UAÖ: Tarafsız yargılayın

Törenin ardından cenazeye katılan bazı gruplar hükümet aleyhine slogan atmaya başladı.

Polis, yolu kapatıp taş ve molotofkokteyl atan gruplara, göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla müdahale etti.

Çevik Kuvvet ekipleri Okmeydanı’na çıkan yolları kapattı.

Yaklaşık iki saat süren çatışmaların ardından, polisin, eylemlerin yoğun olduğu bölgeden geri çekildiği bildirildi.

Cenaze öncesi gergingik

Kalabalık, Uğur Kurt’un cenazesi için Okmeydanı’nda sabah saatlerinden itibaren toplanmaya başladı.

Tören öncesinde bölgede bazı göstericiler ile polis arasında gerginlik ve çatışma yaşandı.

Göstericilerin bir polis midibüsüne saldırmasının ardından, polis memurları önce araçtan inerek uzaklaştı, ardından göstericilere plastik mermi ve biber gazıyla müdahale etti.

Gerginlik, savcı ve polis amirlerinin, Uğur Kurt’un vurulduğu Cemevi’nde keşif yapmaya geldiği sırada arttı.

Olay yerinde ilk adli incelemenin Kurt’un vurulmasından 26 saat sonra yapılmasına tepki gösteren kalabalık, bir polis amirini darp etti. Cinayet Büro Amiri, bir canlı yayın aracına sığındı.

Ölüm nedeni 9 mm’lik mermi

Uğur Kurt’un ölümüyle ilgili Adli Tıp kurumu tarafından hazırlanan ön otopsi raporunda ölüme 9 mm’lik bir merminin neden olduğu belirtildi.

Basından Sorumlu İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ateş Hasan Sözen, Kurt’un ölümüne ilişkin savcılık incelemesiyle ilgili yaptığı açıklamada, 14 polis memurunun silahının incelemeye alındığını söyledi.

Uğur Kurt’un naaşı, Okmeydanı Cemevi’ndeki törenin ardından evine götürüldü.

Kurt’un tabutu omuzlarda taşınırken, gruptaki bazı kişiler slogan atmaya başladı. Uğur Kurt’un eşi ve ailesi tepki göstererek, kalabalığa susmaları için işaret etti.

Cenaze buradan, defnedilmek üzere Kurt’un memleketi Sivas’a gönderildi.

İzmir, Ankara, Diyarbakır, Eskişehir ve bazı diğer kentlerde de Uğur Kurt için yürüyüş düzenlendi.

Alevi dernekleri de “Adalet ve Vicdansızlığa Yeter Artık” başlığı altında, 25 Mayıs Pazar günü saat 13’te başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere tüm Türkiye’de eylem çağrısı yaptı.

Bir kişi daha öldüİstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Uğur Kurt’un vurulmasının ardından Perşembe gecesi Okmeydanı’nda yaşanan olaylar sırasında ağır yaralanan bir kişinin öldüğünü açıkladı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü de olayla ilgili açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“22 Mayıs gecesinde, illegal örgüt mensuplarınca güvenlik güçlerimize atılan el yapımı ve parça tesirli bombalar neticesinde ağır yaralanan ve kimliği henüz tespit edilemeyen bir vatandaşımız bugün saat:11.00 itibariyle vefat etmiştir.”

“Okmeydanı’nda illegal örgütlerin saldırgan ve bölgeyi terörize etmeye yönelik eylemleri devam etmektedir.
Milletimizin huzurunu ve kardeşlik duygularımızı bozmaya yönelik her türlü eylem ve girişime karşı güvenlik güçlerimizin, hukukun sınırları içerisinde kalarak, mücadelesi kararlılıkla devam etmektedir”

Uluslararası Af Örgütü’nden çağrı

Uluslararası Af Örgütü Okmeydanı’nda iki kişinin ölümüyle ilgili “derhal, bağımsız ve tarafsız bir soruşturma çağrısında bulundu. Açıklama şöyle:

“Uluslararası insan hakları standartları ateşli silahların kullanımına sadece her an gerçekleşebilecek ölüm tehlikesine karşı, tüm diğer yolların etkisiz kaldığı durumlarda son çare olarak başvurulmasını gerektirir.”

“Ayrıca, Uluslararası Af Örgütü yetkililere bu olayların ardından daha fazla güç kullanımının uluslararası insan hakları standartlarında belirlenen katı bir gereklilik ve orantılılık ilkeleri ile uyumlu olması çağrısında bulunuyor.”

“Nasıl sabrediyorlar anlayamıyorum”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da AKP İl Başkanları toplantısında yaptığı konuşmasında Okmeydanı’nda yaşanan olayları yorumladı.

Erdoğan şunarı söyledi: “Daha dün yine olaylar oldu. Neymiş Berkin Elvan’ı anmak için törenler düzenleyeceklermiş. Her ölüm hadisesinde bir tören mi düzenleyeceğiz. Ölmüştür geçmiştir…..Ellerinde molotof kokteylleriyle polisimize saldırdılar. Bir Molotof kokteyli polis aracının içine düştü. Polisler kendilerini zor kurtardı. Tüm bunlara karşı polis eli kolu bağlı mı dursun? Nasıl sabrediyorlar ben bunlar? anlayamıyorum.”

Okmeydanı’nda Perşembe sabahı bir grup, geçen yıl yaşanan Gezi Parkı eylemleri sırasında kafasına gaz kapsülü isabet etmesi sonucu hayatını kaybeden Berkin Elvan’ı ve Soma’daki maden faciasında ölenleri anmak üzere biraraya gelmişti.

Eylemde göstericilerin attığı bir molotofkokteylin zırhlı polis aracına isabet etmesinin ardından, polis havaya ateş açmıştı.

O sırada bir cenaze töreni için Cemevi’nde bulunan Uğur Kurt başından vurularak ağır yaralı halde hastaneye kaldırılmış ancak kurtarılamamıştı.

1419640cookie-checkUAÖ: Tarafsız yargılayın

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.