Türkiye insan haklarında sınıfta kaldı! Sebebi Erdoğan…

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) 2019’da yaşanan olayları derlediği raporunda, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kontrolsüz gücünün sürdüğü belirtildi.

HRW, 2019 yılına ait, dünyadaki olayları derlediği 2020 Dünya raporunu yayımladı. Gazetecilerden insan hakları savunucularına, siyasetçilere, tutuklulara ve göçmenlere kadar pek çok hak ihlaline yer verilen raporda, Türkiye’nin insan haklarına ve hukukun üstünlüğüne saygı duyan bir ülke olduğu yönündeki iddiasına leke sürdüğünün altı çizildi.

BirGün’den Dilan Esen’in haberine göre, ülkede 4 yıldır hukukun üstünlüğü ve demokrasi çerçevesinde giderek derinleşen bir insan hakları krizi yaşandığına dikkat çekilen raporda, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kontrolsuz gücünün sürdüğü belirtildi. Raporda, yargı üzerindeki siyasi etkilerin, mahkemelerin ‘uyduruk’ iddianameleri kabul ettiği ve Erdoğan’a muhalif kişilerin kanıtlar bulunmamasına rağmen mahkûm edildiği vurgulandı.

TÜRKİYE’DEKİ İNSAN HAKLARI KARNESİ BOZULDU

Raporda, öne çıkan başlıklar şu şekilde:

-Aralarında seçilmiş siyasetçiler ve gazetecilerin de bulunduğu bir grup insan PKK/KCK ile ilişkili oldukları iddiasıyla tutuklandı.

-Toplanma özgürlüğü ağır bir şekilde sınırlandırıldı. Etkileri, Kürt nüfusun yoğunluklu olarak yaşadığı güneydoğu bölgelerinde ve ülke çapındaki Onur Yürüyüşleri’nde orantısız olarak hissedildi.

-TBMM tarafından kabul edilen yargı reformu paketiyle birçok yasada değişiklik yapıldı.

-İnternet yayıncılığı yapan kuruluşların, Türkiye’den lisans almaları gerekiyor ve bu kuruluşların kanunları ihlal etmeleri halinde lisansları iptal edilebiliyor.

-‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ suçundan verilen mahkûmiyet kararlarının sayısında dramatik bir artış gözlemlendi.

-Polis gözetimi altında ve cezaevlerinde işkence, insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele yapıldığına ilişkin iddialarda gözlemlenen yükseliş, Türkiye’nin geçmişte bu alanda kaydettiği ilerlemeyi geriye çevirdi.

2376280cookie-checkTürkiye insan haklarında sınıfta kaldı! Sebebi Erdoğan…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.