Tuyluoğlu: İngiliz turistin en popüler ülkesi Türkiye

Tuyluoğlu ‘www.haberindex.com’a şunları söyledi:



– Türkiye’nin turizmdeki İngiltere pazarının son durumu nedir?
– Türkiye’ye İngiltere’den gelen varışlar ilk yedi ayda yüzde 34 arttı. Bizim için oldukça iyi. Beklentimizin üstüne çıktı. Yaz rezervasyonlarıda da toplamda yüzde 9`luk bir artış var. Tabi bu varışlarla kıyaslandığında daha düşük bir oran gibi görünüyor. Biz İngiltere pazarının yaklaşık yüzde 70’ini kontrol eden 4 büyük tur operatörü Thomas Cook, My Travel, First Choice ve TUI’in rezervasyonlarını takip ediyoruz. Bu rezervasyon başlangıçları 1 Mayıs 2003’ten bu yana yapılandır ki kıyas yapılan dönem 2002 gibi altın bir yıl olduğu da gözönüne alındığında artış küçümsenmemeli.


– Türkiye’nin pazardaki rakiplerinin konumu nasıl?
– Bizim en yakın rakiplerimiz, İngiltere’nin en tipik ‘destinasyon’ları ciddi bir düşüşe girdi. İspanya eksi 19, Yunanistan yüzde 19, Fransa yüzde 9, İrlanda yüzde 12 düştü. İtalya büyüyemiyor. Bizden çok turist alan bütün ‘destinasyon’lar inişte… Bu yıl İngiltere’de Türkiye popüler. Ayrıca Mısır, Tunus da popüler. Fas fena gitmiyor…  


– Bunun nedeni nedir?
– Bir kaç nedeni var. EURO’nu etkisini göstermesi. Düşüş gösteren ‘destinasyon’lar EURO’dan dolayı pahalandı. Geçen yıl Irak Savaşı’ndan dolayı dünya turizmi çok tötü bir yıl yaşadı. Zaten dünya turizmi bütün tarihi boyunca 11/9 saldırısı döneminde ve geçen yıl geriledi. Tabi popüler ‘destinasyon’lar arasındaki Mısır, Tunuz  gibi ülkeler bizim ancak üçte birimiz kadar turist alabiliyor. Türkiye İngiltere pazarında yüzde 20’lik gibi bir büyüme sağlayacağını öngörüyoruz.


– Türkiye’deki saldırılar İngiltere’de önce Türkiye kısıtlaması getirdi ama yoğun bir kulis yaptınız. Çalışmalarınızdan söz eder misiniz?
– Türkiye’deki Kasım terör saldırılarına karşın Türkiye’yi öven pek çok yazılar yazıldı. Gazeteci ziyaretlerini bakanlık organize etmişti. Bunların oldukca yararları oldu. İngiltere İçişleri Bakanlığı ilk uyarısında ‘Türkiye’ye gitmeyin’ demişti. Dışişleri Bakanımız ve Sayın Büyükelçimizin kişisel çabalarıyla bu kısıtlama 15 gün içinde kalktı. Bugün Avustralya ve Yeni Zellanda gibi ülkeler bu kısıtlamayı hala kaldırmadı. Hatta Gelibolu’ya bile gidilmemesi konusunda uyarılarını koruyor… 2003 yıl sonun yoğun bir reklam kampanyasına başladık. Türkiye’ye karşı temkinli yaklaşımın kırılması gerekiyordu. Kırdık… Artış trendimiz de devam ediyor…


– İngilizler en çok Türkiye’nin hangi bölgelerini tercih ediyor ve sayıları nedir?
– Yüzde 66’ı Muğla’ya gidiyor. Birinci ‘destinasyon’ Marmaris, İkincisi Ölüdeniz, üçüncü de Bodrum… Türkiye’ye geçen yıl 1 milyon 100 bin İngiliz turist tatil için gitti. 700 bini Muğlayı tercih etti. Antalya’nın oranı yüzde 12, İstanbul’un yüzde 17 dolayında… Bunun anlamı ‘İngiliz pazarında Türkiye güzel sahilleriyle tanıyor’dur. Diğer bölgeler hatta İstanbul ve Antalya iyi tanınmıyor… Muğla’nın ilçeleri birer markadır ama biz Türkiye’nin diğer bölgelerini de keşfetmelerini istiyoruz. Kapadokya’yı bilmiyorlar… ‘Short Break Destination’da 7 saat uçarak New York’a gidiyorlar. Biz 3 saat uzaklıktaki İstanbul’a gitsinler istiyoruz… Tur operatörlerinden kültür turlarına önem vermelerini istiyoruz… İngiliz gazeteci konuklardan özellikle Türkiye’nin kültürünü ve tarihini anlatmalarını istedik. Süreç içinde Türkiye’ye giden turistlerin özelliği de değişecektir. İngilizler ‘tavsiye’ye çok önem veriyorlar. Marmaris çok duyulduğu için herkes onu tercih ediyor. İngiltere pazarı muhafazakar olduğu için yavaş değişiyor. İleride Türkiye’de daha çok İngiliz turist göreceksiniz…


– İngilizlerin gözünde Türkiye ucuz mudur?
– Şu anda Türkiye’ye olan ortalama paket, Yunanistan’dan daha pahalı. Evet ‘Türkiye’ye  ucuzcu turist gidiyor’ denildiğini biliyorum ama ben bunu kabul etmiyorum. Bu doğru bir tabir değil. Türkiye’ye golf oynamaya giden de var, 5 yıldızlı otelleri tercih eden de var. Tabi şunu kabul etmeli ki İtalya’daki ortalama harcama ile Türkiye’deki aynı değil. Ucuz tatil arayan turistler için ülke önemli değil. Bu tür turistler Avrupanın diğer ğlkelerine de gidiyorlar. Bu turistleri de Türkiye ağırlayacaktır. Bizim araştırmalarımız şunu gösteriyor ki, geçmişten bu güne kadar Türkiye, turizm gelirlerini turizm varışlarından daha hızlı ilerletiyor. Bunun anlamı Türkiye daha çok para harcanan ve üst gelir gruplarının gittiği bir ülke oluyor… Bakanlığın ve sektörel kurumların bütün çabası Türkiye’yi daha iyi bir marka haline getirmektir…


– İngiltere pazarının önemi nedir?
– Dünyanın en büyük pazarlarından sayılıyor. İngiltere dünya turizm harcamasında üçüncü sırada. 60 milyon yurtdışı varışı var. Yüzde 67’si sadece tatil amaçlı ve bunun yarısı da paket turuyla seyahat ediyor. Bizim pazardaki toplam payımız 1 milyon turistle yalnızca yüzde 1.8 dolayında. Ancak  Türkiye’ye gidenlerin yüzde 82’si paket tatil ile gidiyor. Dolayısıyla paket tatil pazarında yüzde 4.5 pay ile ciddi bir ‘destinasyon’ sayılıyor Türkiye. Yalnızca 24 milyon İngiliz turist ulaşım olanağı çok kolay olan İspanya ve Fransa’ya gidiyor… Türkiye’ye o kadar uçuş bağlantısı olamasa da hükümetin liberal politikasıyla yeni yeni iç dış hatlar güçleniyor. Türkiye’ye daha fazla uçak var. Dünyada turizmde en hızlı büyüyen ülke Türkiye’dir.


– İngiltere’deki Turizm Ofisi’nin sitesi www.gototurkey.co.uk en cok ziyaretçi alan sitelerden biri olmayı başardı. Biraz sitenizi anlatır mısınız?
– Türkiye’ye paket tatil yerine kişisel ‘münferit’ tatilleri tercih etmeye başladı. Artık paket tatilin kalıplarından bıkanlar uçağını, otelini, kiralayacağı arabasını kendisi seçiyor. Bunu internet aracılığı ile yapıyorlar. Durum böyleyken turizm ofisimizin doyurucu web sitesi olması gerekiyordu. Site, eğer sürekli güncelleniyor, Türkiye ile ilgili yeterli bilgi veriyorsa ziyaretçi sayısı artıyor. Bizim 1 Ocak’tan itibaren aylık ortalamamız tam 3 milyondur. Ziyaretçi sayısı 5 milyona çıktığı da olmuştur… Önümüzdeki günlerden itibaren sitemizi yeniliyoruz. Türkiye ile ilgili filmler de olacak. Turist ‘destinasyon’ ile ilgili görsel olarak da bilgiler alabilecek… Bakanlık olarak tek bir web sitesi projesini önümüzdeki yıl hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bu projeyle siteye giren otel rezervasyonundan araba kiralamasına kadar herşeyi yapabilecek… Türkiye’ye yatırım yapan tur operatörlerinin online satışa önem vermesi ve web sitesine yatırım yapmalarını öneriyoruz.


– İngiltere’deki Turizm Ofisi’nin diğer çalışmalarına dönersek…
– Kasım ayında Ney Grubu geliyor. Ondan önce semazenler gösteride bulunacak… Forum UK’in Eylül başında sokak festivali Turkish Fest yapılacak… Royal Academy of Art’da Ocak ayında Turks sergisi açılacak. Royal Academy ile ortak çalışmalar yapıyoruz. Kafeteryasında Türk mönüsü adapte edecekler. Akademiyi gezenler arasında yapılacak çekilişle Türkiye’ye rüya tatiline göndereceğiz… Hediyelik eşya örnekleri verdik… Önümüzdeki yıl Londra’ya güzel çıkartmalar olacak…  Bu etkinliklere mutlaka Türklerin de gelmesi ve görmesi gerekir. Londra’da yaşayan Türkler Türkiye ile akraba ziyaretinin ötesinde tatil ‘destination’ı olarak da görmeli. Türkiye’nin burada yaşayan Türklere tanıtılması da önemlidir….

729190cookie-checkTuyluoğlu: İngiliz turistin en popüler ülkesi Türkiye

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.