‘Türkiye-Irak savaşı çıkabilir’

İndependent’in deneyimli Ortadoğu muhabiri Patrick Cockburn, Irak Başbakanı İbadi ve Ankara arasında süren sözlü atışmayı, “Musul operasyonu Türkiye ile Irak arasında bir savaş başlatabilir” başlığı ile yorumladı.

İki ülke arasındaki mücadelenin, “IŞİD sonrası bölgede gücün kimde olacağı ile ilgili” olduğunu yazan Cockburn, Türkiye’nin pozisyonunu, “Türkiye kendini bölgedeki Sünni Araplar’ın koruyucusu olarak görüyor. Türkiye ayrıca PKK’nın, Sincar’daki Yezidiler üzerinde artan etkisinden de endişe ediyor” şeklinde anlatıyor.

Cockburn yazısının devamında, Erbil’deki bazı siyasi gözlemcilere atıf yaparak, bölgede, “Türkiye’nin Musul operasyonuna askeri olarak müdahil olmayacağı görüşünün hakim olduğunu”, ancak bu durumun Haşdi Şabi’nin Telafer’e saldırması ile değişebileceği yorumunu kaleme alıyor.

IRAK BAŞBAKANI: SAVAŞMAK İSTEMİYORUZ

Öte yandan Türkiye’nin, IŞİD’in elinde bulunan Telafer’e 167 kilometre uzaklıkta bulunan Silopi’ye askeri sevkiyat yapmasının ardından Irak Başbakanı Haydar el İbadi’den ikinci açıklama geldi.

Irak Başbakanı İbadi, Irak’tan izin alınmadan yapılacak bir müdahalenin ‘ülkeye saldırı’ sayılacağını, Türkiye’yle savaşmak istemediklerini, ancak gerekirse kendilerini savunacaklarını söyledi.

2024750cookie-check‘Türkiye-Irak savaşı çıkabilir’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.