Turkish Bank İstanbul’a yabancı ortak

Yeni ortaklık yapısıyla hedeflerine daha kısa sürede ulaşarak Türkiye’de orta ölçekli bankacılıkta tartışmasız lider olmayı hedefliyor.


Turkish Bank’ın, Ortadoğu’nun tanınmış bankası olan NBK’yla bir süredir devam eden ortaklık görüşmeleri süreci 29 Ocak 2008 itibarı ile tamamlandığı açıklandı. 


Oluşan yeni ortaklık yapısına göre, Turkish Bank İstanbul’un yüzde 40 hissesi NBK tarafından satın alınırken yönetim ekibinin ve tüm stratejik hedeflerin aynen korunması, bununla beraber bankanın hem Türkiye’de hizmetlerini artırarak sürdürmesi hem de başta Ortadoğu, Körfez ve Mısır olmak üzere NBK’nın mevcut olduğu ülkeler ile Türkiye arasındaki iş hacminden pay alması planlandı.



Turkish Bank’ Yönetim Kurulu Başkanı Tanju Özyol


TURKISH BANK?


1901’de kurulan Türk Bankası’nın şubesi olarak, 1982 yılından bu yana Türkiye’de faaliyet gösteren, 1991 yılında ayrı bir banka hüviyetine kavuşan Turkish Bank  toplam 22 şubesi var. 2007 sonu itibarı ile 750 Milyon YTL aktif büyüklüğüne sahip bankanın ayrıca Turkish Yatırım, Turkish Leasing ve Turkish Faktoring olmak üzere 3 iştiraki  bulunmaktadır. Turkish Bank, %40 hissesinin NBK’ya satışıyla güçlenerek yakın gelecekte yaygın bireysel ve kurumsal hizmetlerle, orta ölçekli bankacılıkta tartışmasız söz sahibi olmayı hedefliyor.


Turkish Bank İstanbul’un %40’ını 160 milyon $’a satın alarak Türkiye’de bankacılık sektörüne katılan NBK, 1952 yılından beri faaliyet gösteriyor. Başta kurulduğu ülke Kuveyt olmak üzere, ABD, İngiltere, Fransa, İsviçre, Singapur, Bahreyn gibi birçok ülkede yer alan şubeleriyle, 2007 yılı sonu itibarıyle  42 milyar $ aktif büyüklüğü olan banka, 5.5 milyar $ özkaynağa ve 18.5 milyar $ pazar değerine sahip.


Yeni oluşum neticesinde Turkish Bank’ın kuvvetlenen sermayesiyle iş hedeflerine daha kısa sürede ulaşması planlanıyor. Banka, orta vadeli kredilerde büyümek, aracılık hizmetleri, leasing ve faktoring piyasalarında daha aktif yer almak, mortgage piyasasında önemli rol oynamak gibi konuları öncelikli hedefliyor. Ayrıca ortaklığın getirdiği Ortadoğu ve uluslararası tecrübeyle, Turkish Bank’ın  Ortadoğu – Kuzey Afrika ticaretinde Türk şirketlerine daha etkin hizmet vermesi, yüksek sermaye birikimi ve  likidite sahibi Körfez ülkelerinin, ülkemize yatırım ve ticaretlerine aracılık etmesi de öngörülüyor. 

810990cookie-checkTurkish Bank İstanbul’a yabancı ortak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.