Türkiye’nin nefesini kesecekler!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Avrupa kıt’asının 5 önemli doğa alanından biri olan Istranca ormanlarının kalbinde açılmak istenen mermer ocağına Kırklareli’de bulunan sivil toplum örgütleri dava açtı. Davayı gören Edirne İdare Mahkemesi ise mermer ocağına verilen ÇED Gerekli Değildir kararını iptal etti. Ancak aynı proje için yeni bir ÇED dosyası hazırlayan ilgili firma, önceki gün Kırklareli Dereköy’de halkın katılımı toplantısı düzenledi. Toplantıyı takip eden Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Göksal Çidem, Istranca ormanlarının Türkiye’nin nefes borusu olduğuna dikkat çekerek, daha önce bölgede mermer ocağı açılmasına karşı gösterdikleri mücadeleyi bundan sonra da aynı kararlılıkla sergileyerek yaşamı savunmaya devam edeceklerini söyledi.

Kırklareli’nin merkeze bağlı köylerinden biri olan Dereköy’ün başı yıllardır mermer ocağı projesiyle dertte. Daha önce Dereköy’de açılmasına izin verilen mermer ocağına karşı dava açan yöredeki sivil toplum örgütleri ve köylüleri haklı bulan Edirne İdare Mahkemesi, projenin bilimsel esaslara dayanmadığı ve ilgili mevzuata uygun olmadığı gerekçesiyle ÇED Gerekli Değildir kararını iptal etti.
ISTRANCALARDA YAĞMA ISRARI BİR TÜRLÜ BİTMİYOR
Trakya Bölgesinin akciğerleri olan Istranca ormanlarının kalbinde yer alan Dereköy’de daha önce altın madeni, Rüzgâr Enerjisi Santralı ve taş ocağı gibi girişimler de yöre halkının ısrarla sürdürdüğü hukuk mücadelesinin sonunda iptal edilmişti. Ancak Dereköy’de yıkım projelerini hayata geçirmek isteyen firmaların yarışı bunca yargı kararına rağmen bir türlü bitmedi.

 Mermer ocağı açılmak istenen Dereköy ve ÇED toplantısı
Mermer ocağı açılmak istenen Dereköy ve ÇED toplantısı

YARGI İPTAL ETTİ, AYNI PROJEYE YENİ ÇED BAŞVURUSU YAPTILAR
Daha önce yargının iptal ettiği mermer ocağı projesi için yeni bir ÇED başvuru dosyası hazırlayan ilgili firma, önceki gün projeyle ilgili halkı bilgilendirmek amacıyla Dereköy’de düzenlenen toplantıda yetkili kurumların temsilcileriyle birlikte projeyi halka anlattı.

‘ISTRANCALAR TÜRKİYE’NİN NEFES BORUSUDUR’
ÇED toplantısında hazır bulunan Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Göksal Çidem, toplantının ardından yaptığı açıklamada, Istrancalar ve Dereköy’ün Türkiye için önemini şöyle anlattı: “Televizyonların hava durumu bültenlerinde sıklıkla ‘Balkanlardan gelen serin-yağışlı-puslu-karlı hava yurdumuzu etkisi altına alacaktır’ ifadelerini duyarız. Çünkü burası İstanbul’un ve ülkemizin nefes borusudur. Istranca ormanları Avrupa’nın en önemli 5 doğa alanından biridir. Biyosfer rezervidir. Tüm dünya doğal ormanlarını gözü gibi korurken biz ise yanlış uygulamalar ve projeler ile gözünü çıkarmaya çalışıyoruz.”

‘ORMAN YURDUN TEMELİDİR’ DİYEN ÂŞIK VEYSEL’İ DE ANDILAR
Dereköy’de Istranca ormanlarını tehdit eden yıkım projesinin ÇED toplantısı düzenlendiği 25 Ekim tarihinin, aynı zamanda büyük ozan Âşık Veysel’in doğum günü olduğuna işaret eden Çidem, “-Çiçekler açar renk renk, Dağları süsler gülerek, Selleri önler emerek, Ormandaki varlığa bak. Orman yurdun temelidir, Benim sadık yârim kara topraktır- diyen Ozanımızı andığımız bugün, ‘yurdun temeli’ dediği ormanlardaki tahribata hayır demek için Kırklareli Dereköy’deydik. Âşık Veysel’in gönül gözü ile gördüğü, duyduğu ‘Orman yurdun temelidir, nesillerin evvelidir’ dediği doğal varlıklarımız olan, ormanlarımızı içinde yaşayan canlılar ile birlikte, gelecek nesiller için, doğal yaşam için, bilimsel esaslarla, hukuksal ve anayasal haklarımız çerçevesinde korumaya devam edeceğiz” diye konuştu.

2022750cookie-checkTürkiye’nin nefesini kesecekler!
Önceki haberTürk kültüründe ateş ve ocak neden bu kadar önemli?
Sonraki haberMusul’daki yangın ülkemize zehir yağdıracak
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.