Türkiye’de Wikipedia’ya erişim engeli

İnternetin “en büyük ansiklopedisi” Wikipedia’nın tüm dillerdeki versiyonlarına Türkiye’de sabah saatlerinden bu yana erişilemiyor.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) sayfasında “Site Bilgileri Sorgu Sayfası” üzerinden sorgulandığında siteye “idari tedbir” uygulandığı belirtiliyor.

Erişim engelinin nedeni ise açıklanmadı.

Erişim engeli ilk olarak Türkiye’deki internet erişim engellemelerini ve çevrimiçi sansürü eş zamanlı olarak takip eden Turkey Blocks tarafından duyuruldu.

Geçmişte Vikipedi’ye sayfa bazlı engel uygulandığını belirten Turkey Blocks’tan Alp Toker “Daha önce, mahkeme kararıyla sayfalar tek tek engellenebiliyordu. Ancak Wikipedia’nın 2015’te HTTPS (güvenli hiper metin aktarım iletişim kuralı) protokolüne geçmesinin ardından erişim sağlayıcıları artık tüm siteyi engellemek zorunda kalıyor” dedi.

btk açıklaması

Erişim engelinden tüm büyük internet sağlayıcıların kullanıcıları etkileniyor.

Wikipedia’ya getirilen erişim yasağı sosyal medyada da büyük tepki çekti. Erişim yasağı Twitter’da günün en çok konuşulan konusu oldu.

“Özgür Ansiklopedi” sloganını kullanan Wikipedia, kullanıcıların katkısı ile hazırlanan internetin en büyük ansiklopedisi.

2084580cookie-checkTürkiye’de Wikipedia’ya erişim engeli

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.