Prof. Dr. FARUK ŞEN – Türkiye’nin Merkel’e Karşı Geç Gelen Başarısı

Prof. Dr. FARUK ŞEN* – Türk Hükümeti İncirlik Hava Üssü’ne Alman Parlamenterlerinin gelmesi için, Alman Hükümetinden ciddi bir istekte bulundu.

Buna göre Alman Hükümetinin 2 Haziran’da Parlamentoda alınan, ‘’Türkler Ermenilere soykırımda bulunmuştur’’ kararına mesafe koymasını istemişti. Buna göre Alman Hükümeti bu kararın arkasında olmadığını dile getirmesi gerekirdi.

Bu istek Almanya’da il başta fazla istek görmedi. Almanya İncirlik Hava Üssü’ne Parlamenterlerini gönderemediği takdirde, Alman Ordu’sunu Ürdün’e veya Kıbrıs’a nakledileceğini ifade ederek, Türkiye’ye baskı yapıyordu.

Türkiye’nin kararlı tutumu karşısında Almanya, ciddi bir şekilde geri adım attı ve belki de Alman tarihinde az olan bir karara onay verdi. Buna göre Alman Hükümeti, Hükümet Sözcüsü’nün açıklaması ile Parlamento’da alınan kararın, hiçbir şekilde Alman Hükümeti’ni bağlamadığını ve Alman Hükümeti’nin buna mesafeli durduğunu dile getirecek.

Böyle bir karar Almanya’nın Türkiye’ye verdiği bir taviz olarak değerlendirilebilir. Böylece Merkel hem Parlamento’da oylamaya katılmayarak, Ermeni Soykırımı Kararı’na evet dememiştir. Şimdide kendi Hükümeti’nin bu karara mesafeli durduğunu dile getiriyor.

Böylece Türkiye, Almanya’ya bir isteğini dikte ettirmiş olacak. Kararlı duruşlar başarıları beraberinde getiriyor. Keşke, daha önceden Alman Hükümeti’ne baskı yaparak bu kararın Parlamento’ya gelmesini önleseydik.

_______________

* Türkiye-Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı

2004230cookie-checkProf. Dr. FARUK ŞEN – Türkiye’nin Merkel’e Karşı Geç Gelen Başarısı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.