Türkçe eğitimde 35 yıllık yolculuk

İngiltere’de Türkçe eğitimn temel taşlarından olan Türk Aile Birliği’ne bağlı Ali Rıza Değirmencioğlu Türk Okulu 35’nci kuruluş yılını balo ile kutladı.

Pazartesi akşamı Londra’nın Tottenham bölgesindeki Regency Banqueting Sutide’de düzenlenen ‘Türkçenin 35. Yıl Balosu’na KKTC Londra Temsilcisi, Büyükelçi Zehra Başaran, Konsolos Ülkü Alemdar, Türkiye’nin Londra Eğitim Müşaviri Hasan Ünsal, KKTC Eğitim ve Kültür Ataşesi Gülgün Özçelik, İngiltere Türk Dili, Kültürü ve Eğitim konsorsiyumu Başkanı Necmi Hasanoğlu, Kıbrıs Türk Toplum Merkezi Başkanı Niyazi Enver, İngiltere Türk Futbol Federasyonu Başkanı Kemal Soyer, Enfield belediye Meclisi Üyesi Mustafa Çetinkaya, eğitim camiası temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının yetkilileri ve eğitime gönül veren seçkin bir kitle katıldı.

Ayşegül Bıçkıcı ve Duygu Tağmaç’ın sunuculuğunu üstlendiği kutlama programı, saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başladı.

-ÇOCUKLARIMIZIN ASİMİLE OLMAMASI İÇİN HİZMET VERİYORUZ

Okul Başkanı Sevtap Kemal yaptığı konuşmada, merhum eğitimci Ali Rıza Değirmencioğlu tarafından 1983 yılında kurulan okulun, 35 yıldan buyana aralıksız Türk dili ve kültürü eğitimi hizmetini verdiğini anlattı.

Okulun kuruluşundan bu yana geçen süre içerisinde binlerce öğrenci yetiştirdiğini hatırlatan Kemal, “Geçmişte okulumuzda Türkçe eğitim hizmeti alanların bugün çocuklarını okutuyoruz. Ne mutlubize ki, Türk okullarımız var ve çocuklarımız yabancı bir memlekette asimile olmaodan, kendi kültürlerini, dillerini, dinlerini öğrenme imkanına sahipler” dedi.

Okulda verilen eğitim hakkında konukları bilgilendiren Sevtap Kemal, Türkiye ve KKTC Eğitim Bakanlıklarının verdiği öğretmenlerin yanısıra okula ile birliğinin sınırlı imkanlarla tahsis ettiği her biri kendi alanında profesyonel öğretmenlerin eğitim hizmetini sürdürdüğünü kaydetti.

Konuşmasında, geçen yıl çıkan yangın nedeniyle okula ait tüm eğitim malzemeleri ve arşivin yanması nedeniyle büyük zarara uğradıklarını hatırlatan Kemal, “buna rağmen önümüzdeki eğitim-öğreim döneminde eksiksiz şekilde çağdaş eğitim sistemini okulda uygulamak için çaba sarfetmekteyiz” diyerek, gönüllü hizmet verenlere ve maddi manevi katkıda bulunanlara müteşekkir olduklarını ifade etti.

-ÇOCUKLARIMIZLA BIKBADAN USANMADAN TÜRKÇE KONUŞALIM

KKTC Londra Temsilcisi, Büyükelçi Zehra Başaran da yaptığı konuşmada, Türk okullarının bu ülkenin belirli koşulları içerisinde özverili bir şekilde ve tamamiyle gönüllü olarak kuşaktan kuşağa gelen çocuklara kapı ve kucak açarak onların Türk dilini ve Türk kültürünü, tarihini, dini ve milli günlerini, bayramlarını,  insanlar arasındaki ilişkileri, küçük-büyük arasında sevgi ve saygıyı öğrenmelerine imkan sağldıklarını söyledi.

Konuşmasını, “Elleriniz dert görmesin. Mübarek çalışmalarınız artsın eksilmesin” diye sürdüren Başaran, “Biliyorum bizim çocuklarımız ailelerin de katkıları ile başarılı birer insan olarak ortaya çıkmak için çalışıyorlar.  Okul aile birlikleri ve eğitimcilerin çocuklara rol model olarak çeşitli meslek gruplarından çeşitli yetişkinleri okullara getirerek neleri nasıl yaptıklarını tanıtması da bence yararlı bir proje olacaktır.  Bütün bunlar olurken, ailelere en başta düşen görev çocuklarına her zaman Türkçe konuşmalarıdır. Usanmadan yılmadan Türkçe konuşmaktan vaz geçmeden ana dilini öğretmek her anne ve babanın görevidir” şeklinde konuştu.

ZehraBaşaran, okul başkanı Sevtap Kemal ve eğitim gönüllülerine gösterdikleri fedakarlıktan dolayı teşekkür etti.

Okulun kurucusu merhum Ali Rıza Değirmmencioğlu’nun eşi Pelin Değirmencioğlu’da kısa bir konuşma yaparak, okulun 1983 yılından buyana Atatürk devrimleri çizgisinde, toplumun ihtiyaçları doğrultusund, sevgi, saygı ve sıcak bir ortam içerisinde eğitim hizmetini yürüttüğünü ifade etti.

Kutlama  balosu, Londra’nın sevilen sanatçılarının okula destek amaçlı programları ile devam etti.

Okulun kuruluşundan bu yana farklı destek verenlere teşekkür plaketi verilirken, etkinliğin sonunda çeşitli hediyelerden oluşan piyango çekilişi yapıldı. http://www.eurovizyon.co.uk/

2185310cookie-checkTürkçe eğitimde 35 yıllık yolculuk

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.