Türkiye raporu AP’de bugün görüşülecek yarın oylanacak

Avrupa Parlamentosu’nun yıllık olağan Türkiye raporu bugün Strasbourg’daki Genel Kurul toplantılarında tartışılacak. Türkiye raporunun yarın da oylanması bekleniyor.

Avrupa Parlamentosu’nun yıllık olağan Türkiye raporu, parlamentonun Türkiye raportörü Kati Piri tarafından kaleme alındı.

Raporda üyelik müzakerelerinin başladığı 2005 yılından bu yana ilk defa bir Avrupa Birliği kurumu müzakerelerin resmen askıya alınması çağrısında bulunuyor.

avrupa parlamentosu türkiye rapor050717.jpgTaslak karar, “16 Nisan anayasa değişikliği paketinin mevcut haliyle yürürlüğe girmesi halinde” Türkiye ile üyelik müzakerelerinin “derhal ve resmen askıya alınması”nı içeriyor.

Parlamento bu karara anayasa değişikliği paketinin kuvvetler ayrılığı ilkesi ve Kopenhag kriterleriyle uyumlu olmamasını gerekçe gösteriyor.

Raporda, “Kuvvetli işbirliğinin mümkün olabileceği ortak çıkar alanları üzerine Ankara ile samimi ve açık bir tartışma başlatılması” savunuluyor.

“Ortak çıkar alanları” olarak terörle mücadele, göç, enerji, ekonomi ve ticaret örnek gösteriliyor. Ancak Gümrük Birliği’nin güncellenmesi de dahil olmak üzere tüm bu alanlarda işbirliğinin “insan hakları ve temel özgürlüklere saygı koşuluna bağlanması” talep ediliyor.

Rapor bugün akşama doğru Genel Kurul’da tartışıldıktan sonra yarın öğle saatlerinde oylamaya sunulacak.

2103760cookie-checkTürkiye raporu AP’de bugün görüşülecek yarın oylanacak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.