Tüzmen, işadamlarıyla ABD’ye gidecek

Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM), ihracatın geliştirilmesi amacıyla hazırladığı Afrika, Uzakdoğu, Rusya, Komşu ve Çevre Ülkeler stratejilerinin ardından, 2006 yılı için “ABD Stratejisi”ni hazırladı. Strateji çerçevesinde ABD’ye ihracat artırmanın yolları aranacak, ticaret heyetleri programları düzenlenecek, ABD’den alım heyetleri Türkiye’ye davet edilecek.


“ABD Stratejisi” çerçevesinde Dış Ticaret Müsteşarlığı koordinatörlüğünde İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birliği ile İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birliği organizasyonu ile ihracatçılar, 10-16 Eylül 2006 tarihleri arasında ABD’ye gidecek.


Konuyla ilgili, açıklamalarda bulunan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, ABD’nin 2006 yılında ihracatta hedef ülke olduğunu, ABD pazarının büyüklüğü ve kendine has özellikleri nedeniyle de eyaletler bazında çalışma yürüttüklerini bildirdi.


Tüzmen, “Eylül ayında ihracatçılarımızla Newyork ve Chicago’ya gideceğiz. İhracatçılarımızı bu merkezlerde ABD’li ihracatçılarla buluşturmayı hedefliyoruz” dedi.


Türkiye-ABD ticaret hacminin 2005 yılında 10 milyar doları aştığına işaret eden Tüzmen, şunları söyledi:


“2005 yılında ABD’ye 4,9 milyar dolar ihracat yaptık, buna karşılık ABD’den 5,3 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdik. Yani dengeli bir ticaret hacmimiz var. Bir başka deyişle 2005 yılında ihracatımızın yüzde 6,7’sini ABD’ye yaptık, ithalatımızın da yüzde 5,1’ini ABD’den gerçekleştirdik. Ancak ABD’nin toplam dış ticaretine baktığımızda bu rakamların çok küçük kaldığını görürüz.


ABD günde 4-5 milyar dolarlık ithalat yapan bir ülke. ABD genel ithalatı içindeki Türkiye’nin payı ise yüzde 0,3 düzeyinde. Bu, ABD pazarında daha fazla çalışmamız gerektiğini ortaya koyuyor. Hedefimiz, kısa vadede bugün 10,2 milyar dolar olan ticaret hacmimizi 15 milyar dolara çıkarmaktır. İyi çalışırsak bunu başarabiliriz. Döviz kurlarında yaşanan gelişmenin de ABD’ye ürün ihracatımızı olumlu etkileyeceğine inanıyorum.”


Tüzmen başkanlığında Chicago’ya düzenlenecek ihracat heyetinde; gıda, makine, otomotiv yan sanayii, elektrik, elektronik, Newyork’a yapılacak ihracat heyetinde de deri, ev tekstili, hazır giyim ve konfeksiyon, mücevherat, gıda, mobilya ve toprak ürünleri sektörleri yer alacak.


“İHRACATTA PROGRAM HEDEFİNİ BU AY SONU YAKALARIZ”


Bakan Tüzmen, ihracattaki son durumla ilgili de değerlendirmelerde bulundu. Mayıs ayında döviz kurlarında yaşanan gelişmelerle başlayan yüksek ihracat artışının devam ettiğine işaret eden Tüzmen, şunları söyledi:


“İhracatçı birlikleri kayıt rakamlarına göre Temmuz ayının ilk 13 gününde ihracat artışımız yüzde 37. Öyle görülüyor ki Temmuz ayında da 7 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştireceğiz. Son 12 aylık ihracatımız 78,8 milyar doları aşmış durumda. 2006 yılı ihracatımızın program hedefi 79 milyar dolar idi. Rakamlar, bu ay 79 milyar dolar program hedefine ulaşacağımızı gösteriyor. Olağanüstü bir durum olmazsa yıl sonunda 82-84 milyar dolar arasında bir ihracat rakamını yakalayacağımızı düşünüyorum.”


13 TEMMUZ İTİBARIYLA DURUM


Temmuz ayının ilk 13 gününde bitkisel ürünler ihracatının yüzde 25, tarıma dayalı işlenmiş ürünler ihracatının yüzde 32, kimyevi madde ve mamulleri ihracatının yüzde 86, sanayi mamulleri ihracatının yüzde 34, madencilik ürünleri ihracatının yüzde 70 artış gösterdiğine işaret eden Tüzmen, 1 Ocak-13 Temmuz 2006 arası toplam ihracat artış oranının yüzde 14,3’e yükseldiğini bildirdi.


Bakan Tüzmen, döviz kurlarının bugünkü seviyesinin sürmesi halinde ihracatın artarak devam edeceğini de sözlerine ekledi.

1032050cookie-checkTüzmen, işadamlarıyla ABD’ye gidecek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.