Turizmciler World Travel Market’e hazır

KKTC Ekonomi ve Turizm Bakanı Derviş Deniz de 15 Kasım saat 14’de ExCel’de City Side Room No 9’da basın toplantı düzenleyecek.


Kültür ve Tanıtma Müşavirliği’nden verilen bilgiler aynen şöyle:


“İngiltere pazarına yönelik olmayıp, dünyanın dört bir yanından alıcılarla satıcıların bir araya geldiği uluslararası bir fuardır. 14-17 Kasım 2005 tarihleri arasında 26’ncısı gerçekleşecek olan World Travel Market uluslararası seyahat ve turizm fuarı ITB Berlin Fuarından sonra dünyanın en büyük ikinci  turizm ihtisas fuarıdır.


World Travel Market halka açık bir fuar değildir. Fuar, 14 ve 15 Kasım 2005 tarihlerinde sadece Meridian Club üyeleri ile basın mensuplarına, 16 ve 17 Kasım 2005 tarihlerinde ise  Meridian Club üyelerinin  yanı sıra turizm profesyonelleri ve öğrencilere de açılmaktadır. Meridian Club, World Travel Market’ta stand sahibi olan katılımcıların teklifi üzerine Fuar İdaresi tarafından davet edilen kişilerden oluşmaktadır. Katılımcıların teklif ettiği alıcılar, Fuar İdaresinin belirlediği kriterleri sağlaması halinde Meridian Club üyesi olarak kaydedilmekte ve fuara davet edilmektedir. Böylelikle WTM, turizm ürünü arzedenlerle  büyük çaptaki alıcıların bir araya geldikleri bir turizm borsası niteliği kazanmaktadır.


2004 yılında  World Travel Market’a, 601’i ana stand sahibi, 4504’ü ise ortak katılımcı olmak üzere toplam 5105 kuruluş katılmıştır. Fuarda temsil edilen ülke sayısı 193’tür. Belirtilen yılda toplam ziyaretçi sayısı 28153’e ulaşmıştır. Söz konusu ziyaretçilerin 17900’ü katılımcı, 12954’ü Meridian Club üyesi, 11032’si turizm profesyoneli, 2727’si basın mensubudur.


TÜRKİYE STANDI


World Travel Market’ta ülkemiz, Londra Kültür ve Tanıtma Müşavirliğimizce kiralanan  toplam 729 m2 alanda yaptırılacak stand ile temsil edilecektir. Türkiye standında, bireysel katılımcı kuruluşlara tahsis edilen  toplam 30 adet ünite ile  Antalya, Muğla,  Kapadokya, Ege Bölgesi (İzmir, Çeşme, Kuşadası, Didim), İstanbul ve Çanakkale  destinasyonları, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED), İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu (ICVB),  Türk Hava Yolları ve  Londra Kültür ve Tanıtma Müşavirliği üniteleri olmak üzere toplam 41 stand bulunacaktır. Destinasyon Standlarında, ilgili bölgedeki turizm işletmelerinin oluşturdukları dernek/birlik temsilcileri görev alacaktır.


TANITIM ETKİNLİKLERİ


WTM sırasında, Londra Kültür ve Tanıtma Müşavirliği ile WTM organizatörü Reed Exhibitons tarafından ortak düzenlenecek WISE UP! etkinliklerine 300 seyahat acentası katılacaktır. Etkinlikler kapsamında düzenlenecek akşam yemeğinde katılımcılara Türkiye hakkında bilgi verilecek ve enformasyon paketleri dağıtılacaktır. Buna ek olarak 100 seyahat acentası için Türkiye Tanıtım Brifingi düzenlenecektir.


Fuarın resmi yayın organı olan ve İngiltere’de en çok okunan sektör dergisi Travel Weekly fuar sırasında dağıtılacak 14 Kasım 2005 tarihli sayısında 20 sayfalık bir Türkiye eki çıkaracaktır. Buna ek olarak, fuarın resmi kataloğunda iki tam sayfa, Travel Trade Gazette’de küçük sayfa, İngiliz Seyahat Acentaları Birliği (ABTA) Dergisinde tam sayfa Türkiye reklamı yer alacaktır. Ayrıca ABTA dergisinde altı sayfalık bir Türkiye makalesi yer alacaktır.


Fuar Merkezinde çok sayıda Türkiye reklamı yer alacaktır. Fuar alanının(Excel)  her iki ana giriş kapısında, Avrupa-Akdeniz giriş kapısında(N4)  ve her yarım saatte bir Türkiye reklam filmlerinin gösterileceği dört dev ekranın etrafında Türkiye görselleri yer alacaktır.


TÜRKİYE REKLAM KAMPANYASI


İngiltere’de  2006 yılı rezervasyonlarına yönelik reklam kampanyası başlatılmıştır. Kampanya kapsamında, Londra’da 100 otobüs, 75 metro İstasyonu, 25 tren istasyonu, 85 taksi Türkiye görselleri ile donatılmıştır. Buna ek olarak, Mansherter’da 25, Birmingham’da 25, Glasgow’da 10, Edinburg’da 10 Türkiye taksisi dolaşmaktadır. Türkiye rezervasyonları açısından özel önem arz eden Manhester’a 25 ve Birmingham’a 15 olmak üzere dev açık hava reklamları yerleştirilmiştir. İçinde bulunduğumuz yıl içinde ikincisini gerçekleşen havaalanları reklam kampanyasında İngiltere’nin en önemli havaalanlarına yerleştirilen toplam 186 Türkiye reklam paneli yer almaktadır. Yazılı basında ise 30’a yakın tam sayfa ilan verilecektir. Söz konusu kampanya iki ay boyunca devam edecek olup, kampanya, 2006 yılı Ocak ayının başında TV reklamları ve yeni görsel çalışmalarla devam edecektir. 
 
YENİ TÜRKİYE BROŞÜRÜ


Londra Kültür ve Tanıtma Müşavirliği tarafından İngiliz pazarı için özel olarak  bastırılan 100 sayfalık Discover Turkey Broşürü ilk defa WTM sırasında dağıtılacaktır.


TÜKETİCİ ARAŞTIRMASI


Türkiye’nin imajı hakkında fikir sahibi olmak, ülkemize gelenlerin memnuniyet düzeyini ölçmek üzere 2005 yılı Eylül ayında dünyanın önemli araştırma kuruluşlarından biri olan MINTEL’e kapsamlı bir tüketici araştırması yaptırılmıştır. Araştırma sonuçları fuar sırasında duyurulacaktır.


PAZAR BİLGİLERİ


2004 yılında ülkemize gelen İngiliz ziyaretçi sayısı yüzde 27 artarak yaklaşık 1.4 milyon ziyaretçiye ulaşmıştır. Bu rakam 2005 yılının ilk dokuz ayında 1.5 milyona yaklaşmıştır. Eylül  ayı sonu  itibariyle  Türkiye’yi  ziyaret eden Birleşik Krallık vatandaşlarının sayısı yüzde 27.3 oranında artmıştır. Paket tatil pazarındaki payı yüzde 6’dan yüzde 8’e çıkan Türkiye, İspanya ve Yunanistan’dan sonra en çok paket tatil satan 3. ülkedir. 


Devlet İstatistik Enstitüsü’nün verilerine göre 2004 yılında Birleşik Krallık vatandaşlarının Türkiye içinde yaptığı turizm harcaması 1.2 milyar Dolardır. Bu rakamın 2005 yılı sonu itibariyle 1.5 milyar Doları geçeceği tahmin edilmektedir.


Devlet İstatitik Enstitüsünün verilerine göre Birleşik Krallık vatandaşlarının ülkemizdeki ortalama harcaması 947 Dolardır.


2004 yılında ülkemizi ziyaret eden İngilizlerin yüzde 90’ı Mayıs- Ekim aralığındaki altı aylık yaz sezonunda ağırlanmıştır. Kış sezonunda gelenlerin oranı sadece yüzde 10’dur.


2004 yılında ülkemize gelen Birleşik Krallık vatandaşlarının yüzde 68’i Muğla sınır kapılarından giriş yapmıştır.  Antalya’nın pazar payı yüzde 11’dir. Ancak bölgeye yönelik ilgi ve varışlar artmaktadır. 2004 yılında Antalya’ya giden İngiliz sayısı yüzde 58 artarak 153 bine ulaşmıştır.  2005 yazı için yapılan paket tur rezervasyonları içinde Marmaris’in payı (İçmeler dahil) yüzde 38’dir. Marmaris’i yüzde 12.4 pay ile Ölüdeniz ve yüzde 7.3 ile Gümbet takip etmektedir.  Üçüncü Gümbet 2005 yılında en çok büyüyen destinasyon olmuştur.


Birleşik Krallıktan ülkemize yönelik bireysel seyahatler artmaktadır. 2001 yılında paket tur ile Türkiye’ye gelen İngilizlerin oranı yüzde 82’dir. Bu oran 2003 yılında yüzde 70’e gerilemiş, münferit seyahat edenlerin oranı yüzde 30’a ulaşmıştır.


Türkiye için erken rezervasyonlar artmaktadır. 2004 yılındaki yaz rezervasyonlarının yüzde 55’i sezon öncesinde yapılmıştır. 2005 yılı yaz rezervasyonlarından sezon öncesi yapılanlar yüzde 62’ye çıkmış, kalan yüzde 28 sezon içinde yapılmıştır.


2005 yaz tatillerinin ortalama fiyatı, 2004 yılına göre  24 Sterlin artarak 420 Sterlin’e ulaşmıştır. Sezon öncesi yapılan rezervasyonların ortalama fiyatı daha yüksektir. Sezon öncesindeki rezervasyonların ortalama fiyatları 400-500 Sterlin aralığında seyrederken, sezon içinde bu rakam 400 Sterlin’in altına düşmektedir.


Thomas Cook Türkiye’ye yönelik pazarın lideri konumundadır. Birleşik Krallıktan Türkiye’ye organize tur ile gelen her 3 kişiden birini Thomas Cook taşımaktadır. Thomas Cook’un payı yüzde 34.3, First Choice’in payı yüzde 16.9, My Travel’ın payı yüzde 14.9 ve TUI’nin payı yüzde 13.2’dir.   2005 Türkiye yaz tatili satışlarındaki artış, Thomas Cook için yüzde 46, First Choice için yüzde 11, TUI için yüzde 79’dur.


Türkiye önemli ölçüde ailelerin tercih ettiği bir destinasyondur. 2005 yaz rezervasyonlarının yüzde 44’ü çocuklu ailelerden oluşmaktadır. Toplam rezervasyonlar içindeki çocuk oranı ise yüzde 17 düzeyindedir. 2005 yılı yaz rezervasyonlarının yüzde 58’i 14 gecelemeli paket tatiller için yapılmıştır. Çocuklu ailelerin büyük bir kısmı 14 gece konaklamalı paket tatilleri tercih etmiştir.”


 

785120cookie-checkTurizmciler World Travel Market’e hazır

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.