Türk turizmciler Londra’da umut aradılar

Londra’ da her yıl düzenlenen dünyanın en büyük ‘ikinci’ turizm fuarı World Travel Market (WTM), bu yıl 38’nci kez kapılarını açtı. 7-9 Kasım tarihleri arasında üç gün süren fuar boyunca ülke standları, atölye çalışmaları ve toplantılarda sektör temsilcileri biraraya geldi.

Excel London fuar alanında 180’den fazla ülkenin katılımıyla gerçekleşen fuarda Türkiye, toplam 783 metrekarelik bir alanda 30’u özel sektör, 25’i kamu kurumu ve sektörel birlik olmak üzere 55 kurum ve şirket ile temsil edildi.

Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı, Tanıtma Genel Müdürü İrfan Önal’ın da katıldığı fuarda bu yıl Türkiye’deki pek çok turizm markasının yer almadığı ve onların yerine Konya Turizm Müdürlüğü gibi kamu oluşumlarının yer aldığı gözlendi.

genel_kktc
WTM 2016’da KKTC bölümü

KKTC STANDI BEĞENİLDİ

WTM’in ilk günü KKTC Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, fuarını ziyaret ederek Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tanıtım standında turizmcilerle buluştu.

Bu yıl KKTC standı geleneksel bir Kıbrıs köy evinden esinlenerek hazırlandı. 203 metrekare alanda içerisinde maket köy fırını, değirmen, Kıbrıs çeşmesi, üzüm şarap yapım yeri, Dizayn 74 seramik atölyesi ve çöpten sepet yapımı yer aldı. Misafirlere geleneksel Kıbrıs yemeklerinden ve içeceklerinden ikram edildi.

ÇARŞAMBA SONA ERDİ

WTM’in ilk gününde “WTM Speed Networking” etkinliği gerçekleştirildi. Etkinlik 1.400 katılımcıyı ve 200 civarında üst düzey yöneticiyi bir araya getirdi. Fuarın üçüncü günü ise BM Dünya Turizm Örgütü’nün temsilcilerinin de katıldığı sektör toplantısında turizmi tehdit eden güvenlik konuları masaya yatırıldı.

Fuar çarşamba günü düzenlenen etkinlikler ile de katılımcılar, farklı ülke kültür, müzik ve mutfaklarıyla tanışma şansıyakaladılar. Son günde başarılı kurum ve kuruluşlara çeşitli ödüller verildi.

Fuar süresinde turizm sektörünü ilgilendiren havacılık, konaklama, spor turizmi sosyal medya ve seyahat teknolojileri alanlarında 80’den fazla farklı branşlarda konferans düzenlendi.

Katılımcılar fuar boyunca, sektörle ilgili dünya çapındaki son verilere sahip oldular. Etkinlik kapsamında aralarında Euromonitor International, Mintel ve Nielsen’in de yer aldığı dünyanın önde gelen araştırma kuruluşları seminerler düzenledi. Mintel’in düzenlediği oturumda Brexit’in İngiltere turizm pazarına yönelik ‘etkileri’ ve ortaya koyacağı fırsatlar değerlendirildi.

İNGİLİZ TURİST SAYISI DÜŞTÜ

Öte yandan İngiltere Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye’yi ziyaret eden İngilizlerin sayısının geçen yıla kıyasla yüzde 34 oranında düştüğünü açıkladı.

Bakanlık verilerine göre Temmuz’da İngiltere’den Türkiye’ye seyahat edenlerin sayısının yaklaşık 278 bin olduğu oysa bu rakamın9 geçen yıl 422 bin dolayında gerçekleştiği belirtildi. Türkiye’ye her yıl 2.5 milyondan fazla İngiliz turist gidiyor.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı ülkenin büyük bir bölümüne seyahatin güvenli olduğunu açıklamasına karşın 2016’da Türkiye’ye giden İngiliz turistlerin genel sayısında büyük düşüş yaşandı.

İngiltere’den Türkiye’ye uçak rezervasyonları da 2015 Ağustos- 2016 Temmuz döneminde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 15 düşmüş durumda. Toplamda 2016 Temmuz’unda Türkiye’deki İngiliz turist sayısı 2015 Temmuz’una kıyasla 2 milyon daha az gerçekleşti. WTM’e çıkarma yapacak Türkiye turizm sektörünün İngiltere pazarını da canlandırmaya çalışacağı dile getirildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü İrfan Önal
Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü İrfan Önal

TANITIM MÜDÜRÜ: AGRESİF ATAĞA GEÇECEĞİZ

WTM’e katılan Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü İrfan Önal 2023 stratejisinde değişiklik yapılarak, agresif pazarlama atağına geçileceğini söyledi.

Türkiye’nin Londra Kültür ve Turizm eski müşaviri de olan Önal, gazetemize sektörün durumu, krizden çıkış için yapılacak çalışmalar ve 2017 öngörüleri konusunda bilgi verdi.

Önal, “Kriz bizi çok sert vurdu, ancak bir de bardağın dolu tarafından bakmak lazım. Kriz, bizi bir su daha yıkadı ve geleceğe dair önemli değişiklikler yapmamız gerektiğini gösterdi” dedi.

Sektörün krizlere karşı deneyimli olmasını bir artı olarak niteleyen Önel, Bakanlığın 2023 stratejisinde değişikliklere gideceğini söyledi.

Önal, “Tamamlamamız gereken bir zincir var ve hiçbir adımını eksik bırakmayacak şekilde agresif bir pazarlama atağına geçeceğiz” diye konuştu.

TURİZMCİLER KAYGILI

Öte yandan Türkiye fuar standının geçen yıla kıyasla daha sakin olduğu ve bazı markaların katılmadığı gözlendi. Gazetemize görüş bildiren bazı turizmciler 2016’nın çok kötü geçtiğini vurgulayarak, yaraların sarılmasının bir kaç sezon alabileceğini söylediler.

İsim vermekten çekinen bazı turizmciler hükümetin sektöre desteğini çok yetersiz bulduklarını vurgulayarak, “Eğer bu sezon da gelen yabancı turist ve turizm geliri gibi grafikler yukarıya çıkmazsa sektörü onulmaz bir felaket bekliyor diyebiliriz” diye konuştular.

2027000cookie-checkTürk turizmciler Londra’da umut aradılar

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.