Tutuklu Katalan siyasetçilerin vekilliği askıya alındı

İspanya’da geçen ayki erken seçimlerde parlamentoya seçilen dört ayrılıkçı Katalan siyasetçinin vekillikleri askıya alındı. Cezaevinde bulunan milletvekillerinin açılış oturumuna katılmasına izin verilmişti.    

Parlamentonun açılış oturumuna katılan Oriol Junqueras Katalan ERC partisi sözcüsü ile.

Katalonya özerk bölgesinde 2017’de düzenlenen bağımsızlık referandumundaki rolleri nedeniyle cezaevine gönderilen Katalonya’nın eski başkan yardımcısı Oriol Junqueras, Jordi Sánchez, Jordi Turull, Josep Rull 28 Nisan erken seçimlerinde aday olmuş ve milletvekili seçilmişlerdi.

Meclis Başkanı Meritxell Batet, parlamentonun hukuk danışmanlarının tavsiyesine ve ilgili yasal düzenlemelere atıfla “milletvekillerinin vekilliklerinin askıya alındığını ilan etmek zorunda olduklarını” söyledi.

Puigdemont: Cevabı sandıkta verilecek

Vekillikleri askıya alınan dört Katalan milletvekili ve bir diğer Katalan vekil geçen Salı günü diğer milletvekilleri ile birlikte mecliste yemin edebilmeleri için geçici olarak tahliye edilmişlerdi. Milletvekillerinin polis gözetiminde parlamentonun açılış oturumuna katılması tartışmalara neden olmuştu.

Belçika’da sürgünde bulunan Katalonya eski lideri Carles Puigdemont, Avrupa Parlamentosu seçimlerine atıfla, karara ilişkin “Pazar günü (onları) en çok acıtan yerde cevap vermeliyiz: Sandıkta” diye yazdı.

Pazar günü düzenlecek seçimlerde “Avrupa Özgür İttifakı” partisinin adayı olan Oriol Junqueras ise attığı tweette “İspanya’da (milletvekilliğimiz) askıya alındı, ancak Avrupa’da bunu yapamazlar! Bir siyasi tutuklunun Avrupa Parlamentosu’na girmesi İspanyol devletinin baskısını kınamanın en iyi yolu” diye yazdı.

 

© Deutsche Welle Türkçe

2301880cookie-checkTutuklu Katalan siyasetçilerin vekilliği askıya alındı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.