UAÖ: Irak’ta idam kaldırılsın

Örgütün raporunda, Irak’ta idam cezasının Ağustos 2004’te yeniden yürürlüğe girmesinden bu yana 270’ten fazla kişi hakkında idam cezası verildiği ve bu cezaların 100’e yakınının infaz edildiği belirtildi.

Irak’ta aralarında iki kadının da bulunduğu en az 65 kişinin geçen yıl idam edildiği kaydedilen rapora göre, bu ülke, geçen yıl en çok kişinin idam edildiği ülkeler arasında yer alıyor. İdam cezasının “zalimce” ve “insanlık dışı” olduğu belirtilen raporda, bu cezanın yeniden yürürlüğe girmesinin Irak’ı geriye götürdüğü ifade edildi.

Örgüt, Irak hükümetine idam cezasının tamamen kaldırılması için süre belirlemesi çağrısında bulundu. Raporda, Irak’ta idam cezasının ülkenin işgalinden sonra Haziran 2003’te kaldırıldığı, ancak 2004’te geçici Irak yönetimi tarafından tekrar yürürlüğe sokulduğu hatırlatıldı.

UAÖ, ayrıca Irak’ta mahkemelerin idam cezasına karar verdiği çok sayıda davada “adil olunmamasından” endişe duyduğunu ifade etti. Örgüt, duruşmalardan önce sanıkların televizyonda suçlarını itiraf etmelerini, işkence sonucu yapılan itirafları ve mahkum olan kişilere avukat tayin edilmemesini de kınadı. Irak’ta devrik Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’de 30 Aralık 2006’da idam edilmişti.


 

1149900cookie-checkUAÖ: Irak’ta idam kaldırılsın

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.