UAÖ: Guantanamo daha da kötüleşti

Örgüt, raporunda, Guanatamo’da tutulanların durumlarının, tecrit edildikleri yüksek güvenlikli yeni yerlere nakillerinden sonra daha da kötüleştiğini belirterek, bu yeni durumu kınadı.

Guantanamo’daki tutsaklar, avukatlarının ifadeleri ve ordu tarafından yayımlanan fotoğraflardan yola çıkarak hazırlanan raporda, üste Aralık ayında Kamp 6 adıyla açılan yeni yerin ayrıntıları verildi.

Burada tutsakların günde 22 saat, doğal ışık ve temiz havadan yoksun biçimde, sürekli olarak izlendikleri, aydınlatılmış tek kişilik hücrelerde tutulduğu, yemeklerini hücrelerinde yediği ve yüksek duvarlarla çevrili bir avluda günün ya da gecenin herhangi bir saatinde havalandırmaya çıkarıldıkları kaydedildi.

Bu koşulların en tehlikeli mahkumların barındırıldığı çok yüksek güvenlikli Amerikan hapishanelerindeki koşullara benzediğine dikkat çekilen raporda, bu hapishanelerde bile iyi halleri görülen mahkumların gazete okuma, radyo dinleme ya da televizyon izleme haklarının yanı sıra mektuplaşma ve ziyaret haklarının bulunduğu, Kamp 6’daki 165 kadar tutsağın ise tıpkı Kamp 5’teki yüz kadar esir gibi, bu haklardan tamamen yoksun olduğu belirtildi.

Buralarda tutulanların akıl sağlığından endişe edildiği belirtilen raporda, Guantanamo’da tutulan 385 kişiden yüzde 80’e yakınının tecrit edilmiş olduğu ve geçen hafta 9 ay hapse mahkum edilen Avustralyalı David Hicks hariç çoğunun yargılanmadığı, hatta suçlanmadığı ifade edildi.

Uzun zaman önce serbest bırakılabilecekleri açıklanan ancak Çin’e gönderilmeleri halinde işkence görme riski bulunduğu gerekçesiyle hala Guantanamo’da tutulan 14 Uygurun örneğine de yer verilen raporda, ordunun burada bulunanların yüzde 80’den fazlasının aslında serbest bırakılabileceği ya da ülkelerine gönderilebileceğini söylediğinin altı çizildi.

UAÖnün ABD direktörü Larry Cox, “Amerikan yönetimi ulusal güvenlik adına işlenen insan hakları ihlallerini haklı çıkarabileceğini düşünmeye devam etmektedir” dedi ve ABD Başkanı George Bush’un artan baskılar karşısında Guantanamo’yu kapatmayı düşünmek durumunda olduğunu ifade etti.

 


 

1149250cookie-checkUAÖ: Guantanamo daha da kötüleşti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.