Türk tarımı adım adım böyle çökertiliyor!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Edirne’de imar planlarında ‘mutlak korunması gerekli tarım arazisi’ olarak gösterilen 715 dönümlük arazi, plan değişikliği ile ‘Organize Sanayi Bölgesi’ne dönüştürüldü…

Verimli tarım arazileriyle bir zamanlar Türkiye’nin en önemli üretim merkezlerinden biri olan Trakya’da tarım arazilerinin kıyımı sürüyor. Edirne’nin Uzunköprü ilçesine bağlı Kavacık köyündeki mutlak korunacak tarım arazisi statüsündeki alanda Organize Sanayi Bölgesi kurulabilmesi için plan değişikliği yapıldı. Mera olarak da kullanılan 715 dönümlük araziye organize sanayi yapılmasına karşı çıkan Kavacık köylüleri plan değişikliğine itiraz etti. Dava açmaya hazırlanan köylülerin avukatı Bülent Kaçar, Uzunköprü Organize Sanayi Bölgesi kurulabilmesi için Edirne Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ile Uzunköprü Ticaret ve Sanayi Odası tarafından hazırlanan bilgilendirme raporunda söz konusu arazinin tarıma elverişsiz ‘marjinal arazi’ olarak nitelendiğine dikkat çekerek, “Bu, skandal bir rapordur ve gayriciddidir” diye konuştu.

Bir zamanlar tarımsal üretimiyle Türkiye’nin gıda ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayan Trakya Bölgesi’nde son 30 yıldır uygulanan hatalı arazi kullanımı tarım topraklarını ve su kaynaklarını kirletmekle kalmadı, üretimi de bitirme noktasına getirdi. Bölgenin can damarı olan Ergene Nehri sanayi tesisleriyle kirletilerek adeta zehir taşıyan bir kanala dönüştü. Ancak hatalı tarım politikaları yüzünden birçok üründe net ithalatçı konumuna düşen Türkiye’de tarım arazilerini yok eden uygulamalar hız kesmiyor.

715 DÖNÜM MERA VE TARIM ARAZİSİ SANAYİYE KURBAN EDİLİYOR

Edirne’nin Uzunköprü ilçesine bağlı Kavacık köyünde 715 dönümlük arazi üzerinde Karma Organize Sanayi tesisleri kurulması için çalışma başlatıldı. Tekstilden makine sanayine, ambalajdan yağ ve yem sanayine birçok alanda üretim yapması planlanan organize sanayi tesisleri için önce bölgeyle ilgili imar planlarında değişikliğe gidildi.

‘MUTLAK KORUNMASI GEREKEN ALAN’DAN ‘OSB ALANI’NA ÇEVRİLDİ

Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası 1/100.000 ölçekli Revizyon Çevre Düzeni Planı’nda ‘Tarım Alanı’, Edirne 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda ise ‘Tarımsal Açıdan Birinci Öncelikli (Mutlak) Korunacak Alan’ olarak belirtilen arazide yapılan plan değişikliği Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nce 3 Mart 2018 tarihinde onaylandı. Buna göre önceki planlarda ‘mutlak korunması gereken tarım alanı’ olan bölge, ‘Organize Sanayi Bölgesi’ olarak ayrılarak revize edilen plana işlendi.

KAVACIK KÖYLÜLERİ: ‘SANAYİYE DEĞİL, YER SEÇİMİNE KARŞIYIZ’

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nda da kabulü yapıldığı belirtilen OSB’ne karşı çıkan Kavacık köylüleri, mera olarak kullandıkları arazideki plan değişikliğinden kendilerinin haberdar edilmediğini dile getiriyor. Köylülerin tepkileri üzerine geçtiğimiz hafta yetkililerin de katılımıyla bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. OSB projesini üstlenen Uzunköprü Ticaret ve Sanayi Odası ile yetkililer istihdam sağlayacağı gerekçesiyle Kavacık köyünde organize sanayi tesisleri kurulmasını savunuyor. Sanayi üretimine karşı olmadıklarını belirten köylüler ise yer seçimine itiraz ederek plan değişikliği öncesinde kendilerine bilgi verilmemesini eleştiriyor.

‘BURAYA ORGANİZE SANAYİ KURULMASINDA KAMU YARARI YOK’

Plan değişikliğine yönelik itirazlarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yazılı olarak ileten Kavacık Köylülerinden Mehmet Günay, konuyla ilgili dilekçesinde şu ifadelere yer verdi: “Hazine ve tarım alanları üzerine, Kavacık Göletine zarar verecek, yüzlerce dönümlük ceviz bahçelerine zarar verecek OSB kurulmasında kamu yararı zorunluluğu yoktur. Zaten kamu yararı zorunluluğu için plan değişikliği yapıldığına dair plan açıklama raporunda hiçbir ifade yoktur.

‘DEĞİŞİKLİK PLANLAMA İLKELERİNE AYKIRI’

 

OSB için plan değişikliği 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu ile bağdaşmamaktadır. Plan değişikliği halkın katılımı olmadan söz ve karar sahibi yapılmadan yerel yönetimlerin ve halkın örgütlerinin görüşlerine başvurulmadan yapılmıştır. İtiraza konu değişiklik, bölge plan kararlarına açıkça aykırı olduğu gibi bizatihi konusu itibarıyla devlet görevlilerinin görevlerini kötüye kullandığını göstermektedir.”

KÖYLÜLER TEK YÜREK OLDU, PLAN DEĞİŞİKLİĞİNİN İPTALİNİ İSTİYOR

Organize sanayi kurulabilmesi için yapılan plan değişikliğinde Toprak Korum Kurulu ve Kamu Yararı kararları bulunmadığına işaret eden Günay, planlama ilkelerine aykırı olarak hazırlanan planın onaylandığını belirterek, değişikliğin kentsel ve bölgesel kirlilik dışında kamuya hiçbir yarar sağlamayacağını savunarak değişikliğin iptalini talep etti. Bütün Kavacık köylülerinin bu konuda tek yürek olduklarını dile getiren Günay, sanayiye ve üretime karşı olmadıklarını ancak yer seçimi konusundaki yanlışlığa karşı kararlılıkla mücadele edeceklerini de sözlerine ekledi.

AV. BÜLENT KAÇAR: ‘BURAYA MARJİNAL ARAZİ DEMEK SKANDALDIR’

Konuyu yargıya taşımaya hazırlanan köylülerin avukatı Bülent Kaçar ise Uzunköprü Karma Organize Sanayi Bölgesi kurulabilmesi için Edirne Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ile Uzunköprü Ticaret ve Sanayi Odası tarafından hazırlanan bilgilendirme raporunda söz konusu arazinin tarıma elverişsiz ‘marjinal arazi’ olarak nitelendiğine dikkat çekerek, “Bu, skandal bir rapordur ve gayriciddidir. Bu, görevi kötüye kullanmaktır. Geçtiğimiz hafta yapılan konuyla ilgili bilgilendirme toplantısında yetkililere ‘bu raporu siz mi hazırladınız?’ diye sordum. ‘Evet’ dediler. ‘Bu, görevi kötüye kullanmak ve evrakta sahteciliği göstermez mi?’ dedim, ses yok. Siz mutlak korunması gerekli tarım arazisi olarak ayrılan bir alanı nasıl tarıma elverişsiz, marjinal arazi diye tanımlarsınız?” diye konuştu.

‘HAZİNE ARAZİLERİ YAĞMALANABİLİRMİŞ GİBİ BİR ANLAYIŞ VAR’

OSB kurulmak istenen arazinin mülkiyetinin Hazine’ye ait olmasının sanayi için tahsis edileceği anlamına gelmediğini belirten Avukat Bülent Kaçar, “Bu arazi tüm Türkiye’nin ortak varlığıdır, insanlığın ortak değeridir. Kullanım şekliyle de köylülerin hayvanlarını otlattığı bir yerdir ve Kavacık Göletine bitişik olması nedeniyle de son derece önemlidir. Bu konuda ‘Kamulaştırma mı yapsaydık, burası zaten Hazinenin’ deniliyor. Sanki Hazineye ait arazilerin yağmalanabilir, talan edilebilir, peşkeş çekilebilir gibi bir anlayış var” dedi.

PLANDA YAPILAN DEĞİŞİKLİĞİN İPTALİ İÇİN DAVA AÇILACAK

Konuyla ilgili bakanlıklara ve kurumlara köylülerin gerekli itirazlarını ilettiklerini dile getiren Kaçar, artık konuyu yargıya taşıma aşamasında olduklarını, çevre düzeni planında yapılan değişikliğin iptali talebiyle Danıştay’da dava açacaklarını da sözlerine ekledi.

AYNI BAKANLIĞA BAĞLI KURUMLAR ARAZİYİ FARKLI NİTELİYOR

Tartışmalara konu olan OSB’nin yapılması planlanan araziler iki parselden oluşuyor. Ancak plan değişikliği yapılarak vasfı değiştirilen arazinin tapu kayıtlarında ‘Çalılık’ olarak işlenmiş görünüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesindeki iki ayrı kurum olan Mekansal Planlama Müdürlüğü ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün aynı parseller için farklı nitelendirmede bulunmaları dikkat çekiyor.

2248250cookie-checkTürk tarımı adım adım böyle çökertiliyor!
Önceki haberHükümet köylerde kuru soğan avına çıktı!
Sonraki haberDepoya konmadan aylarca dayanabilen yerel soğanlara ne oldu?
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.