“Tutuklamalar yeni kuşağı radikalleştirebilir”

Guardian, Türkiye’de Kürt sorununu, giderek ivme kazanan ve genişleyen KCK operasyonları ve davası merceğinden inceleyen haberine iki tam sayfa ayırdı.

Tutuklamalar ve şiddetin yeni bir kuşağı radikalleştirme tehdidi yarattığına dikkat çekilen Constanze Letsch imzalı haberde, Arap Baharı’nın başlangıcından bu yana Türkiye’nin Ortadoğu demokrasileri için örnek alınacak bir yol haritası gibi görüldüğü öne sürüldü.

Çok sayıda gözlemcinin, Kürtlere yönelik yaklaşımı nedeniyle Türkiye’nin bir ”rol modeli” olarak görülmesinin doğru olup olmadığını sorguladıklarının da aktarılan haberde KCK davalarıyla ”Kürtlerin kitlesel yargılanmasına” ilişkin ayrıntılara yer verilen haberde, insan hakları örgütlerinin Türkiye’deki terörle mücadele yasalarının keyfi kullanımı konusundaki yakınmalarına yer verildi.

Haberde görüşlerine yer verilen İnsan Hakları İzleme Örgütü – Human Rights Watch’tan Emma Sinclair-Webb, Türkiye’deki yasaların siyasi faaliyetlerle terörizm arasında ayrım yapmadığına dikkat çekerek, ”İnsanların ne tür faaliyetlerde bulunduklarına ve bu faaliyetlerin soruşturmayı gerektirip gerektirmediğine bakılmıyor. Bu dosyaların çoğunda meşru faaliyetleri ve suç işlediği düşünülen kişilerle bağları nedeniyle sanıkların suçlu olduğu varsayılıyor” yorumunda bulundu.

Sinclair-Webb, insanların örgütlenme hakları olduğunu, görüşlerini beğenirsiniz ya da beğenmezsiniz, ama eleştiri sahiplerini hapse atmanın, baskı altına almanın ve susturmanın yasalara aykırı olduğunun altını çizidi.

839890cookie-check“Tutuklamalar yeni kuşağı radikalleştirebilir”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.