UAÖ: Ahmet Yıldız’ın katilleri bulunsun!

Ahmet Yıldız 15 Temmuz 2008’de Üsküdar’da evinin önünde “eşcinsel töre cinayeti” olduğuna inanılan bir saldırıda vurularak öldürülmüştü. Vaka, Türkiye yetkililerinin doğrudan lezbiyen, gey, biseksüel ve trans bireylere yönelik şiddet olaylarını ele alma konusundaki başarısızlığının sembolü haline geldi. Dört yıldır yetkililer tarafından, Ahmet Yıldız’ın öldürülmesinden sorumlu tutulan tek şüpheli Yıldız’ın babası ve o da hala kaçak.

Ölümünden önceki aylarda Ahmet Yıldız, aralarında babasının da olduğu, ailesinden gelen tehditleri araştırmaları için yetkililere suç duyurusunda bulundu. Ahmet Yıldız’ın öldürülmesinden sonra, Ümraniye Başsavcılığı’nın şikayetle ilgili kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verdiği ortaya çıktı. Başsavcının Kasım 2007’de bu kararı verirken derinlemesine ve etkin bir soruşturma gerçekleştirilmediğine dair güçlü kanıtlar bulunmakta. Şikayetinden sekiz ay sonra Ahmet Yıldız vurularak öldürüldü.

Öldürülmesinin ardından, Ahmet Yıldız’ın ölüm tehditlerini aylar önce şikayet etmiş olmasına rağmen, Ekim 2008’e kadar herhangi bir tutuklama emri çıkmadı. Bu arada davanın tek şüphelisi olan Ahmet Yıldız’ın babası bulunamadı. Her ne kadar şu an nerede olduğu belirsizliğini korusa da, o dönemdeki telefon kayıtları babanın Kuzey Irak’a kaçmış olabileceğine işaret ediyordu. Türkiye yetkilileri tarafından kimliği teşhis edilen şüphelinin henüz tutuklanmamış olması, Eylül 2009’da başlayan davanın gecikmelere maruz kalmasına neden oluyor…

Aradan dört yıl geçmesine rağmen Ahmet Yıldız’ın öldürülmesi ile ilgili kimse adalete teslim edilmedi. Uluslararası Af Örgütü, Türkiye yetkililerine, derhal son dönemde çıkarılan uluslararası tutuklama emrini mümkün olan her şekilde uygulamaya koyarak davada daha fazla erteleme olmamasını güvence altına almaları çağrısında bulundu. Örgüt, aynı zamanda Türkiye yetkililerine, Ahmet Yıldız tarafından yapılan suç duyurusu üzerine harekete geçme konusundaki başarısızlıklarına dair bağımsız, adil, derinlemesine ve etkili bir soruşturma gerçekleştirmesi konusunda da çağrı yaptı.

1348950cookie-checkUAÖ: Ahmet Yıldız’ın katilleri bulunsun!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.