UAÖ: Libya için umutlar tükeniyor

Devrik lider Muammer Kaddafi’nin öldürülmesinden sonra yaşanan kutlama havasının kısa sürdüğü Libya’da gözlemler yapan Uluslararası Af Örgütü danışmanlarından Donatella Rovera’ya göre, “Ne vicdanı ne de hukuku olan silahlı milisler, insan haklarını ayaklar altına alıyor ve bunun için cezalandırılmıyorlar.”

Rovera’nın liderlik ettiği gözlemci heyetin yayımladığı ‘Milisler yeni Libya umutlarını tehdit ediyor’ isimli rapora göre, Kaddafi yandaşları ve Afrikalı sığınmacılar, isyancı birlikler tarafından yakalanıyor, işkence görüyor. Bu işkenceler kimi zaman ölümle sonuçlanıyor.

“İŞLEMEDİĞİMİZ SUÇLARI KABUL ETMEK ZORUNDA KALDIK”

Af Örgütü’nün gönderdiği heyet, Ocak ayında ve Şubat başında, Kaddafi karşıtları tarafından yönetilen 11 cezaevini ziyaret etti. Rovera, bunlardan 10’unda bulunan tutukluların, “işkence gördüklerini ve kötü muameleye maruz kaldıklarını” söylediğini belirtti.

Bunlardan birçoğunun, işlemedikleri tecavüz ve cinayet suçlarını zorla kabul ettikleri yönündeki iddialarına yer verilen raporda, “Geçen Eylül’den beri en az 12 kişinin işkenceyle öldürüldüğü, bu kişilerin cansız bedenlerinin kesikler, yaralar ve morluklarla dolu olduğu” yazıldı.

Raporda, Misrata, Trablus, Zaviye, Sirte gibi birçok şehirdeki tutukluların heyetteki yetkililere, “baş aşağı asılarak saatlerce demir ve plastik gereçlerle dövüldüklerini, kırbaçlandıklarını” anlattığı bilgisi de yer alıyor.

Uluslararası Af Örgütü raporunda Kaddafi yanlılarının, Ulusal Geçiş Konseyi kontrolünde tutulmaması eleştirildi.

1332050cookie-checkUAÖ: Libya için umutlar tükeniyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.