Tuz Gölü artık 2. en büyük göl değil

Aksaray Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Semih Ekercin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doktora tezi çalışmaları kapsamında Tuz Gölü ve Beyşehir Gölü'nün kıyı çizgilerinde yaşanan değişimleri incelediğini söyledi.


Bu çalışma kapsamında NASA'dan da destek aldığını vurgulayan Ekercin, son yüzyıla ait ABD, Japonya ve Fransa uydu görüntüleri ile askeri haritaları inceleyerek göllerdeki küçülmeyi tespit ettiğini anlattı.


Yaptığı araştırma sonucunda Türkiye'nin ikinci büyük gölü olarak bilinen Tuz Gölü'nün 1915 yılında haritalara göre 216 bin 400 hektar olduğunu, 1987 yılında ise 92 bin 600 hektara gerilediğini tespit ettiğini belirten Ekercin, "2005 yılında da gölün suyla kapladığı alanın 32 bin 600 hektara gerilediği uydu fotoğraflarıyla açıkça görülebiliyor" dedi.


Ekercin, Beyşehir Gölü'nün kapladığı alanın 65 bin hektardan 50 bin hektara gerilediğini, buna göre suyla kapladıkları alanlar olarak ele alındığında Beyşehir Gölü'nün 50 bin hektarlık alanıyla Tuz Gölü'nden oldukça büyük olduğunun görülebildiğini belirtti.
 

1065020cookie-checkTuz Gölü artık 2. en büyük göl değil

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.