“Türkiye’nin desteği olmasa yapamazdık”

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Joseph Votel, “Türkiye’den günlük olarak aldığımız destek olmasa Suriye’de yakın geçmişte yaptığımız bir çok aktiviteyi yapamazdık. Bölgedeki diğer ülkeler gibi Türkiye’nin de çıkarları ve endişeleri var ve bence bu ABD için önemlidir, bunun farkında olmamız gerekiyor” dedi.

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Joseph Votel, Washington merkezli muhafazakar düşünce kuruluşu Dış Politika İnisiyatifi’nde, kendi komutanlığının görev yaptığı ülkelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İran’ın Irak üzerindeki etkisinin arttığına dikkati çeken Votel, Irak hükümetinin Haşdi Şabi güçlerini Irak güvenlik güçlerine dahil etmeye çalışmasından kaygı duyduğunu söyledi. Votel, “Bu durum açık bir şekilde Şii İran’ın Irak hükümeti üzerindeki etkisini artıracaktır ve bu biz bu konuya ilişkin endişe duymalıyız.” diye konuştu.

Konuya ilişkin olarak Bağdat’da görüşmelerin devam ettiğini anlatan Votel, ABD hükümetinin durumu yakından takip etmesi gerektiğini bildirdi.

Votel ayrıca İran’la imzalanan Kapsamlı Ortak Eylem Planı’na (JCPOA) da değindi. Votel, “Benim için asıl endişe duyulması gerekilen konu JCPOA’nin İran’ın bölgedeki tutumunu etkilememesidir.” ifadesini kullandı.

İran’ın bölgedeki etkinliğinin devam ettiğinin altını çizen Votel, “İran’ın düzenlediği siber saldırılar, bölgede kullandığı vekaletler ve sert tutumu çok ciddi şekilde kaygı vericidir.” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE’NİN DESTEĞİ OLMASA SURİYE’DEKİ AKTİVİTELERİMİZİ YAPAMAZDIK”

Konuşmasında Türkiye’den övgüyle bahseden Votel, Türkiye’nin terör örgütü DAEŞ’e karşı oluşturulan koalisyon içindeki çok önemli müttefiklerden birisi olduğunu belirtti.

Votel, şunları kaydetti:

“Türkiye’den günlük olarak aldığımız destek olmasa Suriye’de yakın geçmişte yaptığımız bir çok aktiviteyi yapamazdık. Bölgedeki diğer ülkeler gibi Türkiye’nin de çıkarları ve endişeleri var ve bence bu ABD için önemlidir, bunun farkında olmamız gerekiyor.”

Türkiye’nin terör örgütü DAEŞ ve PKK ile mücadele ettiğine dikkatİ çeken Votel, “DAEŞ konusunda çok ciddi endişe duyuyorlar, fakat anlaşılabilir bir şekilde PKK gibi gruplar hakkında da ciddi kaygıları var.” dedi.

Votel, ABD ve Mısır arasındaki askeri ilişkiler konusunda da “Mısır’ın Rusya’yla ilişki kurmaya çalıştığını gördük, bu bizim için kaygı vericiydi. Askeri ilişkilerin de diğer bir çok meselede olduğu gibi iyi ve kötü zamanları vardır. Fakat Mısır ordusuyla istikrarlı bir ilişkimiz var.” ifadelerini kullandı.

2034060cookie-check“Türkiye’nin desteği olmasa yapamazdık”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.