Türkiye, Cerablus’ta askeri harekâtta

Türkiye ve koalisyon güçleri Cerablus’a askeri harekât başlattı

Son dakika haberi sabahın erken saatlerinde Suriye’den geldi:Türk Silahlı Kuvvetleri Müşterek Özel Görev Kuvveti ve ABD’nin başını çektiği koalisyon hava kuvvetleri, Cerablus bölgesinin IŞİD’den temizlenmesi için Suriye topraklarında operasyon yapıyor.

Terörist örgüt IŞİD’in Suriye topraklarından Türkiye ile doğrudan temas kurduğu son nokta olan ilçeye gece saatlerinde bordo bereli özel kuvvetler sızdı.

Cerablus ayrıca hem Türk savaş uçakları tarafından bombalandı hem de 224 topçu atışıyla vuruldu.

F-16’lar Cerablus’un yanı sıra Keklice bölgesindeki IŞİD hedeflerini de bombalıyor.

Suriye topraklarındaki 12 hedeften 11’i tam isabetle vuruldu.

Türkiye tarafında konuşlu bulunan tanklarla da Suriye tarafındaki anlık çıkan ve görünür IŞİD hedefleri vuruluyor.

İşte Suriye’den gelen Son dakika haberi ile ilgili gelişmeler…

TÜRKİYE, SURİYE’DE

Son dakika: Türkiye’nin yanı sıra ABD’nin liderliğini yaptığı uluslararası koalisyonun Cerablus harekatı, saat 04.00 sularında başladı. Anadolu Ajansı harekatı, saat 04.54’te “Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Müşterek Özel Görev Kuvveti ve koalisyon hava kuvvetleri tarafından Suriye’nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesinin terör örgütü DAEŞ unsurlarından temizlenmesi amacıyla harekat başlatıldı” ifadesiyle duyurdu.

Askeri harekat kapsamında ilk olarak saat 04:00 sıralarında TOPÇU ve ÇNRA atışları başlatıldı, saat 04:05’de daha önceden belirlenmiş belli noktalardan geçiş için iş makinaları geçitler açılmaya başlandı, saat 05:45’te TOPÇU ve ÇNRA atışları sona erdi. Topçu atışı 1 saat 45 dakika sürdü. Genelkurmay kaynakları, 63 IŞİD hedefinin 224 atışla vurulduğunu duyurdu.

BAŞBAKANLIK AÇIKLAMASI

Türkiye meşru müdafaa hakkını kullanıyor
Suriye topraklarına giren özel birlikler arasında, kara ve deniz kuvvetlerindeki askerlerle birlikte bordo bereliler de var.

HAVA HAREKÂTI 22 DAKİKA SÜRDÜ

Savaş uçakları da, IŞİD hedeflerini bombardımana tuttu. Saatler 06.08’de ilk hava harekatı gerçekleşti, takip eden 22 dakika içerisinde uçaklar iki kez daha Cerablus’u vurdu. Hava harekatına, Türk Hava Kuvvetleri’ne ait F-16 savaş uçakları katıldı.

Türk savaş uçakları, Keklice ve Cerablus bölgelerinde tespit edilen hedeflere yönelik hava harekatını sürdürüyor.

Suriye topraklarındaki 12 hedeften 11’i tam isabetle vuruldu.

Geçen yıl Kasım ayında Rus savaş uçağının vurulmasının ardından Türk jetleri, Suriye üzerinde hava harekatı düzenlemiyordu.

Rusya ile ilişkilerin düzelmesinin ardından Türk savaş uçakları ilk kez, Suriye üzerinde hava operasyonu yaptı.

İŞ MAKİNELERİ GEÇİT AÇIYOR, TANKLAR SINIRDA BEKLİYOR

Gece saatlerinde ilk olarak iş makineleri geçitler açmaya başladı. Geçitler kara birlikleri ve zırhlı araçların Cerablus’a daha kolay girmesini sağlayacak. IŞİD’in Cerablus çevresine hendekler kazıp mayın döşediği biliniyor.

Sınırın Türkiye tarafında çok sayıda tank konuşlandırılmış durumda. Tanklar ise yoğun bombardıman baskısından kaçarken anlık olarak menzillerine giren ve görünür IŞİD hedeflerini vuruyor.

Askeri harekat nedeniyle Gaziantep Valiliği tarafından bazı yerler Özel Güvenlikli Bölge ilan edildi.

ÖSO’YA BAĞLI MUHALİFLER ÇATIŞIYOR

Suriye’de rejime karşı savaşan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) birlikleri, IŞİD’le Cerablus’ta çatışıyor.

Anadolu Ajansı’nın haberinde, “Harekatla sınırın terör örgütlerinden temizlenmesi ve hudut güvenliğinin artırılmasına katkı sağlanarak, aynı zamanda Suriye’nin toprak bütünlüğünün öncelenmesi ve desteklenmesi planlanıyor” denildi.

IŞİD’le mücadele eden TSK’nın operasyonlarının, koalisyon güçlerinin yürüttüğü faaliyetlere önemli katkı sağladığı belirtildi. Harekatla yeni göç dalgalarının önlenmesi, bölgedeki sivil halka insani yardımların ulaştırılması ve bölgenin IŞİD’den arındırılması hedefleniyor.

CERABLUS, KARKAMIŞ’IN KARŞISINDA

Cerablus, Gaziantep’in Karkamış ilçesinin hemen karşısında yer alıyor. 6 Ocak 2014 günü IŞİD’in kontrolüne girdi. Bu gelişmenin ardından Karkamış Sınır Kapısı, geliş ve gidişlere kapatılırken, sınır hattında güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkarıldı. Yaklaşık 1 yıl önce PYD’nin Cerablus’a saldıracağı yönündeki haberler üzerine, IŞİD militanları Türkiye sınırının yakınında araziye patlayıcı döşeyip, ilçenin dört bin tarafına da iş makineleriyle hendek kazdı. Uzun süredir sessizliğin hakim olduğu Cerablus’ta, 15 kilometre uzaklıktaki Menbiç’in PYD öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri’nin eline geçmesinin ardından hareketlilik başladı. Cerablus’un batısından da Türkmenlerin ağırlıkta olduğu Özgür Suriye Ordusu mensupları ilçeye doğru hareket başlattı. Zaman zaman IŞİD ile ÖSO mensupları uzaktan birbirlerine ağır silahlar, roket ve havan atışları yapmaya başladı. Bu sırada Cerablus tarafından atılan havan mermileri zaman zaman sınırı aşarak Türkiye tarafına düştü. Son 4 gün içerisinde Cerablus’tan atılan 10’u aşkın havan mermisi Türkyurdu, Kıvırcık, Karanfil ve ilçe merkezindeki boş arazilere düştü.

Dün de Cerablus’tan atılan havan topları Karkamış’a düşünce polis, vatandaşlardan can güvenliği için güvenli bir yere gitmeleri uyarısında bulunmuştu. Halk ilçeyi boşalttı. İlçedeki kamu personelinin de 2 gün idari izinli olduğu duyuruldu. Gaziantep Valisi, Karkamış Kaymakamı, Belediye Başkanı, Gaziantep Garnizon Komutanı ve Emniyet Müdürü, ilçeyi teftiş etti. Çok az sayıda vatandaş ise boşalan evlere göz kulak olmak için ilçede kaldı.

2000400cookie-checkTürkiye, Cerablus’ta askeri harekâtta

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.