Türkiye’de iktidarı kızdıran gazeteciler Londra’da konuşacak

DAY MER’in düzenlediği “Otoriter Yönetim Altında Medya” toplantısında Gazeteci Can Dündar, Deniz Yücel ve Ethical Journalism Network’tan Aiden White konuşacak…

DAY MER’den yapılan açıklamada, 17 Mart Pazar saat 16’da “22 Moorfield Road Tottenham N17 6PY” adresindeki Londra Toplum Merkezi’nde (DAY MER) yapılacak söyleşiye bütün toplum davet edildi.

DAY MER Yönetim Kurulu Üyesi Arif Bektaş “Basın özgürlüğü, baskı altındaki medya organlarının yaşadıkları, gazetecilerin gerçeğin peşinde koşarken iktidarın onların sesini kesme çalışması ve yandaş medyanın halini tecrübeli gazetecilerin ağzından dinleyeceğiz. Londralıları bekleriz” diye konuştu.

CAN DÜNDAR KİMDİR?

Türk araştırmacı, gazeteci, televizyoncu ve belgesel yapımcısı olarak tanınıyor. Özellikle Sarı Zeybek (1993) belgeseli ilgi gördü. Şubat 2015’te Cumhuriyet gazetesinin genel yayın yönetmeni olan Dündar’ın, bu gazetede 29 Mayıs 2015 tarihinde kendi imzasıyla yayınlanan MİT Tırlarındaki silah haberi büyük yankı uyandırmış ve gazeteci bu haber nedeniyle tutuklanıp yargılanmıştı. Yargılama sonucunda casusluk ve hükümeti ortadan kaldırma suçlamalarından beraat eden Dündar, devletin gizli belgelerini elde edip yayınlamaktan ceza aldı. Davanın temyiz sürecinde tutuksuzluğu devam eden gazeteci, can güvenliği endişesiyle Almanya’ya gitti. Dündar, Cumhuriyet gazetesi genel yayın yönetmenliğinden ayrılmış; aynı gazetede köşe yazarlığına devam edeceğini açıklamıştı. 31 Ekim 2016 tarihinde hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Oslo Barış Araştırmaları Enstitüsü tarafından açıklanan 2017 Nobel Barış Ödülü adayları arasında üçüncü sırada yer aldı. Almanya’da yaşayanDündar’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen Eylül’de Almanya’daki basın toplantısına akredite olması krize yol açmış, Dündar, iptal olabileceği söylenen basın toplantısına katılmayacağını duyurarak kriz çözülmüştü. Dündar’ın eşi Dilek Dündar’a gerekçesiz olarak Türkiye’de yurtdışı yasağı uygulanıyor.

DENİZ YÜCEL KİMDİR?

Almanya’nın önemli gazetelerinden Die Welt’in Türkiye temsilciliğini yaptı. Gazeteciliğinin yanı sıra köşe yazıları ve yazarlığıyla da biliniyor. Berlin Özgür Üniversitesi’nde siyaset bilimi okudu, 1999’da serbest gazeteci olarak meslek hayatına başladı. 2002’de haftalık Jungle Wold gazetesi, 2007’de ise Die Tagezzeitung gazetelerinde çalıştı. Yücel aynı zamanda yazdığı köşe yazılarıyla da tartışılan gazetecilerden biri oldu. 2015’te Die Welt gazetesine geçmiş ve gazetenin Türkiye temsilciliğini üstlenmişti. Yücel 2011’de Kurt Tucholsky Edebi Yayıncılık ödülüne layık görüldü. 2014’de bir grup gazeteci arkadaşıyla birlikte Hate Poetry adı altında oluşturdukları ırkçılık karşıtı gösteri için Almanya’da yılın gazetecisi seçildi. Yücel’in 2014’de yayımladığı ve Gezi Parkı Protestolarını esas alarak bir “Muhalif Türkiye” portresi çizdiği Taksim İst Überll (Her Yer Taksim) isminde bir kitabı bulunuyor. 14 Şubat 2017’de İstanbul’da kendi isteğiyle ifade vermek üzere gittiği emniyette gözaltına alındı, “halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve terör propagandası yapmak” suçlamasıyla tutuklandı, 16 Şubat 2018’de serbest bırakıldı. Yücel’in tutuklanması Almanya-Türkiye siyasi ilişkilerinde gerginliğe neden olmuştu.

2273420cookie-checkTürkiye’de iktidarı kızdıran gazeteciler Londra’da konuşacak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.