Türkiye’nin önemli göl uzmanından Emine Erdoğan’a itiraz var!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Salda Gölünde 20 yıldır bilimsel çalışmalar yürüten Yard. Doç. Dr. Erol Kesici, “Bilim insanı olarak millet bahçesi projesini inceledim, ben mutmain olmadım” dedi.

Burdur’un Yeşilova ilçesinde bulunan Salda Gölü’nde TOKİ eliyle yapılmak istenen millet bahçesi projesi kamuoyunda tepkiyle karşılandı. 31 Temmuz’da ihalesi yapılan projeyle ilgili gelen tepkiler üzerine önceki gün Salda Gölü’ne gelen Emine Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’dan bilgi aldıktan sonra, “Ben mutmain oldum, bakanımızı tebrik ediyorum” ifadelerini kullanmıştı. Salda Gölü’nde yaklaşık 20 yıldır bilimsel çalışmalar yapan Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Yard. Doç. Dr. Erol Kesici ise Emine Erdoğan’ın bu açıklamasına tepki göstererek, “bir bilim insanı olarak Salda Gölü kıyısında yapılacak millet bahçesi projesini ben de inceledim. Çivi bile çakılmayacak söylemleriyle basite indirgenen projede asansör ve devasa klimalar var. Restoranlar, kahvehaneler, kafeteryalar, otoparklar var. Beton ve demirden çivilerin çakılacağı bu projenin Salda Gölünü koruyacağına inanmadım. Açıkçası ben mutmain olmadım!” diye konuştu.

EMİNE ERDOĞAN HAVADAN VE KARADAN SALDA GÖLÜNÜ İNCELEDİ

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, millet bahçesi yapılmak istenen Salda Gölü’nde hem havadan hem de karadan inceleme yaptı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile birlikte Ankara’dan helikopterle Salda Gölü’ne gelen Emine Erdoğan’a Posta Gazetesi Ankara Temsilcisi Hakan Çelik de eşlik etti.

‘BEN MUTMAİN OLDUM, HALKIMIZ DA OLSUN’

Kamuoyunda büyük tepki çeken millet bahçesi projesinin korunan alan olan Salda Gölü’nü yapılaşmaya açacağı endişelerinin yoğunlaştığı dönemde bölgeye gelen Emine Erdoğan, proje hakkında Bakan Kurum’dan bilgi aldı. Ben mutmain* oldum, halkımızın da mutmain olmasını tavsiye ediyorum diyen Emine Erdoğan, projenin çok güzel bir girişim olduğunu belirterek, Halkımız buraya geldiği zaman arabalarını gölün dibine karar çekmeyecekler. İhtiyaçlarını giderebilecekleri, yemek yiyebilecekleri belki ufak bir restoran, işte duş alabilecekleri bir yer. Buraya zarar vermeden tahta veya taştan yapılan basit yerler olacak, diye bakanımız söyledi. Ben de kendisine güveniyorum ve tebrik ediyorum ifadelerini kullanmıştı.

‘SALDA GÖLÜNE PELİKAN GÖRMEYE GELSİNLER’

Salda Gölü’ne bir pelikan bırakan Emine Erdoğan, gazetecilerin ne hissettiği yönündeki sorusuna ise “Ne güzel bir hayvan. Gerçekten çok güzel. Bu özelliğini de burada keşfetmiş olduk. Ben bilmiyordum. Pelikan görmek isteyenler de buraya gelip onları da görebilirler” şeklinde yanıtlamıştı.

TÜRKİYE’NİN ÖNEMLİ GÖL UZMANINDAN ERDOĞAN’A İTİRAZ GELDİ

Emine Erdoğan’ın bu açıklamaları sosyal medyada en çok tartışılan konular arasına girerken, en çarpıcı değerlendirme ise Salda Gölü’nde 20 yıldan fazla süredir bilimsel çalışmalar yapan Yard. Doç. Dr. Erol Kesici’den geldi.

‘BİLİM İNSANI OLARAK İNCELEDİM, BEN MUTMAİN OLMADIM’

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı ve Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Kesici, “bir bilim insanı olarak Salda Gölü kıyısında yapılacak millet bahçesi projesini ben de inceledim. Çivi bile çakılmayacak söylemleriyle basite indirgenen projede asansör ve devasa klimalar var. Restoranlar, kahvehaneler, kafeteryalar, mescitler ve otoparklar var. Beton ve demirden çivilerin çakılacağı bu projenin Salda Gölünü koruyacağına inanmadım. Açıkçası ben mutmain olmadım!” görüşünü dile getirdi.

‘YAPILAŞMAYA GİDİLEREK KORUMA OLMAZ’

Burası zaten eşsiz bir doğal bahçe diye konuşan Kesici, “Doğasına müdahale edilmeyen her alan zaten korunmuş oluyor. Salda Gölü’nün korunması için devasa bir proje yapmaya gerek yok. Yapılaşmaya giderek koruma olmaz. Salda Gölü eğer bugün güzelliği ile adından söz ettiriyorsa, bugüne kadar (son bir kaç yıl hariç) doğal haliyle gelebildiği içindir. Bizler 20 yıldır Salda Gölü için neleri savunduk, bugün neler yapılmak isteniyor. Bu akıllara ziyan bir durumdur. Bizlerin aklıyla dalga geçmektir” ifadelerini kullandı. 

‘SALDA GÖLÜNDE PELİKAN GÖRMEDİK’

Emine Erdoğan’ın Salda Gölü’ne pelikan bırakmasına da değinen Yard. Doç. Dr. Erol Kesici, “Bizim çalışmalarımızda Salda Gölü’nde pelikan kaydı yapılmadı. Bizler burada yaptığımız çalışmalar sırasında hiç pelikana rastlamadık. Çünkü Salda Gölü doğal yapısı itibari ile sodalı bir suya sahip ve pelikanların besleneceği balık vb. canlılar yönünden zayıf bir göl. Bu canlı Salda Gölü’nün doğal türlerinden biri değil. Büyük olasılıkla yakınlardaki bir alandan getirildi. Bu nadir canlının bu şekilde konu mankeni olarak kullanılması da doğru değil. İnsanları pelikan yaşamayan bir yere pelikan görmeye davet etmek çok yanlış. Bu fotoğraflar doğaya bakışın ne ölçüde olduğunu anlatmaya yeter” diye konuştu.

*Mutmain, bir konu hakkında tatmin olup inanmak.

 

2331860cookie-checkTürkiye’nin önemli göl uzmanından Emine Erdoğan’a itiraz var!
Önceki haberMilli Parkları kapatmak isteyen sarayın doğa ve orman politikası ne olacak?
Sonraki haberToroslarda’ki üretim seferberliği Türkiye’ye örnek oldu
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.