Türkiye’de tek kişilik hücrelerde kaç mahkûm var?

Geçtiğimiz günlerde biri Çorum diğeri Silivri cezaevinde olmak üzere iki mahkûm, tek kişilik hücrelerde yaşamını yitirdi. Hükümet, kaç kişinin hücrede tutulduğunu açıklamıyor. Uzmanlara göre, bu sayı 3 bini aşıyor.    

“Yaşam şartlarım her geçen gün iyice kötüleşmekte ve ben kötüye doğru gitmekteyim. Yaşam hakkımın elimden alınmamasını, iyileştirilmesi için çoklu koğuşa alınmamı insaniyet namına talep ediyorum.”

Bu satırlar, 27 Nisan 2019 tarihinde, Çorum Cezaevi’nde kaldığı tek kişilik hücrede yaşamını yitirdiği açıklanan KHK’lı öğretmen Muzaffer Özcengiz’e ait.

Ölümünden yalnızca birkaç gün önce, 22 Nisan’da Çorum İnfaz Hakimliği’ne mektup yazarak yardım isteyen 58 yaşındaki Özcengiz, “hiçbir gerekçe gösterilmeden” 14 aydır tek kişilik hücrede tutulduğunu anlatıyordu. Mektubunda tecrit koşullarının yarattığı sağlık sorunları nedeniyle intihar noktasına geldiğini yazan Özcengiz, bu satırları yazdıktan sadece birkaç gün sonra kaldığı hücrede can verdi.

İki yılı aşkın süredir tutuklu bulunan Özcengiz, ‘FETÖ yöneticiliği’ suçundan 12,5 yıl hapis cezası almıştı. Davanın Yargıtay süreci ise devam ediyordu. Yargıtay henüz söz konusu cezayı onamış değil. DW Türkçe mektuba, HDP Kocaeli Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu’ndan ulaştı.

Muzaffer Özcengiz gibi tek kişilik hücrede kalan mahkûmlara ilişkin resmi bir sayı bulunmuyor. DW Türkçe’ye konuşan uzmanlara göre, ülke genelinde tek kişilik hücrelerde bulunan mahkum sayısı tahmini olarak 3 bine yaklaşmış durumda.

Tek kişilik hücrede ölen tek mahkûm da Özcengiz değil. Son olarak 19 Nisan’da Birleşik Arap Emirlikleri adına Türkiye’de casusluk yaptığı gerekçesi ile tutuklanan emekli tuğgeneral Zaki Y.M Hasan’ın 30 Nisan’da Silivri Cezaevi’nde kaldığı tek kişilik hücrede intihar ettiği açıklanmıştı.

Yasalara göre yalnızca ağırlaştırılmış müebbet almış, ‘terör örgütü yöneticiliği’ ile yargılanan ya da disiplin cezası alanlara getirilen tek kişilik hücre cezasının, pek çok cezaevinde keyfi olarak uygulandığı iddia ediliyor.

Aileler sağlıklı bilgi alamıyor

DW Türkçe’nin Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Dayanışma Derneği’nden (Tuhad-Der) edindiği bilgiye göre, tek kişilik hücre mahkûmlarının durumuna ilişkin, aileleri sağlıklı bilgi alamıyor. Dernek, özellikle son dönemde mahkûmlara getirilen görüş cezaları nedeniyle, mahûmların aileleriyle ilişkilerinin koptuğunu öne sürüyor. Avukatlara yönelik ise bir engelleme olmadığını belirten dernek, ancak savcılık emriyle bazı görüşmelerin kaydedilmesi nedeniyle avukat müvekkil görüşmelerinin zorlaştığına dikkat çekiyor.

Hükümet sorulara yanıt vermiyor

DW Türkçe olarak Adalet Bakanlığı Bilgi Edinme Bürosu’na başvurarak, “Ülke genelinde tek kişilik hücrede cezasını çeken toplam kaç mahkûm bulunuyor?” ve “Son dönemde tek kişilik hücrede hayatını kaybeden mahkûmlar oldu. Bu kayıpların nedeni neydi? Cezaevi koşullarının etkisi var mı?” sorularını sorduk. Ancak birkaç kez başvuruda bulunmamıza rağmen, Adalet Bakanlığı’ndan herhangi bir yanıt alamadık.

AKP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Leyla Usta Şahin’in Meclis’teki ofisi ile bağlantı kurduk ve cezaevi koşulları ile tek kişilik hücrede kalan mahkum sayısına ilişkin bilgi almak istedik. Ancak çabalarımıza rağmen, Şahin’in yoğun programı nedeni ile görüşme yapamayacağı yanıtını aldık. (DW)

HABERİN DEVAMI İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ:
https://www.dw.com/tr/t%C3%BCrkiyede-tek-ki%C5%9Filik-h%C3%BCcrelerde-ka%C3%A7-mahk%C3%BBm-var/a-48624244

2296790cookie-checkTürkiye’de tek kişilik hücrelerde kaç mahkûm var?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.