Uçak değil, ağaç görmek istiyorlar!

Antalya’nın Demre ilçesindeki doğal kumsallar Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 5 yıldızlı otellere tahsis edildi. Ancak Demre’de kitle turizmine hitap etmek için inşa edilen ilk otel 5 yıldızlı otel, sezon başlamasına rağmen kriz yüzünden bu yıl kapılarına kilit vurdu. İnşasına başlanan ikinci 5 yıldızlı otel ise daha tamamlanmadan satışa çıkarıldı. Oysa doğal ve kültürel varlıklarını koruyarak kitle turizminin dışında kalmayı başararak Demre’nin yanı başındaki Kaş’ta gelişen alternatif turizm sayesinde boş oda bulmak için günlerce önceden rezervasyon yaptırmak gerekiyor. Demre’deki canlandırılmak istenen kitle turizmi için Kaş’ta yapılması istenen havaalanına karşı çıkan Kaşlı turizmciler ve STK’lar, ilçenin doğal çevresini korumak için uçak ve havaalanı değil, korunmuş bir doğa görmek istiyorlar. Kaş’ta başlayan havaalanı isyanına, Antalya’daki 21 meslek odası da destek verdi.

Kaş’ın Pınarbaşı köyünde yapılması planlanan ve bu yönde arazi çalışmalarına başlanan Antalya’nın 3. havaalanı projesine yönelik yöre halkından yükselen tepkiler sürerken Antalya’daki 21 meslek odası da bu tepkilere destek verdi. TMMOB’a bağlı meslek odalarıyla Antalya Barosu ve Tabip Odası’nın da aralarında yer aldığı 21 meslek kuruluşu, havaalanına karşı mücadele eden Kaş’taki sivil toplum örgütleriyle birlikte ortak basın açıklaması yaptı.

KAŞ’TA HAVAALANINA KARŞI İSYAN BÜYÜYOR

Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği, Kaş- Kalkan- Patara Otelciler Birliği, Kaş Sualtı Derneği, ÇEKÜL Vakfı Kaş Temsilciliği, Kaş Çevre Platformu ve Kaş Koruma Platformu temsilcilerinin hazır bulunduğu basın açıklamasında ilçedeki havaalanı girişimi hakkında bilgiler veren Kadriye Hacımusaoğlu, daha önce gündeme gelen ancak uygun yer bulunamadığı için rafa kaldırılan havaalanı projesinin Demre sahilindeki otellerle birlikte yeniden başladığını dile getirdi.

‘ALTERNATİF TURİZM KİTLE TURİZMİNE DÖNÜŞTÜRÜLECEK’

Ulaştırma Bakanlığı ekiplerinin havaalanı projesi için Kaş’a gelerek inceleme yapmalarının ardından durumdan haberdar olduklarını anlatan Hacımusaoğlu, Kaş’a 10 kilometre mesafede, Pınarbaşı- Çukurbağ- Ağullu mahalleleri arasındaki 650 rakıma sahip orman arazisinde yapılması planlanan havaalanının bölgenin alternatif turizmini kitle turizmine dönüştürecek bir girişim olduğunu savundu. Bölgedeki sürdürülebilir turizmin, kitle turizmine dönüşmesiyle birlikte artacak verimsiz turizm yatırımlarının, tarım arazilerinin azalmasına neden olacağına da dikkati çeken Hacımusaoğlu, projenin doğal ve kültürel varlıklar üzerinde yaratacağını düşündükleri olumsuz etkileri ise şöyle sıraladı:

SİT ALANI ÜZERİNE UÇAK PİSTİ YAPACAKLAR

“Havaalanı için seçilen 6387 dönümlük orman parseli içinde biri direkt pist alanı üzerinde 70 dönüm olmak üzere 4 adet tescilli SİT alanı mevcuttur. Phellos Antik Kenti’nin hemen yanında yer alan proje alanı, Likya Orkidelerini koruma alanına da çok yakın bir noktadadır. Likya Yolu yürüyüş parkurları yine bu hattan geçmektedir. Uçakların iniş kalkış koridoru Kaş Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi üzerinde kuş uçuşu uzaklığı 8.5 kilometredir.”

DEMRE’DEKİ 5 YILDIZLI OTEL AÇILMADI, KAŞ’YA BOŞ YATAK YOK

Demre sahillerinin kitle turizmine açılması girişiminin ardından inşa edilen 5 yıldızlı otellerden birinin kriz yüzünden bu yıl açılmadığını ancak 19 Mayıs haftasında Kaş’ta boş yatak bulunmadığına dikkati çeken Hacımusaoğlu, havaalanı için yapılacak bağlantı yolları ve duble yollarla bölgenin orman ve yeşil alanlarının tahrip edilerek ekolojik dengenin bozulacağını dile getirdi.

ULAŞTIRMA BAKANLIĞI TATMİN EDİCİ YANIT VERMEDİ

Kaşlı sivil toplum örgütü ve turizmcilerin havaalanına karşı yürüttüğü mücadeleye destek veren Antalya Meslek Odaları Eşgüdüm Kurulu Sözcüsü Abit Küçkaslan da, Ulaştırma Bakanlığı’nın Kaşlı sivil toplum örgütlerinin konuyla ilgili başvurularına tatmin edici bir yanıt vermediğini belirterek, ayrıca projeyle ilgili hiç bir veriye ve fizibilite raporuna ulaşılamadığını söyledi.

‘OTEL SAHİPLERİNİN İSTEĞİNE GÖRE YER BELİRLENMİŞ’

Havaalanı projesinin yeriyle ilgili kesin bir bilginin kamuoyu ile paylaşılmadığına da değinen Küçükaslan, “Anladığımız kadarıyla yer seçimi için teknik ve bilimsel çalışma yapılmamış, otel sahiplerinin istekleri doğrultusunda yer belirlenmiştir. Hiçbir izin aşamasından geçmemiş havaalanının yapım yönetiminin yap- işlet- devret modeli olarak belirlenmesi ’yaptık oldu’ ve rant projesi olduğunu göstermektedir” görüşünü dile getirdi.

‘KAŞ’TA SADECE RANT YARATAN PROJELERİN KARŞISINDAYIZ’

Antalya Meslek Odaları Eşgüdüm Kurulu’nun Kaşlı sivil toplum örgütlerinin yanında olduğunu dile getiren Küçükaslan, “Kaş’ın doğasına ve tarihine zarar verecek, sadece rant yaratan her türlü projeye karşı olduğumuzu, Kaş STK’larının bu konuyla ilgili tüm çalışmalarını desteklediğimizi, Kaş ve çevresinin sürdürülebilir turizmi, sürdürülebilir yaşamının devamı için her türlü katkıyı koyacağımızı bir kez daha duyuruyor, herkesi bu insani mücadeleye katkı koymaya davet ediyoruz” dedi.
Kaş’taki sivil toplum örgütlerinin havaalanı projesine karşı bugüne kadar yaptığı çalışmaların da aktarıldığı basın açıklamasında, Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Munise Ozan gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtladı.

CARETTALARI YOK EDİP ADINI HAVAALANINA VERECEKLER

Daha önce adı ‘Caretta Caretta Havaalanı’ olacağı duyurulan projenin, carettaların yaşam alanı olan kumsalları yok ederek burada yapılan otellere ulaşım sağlanması için inşa edilecek olması, Türkiye’nin sürdürülebilir turizm ve doğa koruma politikaları arasındaki doğrudan ilişkiyi görmezden gelerek yalnızca ‘yatırım’ ve kısa vadeli kazanç uğruna doğa alanlarının yok edilmesine nasıl göz yumduğuınu da gözler önüne seriyor.

‘KAŞ BÖYLE GÜZEL’ YENİ ÇEVRE DÜZENİ PLANI GERİ ÇEKİLSİN

Öte yandan Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Kaş için hazırladığı ve Kaşlı sivil toplum örgütlerinin yargıya taşıdığı yeni çevre düzeni planının iptalini isteyen WWF-Türkiye, ‘Kaş Böyle Güzel’ sloganıyla planın geri çekilmesi için imza kampanyası başlattı.

‘KAŞ’IN MAVİSİ BETONUN GRİSİYLE BOĞULACAK’

www.change.org sitesinde başlatılan imza kampanyasıyla ilgili metinde özetle şu ifadelere yer veriliyor: “Yeni Çevre Düzeni Planı, Kaş’ı betona teslim etmeye hazırlıyor. Kaş, sürdürülebilir turizm denince Türkiye’de ilk akla gelen yerlerden biri. Plan hayata geçerse Kaş’ın mavisi betonun grisiyle boğulacak. İmza ver, plan geri çekilsin.”

Caretta Caretta havaalanı canlandırma

Havaalanı yapılmak istenen pınarbaşı köyü

KAŞ PINARBAŞI KÖYÜ HAVAALANI TARTIŞMASININ ODAĞINDA

wwf-türkiye betona karşı imza kampanyası başlattı

Demre’deki bakir kumsalda inşa edilen 5 yıldızlı otel bu yıl kriz yüzünden açılmadı

Antalya Meslek Odaları Eşgüdüm Kurulu Kaşlı stklara destek verdi

basın açıklaması

Basın açıklamasından

kaş böyle güzel

Ortak basın açıklaması

1582920cookie-checkUçak değil, ağaç görmek istiyorlar!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.