‘Tuzla’da işçiler de sahada artık’

Limter-İş Sendikası Başkanı  Dinç ve National Organisation of University and College (UCU) Temsilcisi Sean Vernell, 25 Ekim Cumartesi günü saat 17’de GİK DER’deki ‘Türkiye’den İngiltere’ye sermayenin sınıfa saldırısı’ başlıklı konferansta konuştu.


Türkiye’de Tuzla Tersane grevini gerçekleştiren DİSK’e bağlı Limter-iş Sendikası Başkanı Dinç Türkiye’nin gündeminde uzun süre yer alan Tuzla tersanelerini tanıtarak işçilerin “yaşam hakkı” mücadelesindeki kazanımlarını anlattı.


Dinç, Tuzla’nın neo-liberalizmin laboratuvarı olduğunu belirterek, “İşçilerin 1800’lerdeki kazanımı ‘yaşam hakkı’ için mücadele ediyoruz. Tersane patronlarının kendi yasalarını uygulanması için fiili meşru mücadele yürütüyoruz” dedi.


Tuzla’da armatörlerin iş yaptırttığı taşaronların sosyal haklardan yoksun çalışan işçilerin greve gitmesini büyük başarı olarak niteleyen Dinç, “Biz bu gücü kamuoyu ile kazandık… Grev süreci iki taraf ortaya çıkardı. Bir tarafta hükümet, tersane patronları, polis… Öbür tarafta işçiler, demokratik, ilerici ve devrimci kamuoyu… İkisi çarpıştı… Bütün dünyaya Tuzla tersanelerinde yaşananlar teşhir edildi” dedi.


Dinç, Başbakan’ın işçileri destekler görünmesine karşın patronlarla iftar yemeğinde “Bu sektörü dinamitlemeye çalışıyorlar. Buna izin vermeyeceğiz” diyerek Limter-iş’i hedef gösterdiğini belirterek, hükümetin çözüm olarak tersaneleri kapatma tehditiyle de işçi ve sendikaları karşı karşıya getirdiğini söyledi.


Türkiye’deki sendikal mücadele konusunda iyimser konuşan Dinç, Tuzla’da artık işçilerin de sahaya indiklerini patronların tek sahada gol atmalarının artık güç olduğunu öne sürdü. Dinç, şunları söyledi:


“Hep birlikte, ‘Devrimciler, ilericiler, sosyalistler birleşik militan bir işçi hareketi nasıl yaratabiliriz’ sorusunu tartışmalıyız. ‘Bu hareketin olanakları ve ortamı var mı’ diye sorarsanız, ‘Evet var’ deriz. Burada yalnızca bir önderlik sorunu var. Bu önderliği yakalamalıyız….”


İNGİLTERE’DEKİ SENDİKADAN DESTEK


Vernall da Türkiye’deki işçilerin mücadelesine verdikleri desteği sürdüreceklerini belirterek İngiltere’de bir kaç yıldır eğitim hakkının gaspedildiğini söyledi.


“Yaşam boyu öğrenim hakkı” başlığında başlatılan kampanyaya destek isteyen Vernall şu yorumu yaptı:


“İngiltere’deki yetişkin eğitim hakkı ne yazık ki son bir kaç yıldır darbe aldı. 1.5 milyon yetişkinin öğrenim hakkı elinden alındı. Bu kampanya ile haklarımızın gaspedilmesini önlemeye çalışıyoruz… 1980’lerin sonundaki ekonomik krizde 4 milyon işsiz yaratılmıştı. Çalışanlar krizin faturasını ödemek istemiyor. Hükümet yalnızca bankaları kurtarmaya çalışıyor. Oysa çalışanların geleceklerini garanti altına almaya odaklanmalı.”

816800cookie-check‘Tuzla’da işçiler de sahada artık’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.