Türkiye’de AB üyeliğine destek artıyor

AB ile yaşanan sorunlara rağmen halkın AB üyeliğine desteği arttı. Ancak Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne alınacağını düşünenlerin oranı ise geriledi.

2017 yılında Türk halkının Avrupa Birliği’ne desteği arttı. İktisadi Kalkınma Vakfı, “Kamuoyuna AB Desteği ve AB Algısı Araştırması’nın sonuçlarını yayımladı.

Rapora göre AB ülkeleri ile Türkiye arasında her ne kadar siyasi gerilimler yaşansa da Türk halkının AB üyeliğine verdiği destek dikkat çekti.

Araştırma sonucunda bir önceki yıl yüzde 75,5 olan AB üyeliğine destek 2017 yılında yüzde 78,9’a yükseldi. Üyeliğe karşı çıkanların oranı ise yüzde 21,1.

AB üyeliğine destek nedenlerinin başında yüzde 48,3 ile refah ve ekonomik gelişmişlik düzeyinin artması isteği yer aldı.

Yüzde 38,1 ile demokrasi ve insan haklarının gelişmesi ikinci sırada, yüzde 34,5 ile Avrupa’da dolaşım, yerleşme ve eğitim imkanları da üçüncü sırada yer aldı.

Araştırmaya göre AB’ye üye olunabileceğine dair inanç ise düştü. Katılımcıların sadece yüzde 31,2’si üye olacağına inandığını belirtirken, yüzde 68,8’i inanmadığını beyan etti.

Bir önceki yıl AB’ye üyeliğin gerçekleşeceğine inananların oranı yüzde 35,6’ydı.

Katılımcılara AB üyeliğini desteklememe nedenleri de soruldu. Buna verilen cevaplar arasında ise yüzde 25,2 ile üyeliğin kültür ve kimliğe zarar verme endişesi ilk sırada yer aldı.

Karşıtların diğer nedenleri ise yüzde 24,6 ile AB’nin geleceği olmadığı yargısı ve yüzde 23,5 ile AB’nin Türkiye’ye çifte standart uyguladığı algısı oldu.

2153220cookie-checkTürkiye’de AB üyeliğine destek artıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.