm Fuarı’na (World Travel Market – WTM) Türkiye’den katılan turizmciler bir önceki yıla göre daha iyi bir sezon geçirdiklerini belirterek 2019’dan beklentilerini “Turist sayısına doğru orantılı artan turizm geliri ve daha çok Avrupalı turist” olarak açıkladılar.

WTM’de göz dolduran bir bölümle katılan Türkiye turizmini oteller, hava yolları, tatil köyleri, İzmir, Belek ve Çanakkale gibi şehirler ile seyahat acenteleri temsil etti. Deniz, kum ve güneş turizminin yanı sıra kültür, termal ve sağlık turizminin de görücüye çıktığı Türkiye fuar alanına yoğun ilgi gözlendi.

Türkiye’den WTM’e katılan bazı turizmcilere geçen sezon kıyaslaması ve bu yıl ki turist ve turizm geliri artış oranındaki dengeyi sorduk. Yanıtlar şöyle:

ERDEM BAŞARIR (VOGUE HOTEL BODRUM)

– ERDEM BAŞARIR (VOGUE HOTEL BODRUM): Geçen sezona göre özellikle İngiliz pazarında yüzde 20’ye ulaşan çok ciddi bir artış oldu. Artan turist sayısına göre turizm gelirinde bir artış sağlanamadı. Kurdan dolayı aklımız karıştı doğrusu. Dövize endeksli olduğumuz için masraflarda artışlar yaşadık. Fakat önümüzdeki sezonda bu sorunları çözmüş olacağız.

ALPARSLAN GÜNEY (SWANDOR HOTELS & RESORT)

– ALPARSLAN GÜNEY (SWANDOR HOTELS & RESORT): Buraya Frankfurt’taki fuardan geldik. Orada da iyi izlenimlerle geldik. Yabancı turizmcilerin artık Türkiye’de istikrar yerine ürünleri sormaları önemli ve olumlu bir gelişme. Artık farklı konularda muhatap olmuyoruz. Geçen sezon beklentilerin üzerindeydik, diğer turizmci arkadaşlarımızla 2019’da bu grafikteki artışın süreceğini öngörüyoruz. Biz Türkiyeli turizmciler olarak her an her şeyin değişebileceği ve buna göre çözüm üretebileceği konusunda deneyimliyiz. Servis ve hizmette çıtayı yükselterek misafirlerin memnuniyetini artırmayı hedefliyoruz. Aslolan hizmet. Turizm geliri açısından ise biz hala ucuz “destinasyon”uz. Verdiğimiz hizmet ve aldığımız para dengeli değil. İspanya ve Yunanistan’ın konumuna ulaşmak için biraz daha yol almamız gerekir. Geçen yıl ve bu yıl gelirdeki artış önümüzdeki sezon daha da toparlayacaktır.

ALİHAN AKKOÇ (BEST WESTERN HOTEL AMBER)

– ALİHAN AKKOÇ (BEST WESTERN HOTEL AMBER): Orta Doğu’da beklentilerimizin üzerinde misafir ağırlasak da gelir açısından beklentilerimizin altında kalındı. Önümüzdeki sezon bu açığı başta İngiltere ve Almanya gibi Avrupa ülkelerinden gelen turistlerdeki artışla kapatacağız. Bizim asıl hedefimiz Avrupalı turistleri çekmektir. Ülkemiz daha güvenli bir ülkedir. Bu da turizmi olumlu etkilemektedir. Buradaki tur operatörlerimiz de böyle düşünüyor.

BARBAROS GÜNEŞ (BARBAROS YACHTING)

– BARBAROS GÜNEŞ (BARBAROS YACHTING): Geçen sezona baktığımızda Avrupalı turistlerde geri dönüş başladığını görürüz. 2019’daki beklentilerimiz daha iyi. Turist sayısı-gelir dengesizliğinde ise Avrupalı turistler gelmediğinde dolar ve euro dışındaki bölgelerden turistler boşluğu dolduruyor. Bundan dolayı turizm geliri düşük kalıyor. Avrupalı turistlerin artışı, turizm gelirini de yükseltecektir.

SAMURAY ÖNEN (BARUT HOTELS)

– SAMURAY ÖNEN (BARUT HOTELS): Bu sezon bir öncekine göre daha iyiydi. 2019’un ilk verilerine göre yüzde 100 bir artış var. Alman pazarından gelen ilk veriler de çok olumlu. Tüm turizm camiası olarak önümüzdeki sezonun daha iyi olacağı beklentisindeyiz. Turist sayısına göre turizm gelirinin artmamasının nedeni de iki kriz sezonu geçirdik ve doluluğu sağlamak için ciddi indirimler yaptık. Ne yazık ki fiyatlar kademeli olarak artarak denge sağlanabiliyor. Önümüzdeki sezon ve onu takip eden yıllarda hak ettiğimiz geliri sağlamaya çalışacağız.

TARIK YALÇIN (HİLTON DALAMAN SARIGERME RESORT & SPA)

– TARIK YALÇIN (HİLTON DALAMAN SARIGERME RESORT & SPA): Turist sayısında 2017’i özellikle İngiltere pazarında yüzde 100 artışla kapattık. 2018’de ise bu oran yüzde 124 oldu. Gelir artışı ise yüzde 144 olarak gerçekleşti. Kesin rakamlar için erken fakat önümüzdeki sezon Dalaman Havalimanı baz alındığında artışın yüzde 130’u bulacağını öngörüyoruz. Türkiye’nin cazibe merkezi olarak her geçen gün önemi artıyor. Hilton olarak dünyada 5600 oteli var. Biz Hilton’un yüz yıllık kuruluşunu kutluyoruz. Hilton tanıtımlarında Türkiye’yi ön plana çıkardı. Dünya çapında kampanyada Türkiye tanıtılacak. Şu an Hilton’un Türkiye’de 60 oteli olsa da hedefi 90 otel olarak saptandı.

2242730cookie-checkTurizmciler: Daha çok turizm geliri ve Avrupalı turist bekliyoruz

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.