‘Türkiye Turizmi Tarihi’ yayınlandı

‘Türkiye Turizmi Tarihi’nin 10 ciltlik kitaplarının basımı sektörden sağlanan destekle gerçekleştirildi, Yayın Hilton İstanbul Bosphorus’ta sektöre tanıtıldı…

Türkiye’nin her yerinden, sektörün her kesiminden 522 kişiyle yapılan 696 saatlik görüntü ve ses kaydıyla gerçekleştirilen, 7438 sayfa, 10 ciltten oluşan  “Türkiye Turizmi Sözlü Tarih Projesi” tamamlandı.

Prof. Dr Nazmi Kozak yönetiminde 22 kişilik ekiple 2012 yılında başlatılan çalışma Aralık 2015’te tamamlandığı halde Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nin üstlendiği projenin kitap basımı rektör tarafından engelleniyordu. Turizm Tarihi açılan kampanya ile sektörden duyarlı kişi ve firmaların katkısı ile gerçekleştirildi.

Türkiye’nin uluslararası alanda örnek alının turizmdeki gelişimine birinci elden tanık olmuş 522 kişiyle yapılan görüşmelerle  hazırlanan yayın Tarih Vakfı ve Ekin Grubu’nun kurumsal danışmanlığında gerçekleştirildi.

Bu kapsamda; turizm eski bakanlarından, bakanlık müsteşarlarına, otel müdürlerinden turizm yatırımcılarına, aşçılardan turist rehberlerine, belediye başkanlarından muhtarlara kadar geniş yelpazede görüşmeler yapıldı.

Anadolu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü tarafından desteklenen projede hazırlanan 10 cilt kitabın basımına, proje bütçesinde gider kalemi ve yeterli bütçe olmasına rağmen, Rektörlükçe “idarenin takdir hakkı” gerekçe gösterilerek izin verilmedi.

Bunun üzerine turizmgazetesi.com Genel Yönetmeni Fehmi Köfteoğlu sektöre çağrı yaparak çalışmanın basımı için kampanya açtı.

Kitapların basım süreci hakkında bilgi veren Proje Koordinatörü Prof. Dr. Nazmi Kozak Kitapların 2015 yılı sonunda basıma hazır hale getirildiğini, ancak birtakım yönetsel kararlar dolayısıyla, proje bütçesinde kitap basım kalemi olmasına rağmen, kitapların basılamadığını açıkladı. Prof. Dr. Kozak konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

 “Proje kitaplarının basımı için idari ve hukuki yollardan çözüm elde edilemeyince Turizm Gazetesi Genel Yönetmeni Fehmi Köfteoğlutarafından sektöre çağrı yapılarak destek kampanyası açıldı. Kampanya ile kitapların basımı için gereken paranın önemli bölümü elde edildi. Bu vesile ile kampanyaya destek verenlere ve kampanyayı başlatıp yürüten Fehmi beye teşekkür ederiz.”

Fehmi Köfteoğlu da şunları söyledi:“Dünya turizmi için bir ‘case study’ (örnek olay)  olan Türkiye’nin turizmdeki dünden bugüne gelişimini bizzat yaşayanların ağzından anlatılarak kayda geçirilen böyle bir çalışmanın kişisel kapris ve anlaşılmaz nedenlerle engellenmesine gönlüm razı olmadı. Bunu sektör ile de paylaşarak çalışmanın basımı için gerekli parayı toplamak üzere kampanya açtık. Rektörün basımını engellediği bu çalışma sektörün katkısı ile tamamlandı.”

Turizm Tarihi’nin basımına katkı sağlayanlar

(Alfabetik sırayla)

Ahmet BARUT (Barut Otelcilik)

AKTOB

Ali İmdat UÇAR

ASKA HOTELS

Bentour Turkei

Bülent AĞAOĞLU

Deniz ÇERÇİOĞLU

Dr. Erkan YAĞCI (Concorde de Luxe Resort)

Detay Yayıncılık

Engin BAYRAKTAROĞLU

Firdevs ERTAN SERTCAN (Bulvar Palas Oteli)

Gen Organizasyon

Gülçin GÜNER

Hacer AYDIN

Halim BULUTOĞLU

Haydar BARUT (Barut Otelcilik)

Hüseyin KURTOĞLU (Plan Turizm A. Ş.)

Kansu GENÇER

Meryem AKOĞLAN KOZAK

Müfit TARHAN

Necla ERTAN OKUMUŞOĞLU (Bulvar Palas Oteli)

Nizamettin ŞEN

Orhan SANCAR

OTI Holding

Prof. Dr. Faruk ANDAÇ

Prof. Dr. Meral KORZAY

Prof. Dr. Şükrü YARCAN

Prof. Dr. Tunca TOSKAY

Serhan ALTINORDU (Zemin Yatırım Hizmetleri A. Ş.)

Tekin ERTAN (Bulvar Palas Oteli)

Yasemin ERTAN (Bulvar Palas Oteli)

Yeliz Gül EGE

Yusuf HACISÜLEYMAN

2195120cookie-check‘Türkiye Turizmi Tarihi’ yayınlandı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.