Tüzmen’den 10 emir

Tüzmen, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, yurtdışına yeni atanan ve halen görev yapan ticaret müşavirlerinin ve ticaret ataşelerinin görev stratejilerinin belirlendiğini ifade etti.


Ticaret müşavirlerinin iyi çalışması halinde ihracatın da artacağını bildiren Tüzmen, 2008 yılı sonunda 100, 2023 yılında da 500 milyar dolar ihracatı gerçekleştirmek için çalıştıklarını belirtti ve şöyle devam etti:


“Bunu gerçekleştirmek için ihracatçılarımızla birlikte yurtdışında görev yapan ticaret müşavirlerine ve ticaret ataşelerimize de büyük görev düşmektedir. Ticaret müşavirlerimiz ve ticaret ataşelerimiz ihracatı ve yurtdışı müteahhitlik hizmetlerini artırmak görevine kitlenmelidir. Yurtdışı teşkilatlarındaki kadrolarımız proaktif olmalıdırlar. Olaylara anında müdahale etmeli ve olabilecek gelişmeleri önceden görmelidirler” dedi.


Görevlerini tam yapan ticaret müşavirlerinin bulunduğu ülkelere ihracatın da hızla arttığına dikkat çeken Bakan Tüzmen, Türkiye olarak yurtdışında istihdam edilen kadroların yeterli olmadığını söyledi.


Diğer ülkelerin 20-30 kişi çalıştırdığı ülkelerde Türkiye’nin 1-2 kişi çalıştırabildiğini anlatan Tüzmen, bu sorunu aşmak için çalışmaların sürdürüldüğünü kaydetti ve “Başbakanımızın talimatları doğrultusunda neler yapabileceğimizi planlıyoruz. Ama bütün sıkıntılara rağmen ticaret müşavirlerimiz ve ticaret ateşelerimiz ellerinden geleni yapacaklardır” dedi.
Bakanı Tüzmen’in ticaret müşavirleri ve ticaret ataşelerinin uymalarını istediği 10 madde şöyle:


– Türkiye Cumhuriyeti’nin onurunu her şart altında koruyacaksınız.
– Türk firmalarının işlerini ve sorunlarını gece gündüz demeden tek tek takip edeceksiniz.
– Bulunduğunuz ülkede piyasayı iyi araştıracak, iğne fiyatlarını bile takip edeceksiniz.
– Bulunduğunuz ülkedeki ihaleleri takip ederek merkeze bilgi vereceksiniz. Sizin bilginiz dışında ihale açılması halinde kendinizi başarısız kabul edeceksiniz.
– Ticaret müşavirlikleri Türk ihracatçılarının bürosu gibi çalışacak.
– Bulunduğunuz ülkede alınan ekonomik kararları günü gününe takip edip merkeze bilgi vereceksiniz.
– Bulunduğunuz ülkede diğer ülkelerin ticari faaliyetlerini yakından inceleyeceksiniz.
– Bulunduğunuz ülkedeki ekonomik ve ticari birimlerle sıkı ilişkiler geliştireceksiniz.
– Çalıştığınız ülkenin işadamları kuruluşlarıyla sıkı temas kuracaksınız.
– Bulunduğunuz ülkeye Türkiye’den hangi ürünlerin ihraç edilebileceğini sürekli araştırıp merkeze rapor vereceksiniz.”


-“İDDİALI OLUN, YEREL DİLLERİ ÖĞRENİN”-


Bu arada, görev süreleri dolan ticaret müşaviri ve ticaret ateşelerinin yerine 38 Dış Ticaret Müsteşarlığı mensubu, yurtdışına atandı. Aralarında Brüksel Daimi Temsilci Yardımcılığı’na atanan Anlaşmalar Genel Müdürü Tevfik Mengü’nün de bulunduğu personel için, Pazartesi akşamı DTM’de bir toplantı düzenlendi.


Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, toplantıda, yurtdışı görevlere atanan ticaret müşavirlerine hitaben yaptığı konuşmada, “yaptıkları işlerde iddialı olmaları” talimatını verdi.
Yurtdışına atanan personelden, gittikleri ülkelerin ana dillerini de öğrenmeleri için çaba sarfetmelerini isteyen Tüzmen, Türkiye’nin dış ticaret hacminin 190 milyar dolara ulaştığına işaret ederek, “Bu, sizin yükünüzü artıracak. Biz bu yükü buradan sırtlayacağız, siz de bize destek vereceksiniz” diye konuştu.


Türkiye’nin ilk kez dünya ticaretinden yüzde 1 pay aldığını hatırlatan Tüzmen, şöyle devam etti:


“İnşallah 3 yıllık görev süreniz sonunda 100 milyar dolarlık ihracatı, 250-300 milyar dolarlık dış ticaret hacmini aşmış bir ülke göreceksiniz. Umarım dönünce çok daha sağlıklı bir ekonomi, daha yüksek dış ticaret hacmi, ihracatın ithalatı karşılama oranı artmış, dış ticaret açığı azalmış bir Türkiye bulursunuz.”


Türkiye’nin dış ticaret temsilciliklerinin sayısının zaman içinde yapılan düzenlemelerle 145’den 83 indiğini hatırlatan Tüzmen, bunun yetersizliğini vurgularken, “Bazı ülkelerin bizde 18 temsilcisi varken biz o ülkede en fazla 2 kişi görevlendirebiliyoruz ama bu açığımızı takviye etmek için çalışacağız” dedi.

1026590cookie-checkTüzmen’den 10 emir

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.