Uçan Süpürge 34 ülkeden film getirdi

NIVEA ana sponsorluğunda gerçekleştirilecek 10. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali 10-20 Mayıs 2007 tarihlerinde yine dünyanın dört bir köşesinden kadın filmleriyle seyircisini selamlamaya hazırlanıyor. 34 ülkeden 137 kadın yönetmenin çektiği toplam 149 filmin yer aldığı festival programı 14 bölümden oluşuyor.

“Sinemamız” bölümünde; festivalde bu yıl Uçan Süpürge Onur Ödülü’nü alacak olan Müjde Ar’ın başrolünü oynadığı 4 film yer alıyor. Geçen yıl yitirdiğimiz, kadın filmlerinin unutulmaz yönetmeni Atıf Yılmaz’ın “Adı Vasfiye” ve “Asiye Nasıl Kurtulur?” adlı filmleriyle, bir diğer usta Halit Refiğ’in “Teyzem” ve Şahin Kaygun’un ilk filmi olan “Afife Jale” festivalde seyirciyle buluşacak. Festivalin bu yılki Bilge Olgaç Başarı Ödüllerinden birini alacak olan Güler Ökten’in de başarılı oyunculuğuyla renk kattığı “Asiye Nasıl Kurtulur?”la Atıf Yılmaz’ı, “Afife Jale”yle de Şahin Kaygun’u saygıyla anmış olacağız.

“Bir Ülke” bölümünün bu yılki konuğu Macaristan. Bu bölüm, her yıl bir ülkenin sinemasını yakından tanımak ve tarihsel perspektif içinde kadın yönetmenlerin filmlerini seyirciyle buluşturmak amacıyla düzenleniyor. Macaristan sineması, özgün diliyle dünya sineması içinde kendine bir yer edindi. Bunda hiç kuşkusuz Martha Meszoras, Judith Elek gibi kadın yönetmenlerin büyük payı var. Bu bölümde, Macaristanlı  deneyimli kadın sinemacıların filmlerinden örneklerin yanı sıra uluslararası festivallerde ödüller kazanmış genç kadın yönetmenler de eserleriyle festivale konuk oluyor. Genç Macar sinemasının dönüm noktalarından biri kabul edilen İldiko Enyedi de bunlardan biri. “Bir Ülke: Macaristan” bölümünde 4 uzun, 2 belgesel, 2 kısa ve 1 animasyon film yer alıyor. 

“Lina Wertmüller” Oscara aday olan ilk kadın yönetmen. Adı tam 48 sözcükten oluşan filmiyle Guiness Rekorlar Kitabına geçti Wertmüller. İtalya’nın bu çılgın yönetmeni, çoğu ülkemizde gösterim şansı bulamamış 6 filmiyle festivalde.

“Hindistan’ın Bağımsızı: Aparna Sen”, Hindistan’ın “paralel sinema” olarak adlandırılan bağımsız sinemasının en önemli temsilcilerinden biri. Hollywood’a öykünen Bollywood film endüstrisinin dışında kalmayı başarmış ve tam anlamıyla bağımsızlığını korumak için mücadele etmiş bir yönetmen. Kadın dayanışması, kadın dostluğu gibi konular üzerine filmler yapabilmek uğruna oyunculuktan kazandıklarını olduğu gibi sinemaya yatıran öncü bir kadın. Aynı zamanda Satyajit Ray’ın gözde oyuncusu olan Aparna Sen, onu dünya sinemasına tanıtan ilk film “Chowringhee Lane 36” dahil 4 filmiyle Ankaralı sinemaseverlerle tanışmaya hazırlanıyor.

“Balkanların Sessiz Çığlığı: Binka Jeljazkova” Bulgaristan’da kadın sinemacıların öncülerinden… Sıradışı bir sinema serüveni… Sansürle, politik baskılarla “susturulan” filmler… Ülkesinde uzun yıllar “kötü kız” olarak anılan, filmleri yasaklanan, çığlığı sessizliğe gömülen bir yönetmen: Binka Jeljazkova. Balkanların bu sıradışı yönetmeni, 1 filmi ve adına yapılmış bir belgeselle festivalde seyirciyle buluşacak.

“Her Biri Ayrı Renk”, festivalin değişmez başlıklarından biri. Dünyanın dört bir köşesinden kadın yönetmenlerin son birkaç yıl içinde çektikleri filmlerin gösterildiği bu bölümün en önemli özelliği, FIPRESCI Jürisi’nin bu filmlerden birini ödüllendirmesi. Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliği FIPRESCI bu yıl da “Her Biri Ayrı Renk” bölümünde gösterilecek 14 filmden birine ödül verecek. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, dünyada FIPRESCI’nin jüri gönderdiği ilk ve tek kadın filmleri festivali.

“On Yılın En İyileri” bölümü kapsamlı bir anket çalışması sonucunda oluşturuldu. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nin danışma kurulu, sinema yazarları, akademisyenler ve festivalin daimi izleyicilerinin verdiği oylarla, başlangıcından bugüne festivalde gösterilmiş filmler arasından en iyi on film seçildi. Festivalin 10. yılı nedeniyle programa dahil edilen bu özel bölümde, seçilen filmlerden 7’si gösterilecek. Sinemaseverler de böylece, bir anlamda festival tarihini özetleyen bu filmleri bir kez daha izleme fırsatı bulacak.

“Benim Annem Güzel Annem!” başlıklı bölümde ise annelik üzerine filmler yer alıyor. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali hemen her yıl Anneler Günü’nü de içine alan tarihlerde gerçekleşiyor. Anneliğin geleneksel ve ataerkil yorumuna ironik bir yaklaşımla ‘anne olma’ durumunu farklı açılardan değerlendiren 9 film yer alıyor bu bölümde.

“Öncü Kadınlar” başlığı altında ise çok özel 3 belgesel bulunuyor. Kendi deyişiyle “özgürlük savaşçısı” Filistinli Leyla Halit ve çevreci aktivist Vandana Shiva’nın anlatıldığı İsveç yapımı belgeseller bu bölümün sürprizlerinden. Ayrıca, 2001 yılında Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali tarafından yaptırılan, Nuran Bayer imzalı “Yeşilçam’ın Görünmeyen Kadınları/Ötekinin Sesi” adlı belgesel de kaçırılmaması gereken filmler arasında. Festivalde bu belgesel, geçen yıl kaybettiğimiz sinema sanatçıları Lale Oraloğlu ve Evrim Fer anısına yeniden gösterilecek.

“Gülmesini de Biliriz” başlıklı bölümde dünyadaki tüm kadın filmleri festivallerini dolaşacak olan 12 film yer alıyor. Bu filmler ilk kez 10. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nde gösterilecek. “İran Canlandırmaları” başlıklı bölümde ise İranlı kadın animasyoncuların filmleriyle tanışacağız. Bu bölümde, birbirinden ilginç 13 canlandırma film yer alıyor.

“Kısa Olmazsa Olmaz” başlıklı bölüm, festivalin olmazsa olmazlarından! Bu bölümde yine dünyanın dört bir köşesinden kadın yönetmenlerin çektiği toplam 41 kısa film gösterilecek. Canlandırma sinemasının son örneklerinin yer aldığı “En Hayaller” ve Türkiye’den örneklerin ağırlıkta olduğu belgesellere ayrılan “En Gerçekler” bölümleri ise festival programının diğer başlıkları.

İLK ETKİNLİK; AFİŞ YARIŞMASI

10. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali kapsamındaki ilk etkinlik, 4 Mayıs’ta açılacak “Afiş Sergisi” olacak.  

Nivea ana sponsorluğunda yapılan festival, 10. yılında kullanacağı afişi seçmek üzere tarihinde ilk kez “Afiş Yarışması” düzenledi. 195 eserin katıldığı yarışmanın Prof. Dr. Filiz Yenişehirlioğlu, Prof. Dr. İncilay Yurdakul, Doç. Dr. Çiğdem Erbuğ, Yrd. Doç. Semra Çevik, Yrd. Doç. Andreas Treske ve festival yönetmeni Sevna Akpınar’dan oluşan jürisi, başvuran eserlerden üçünü ödüle değer buldu; 73 eserin de sergilenmesine karar verdi.

Yarışmada birinci seçilen Sultan Kıral’ın afiş tasarımı, 10. Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nin yayınları ile yazılı ve görüntülü tüm duyurularında kullanılıyor. Afiş yarışmasında ikinciliği Serap Metin, üçüncülüğü ise Erdal Duman aldı.

Toplam 76 afişin yer aldığı sergi, 4 Mayıs 2007 tarihinde İbrahim Çeçen Vakfı’nın desteğiyle IC Sanat Galerisi’nde açılacak. Açılış töreninde, yarışmada dereceye girenlere ödülleri sunulacak.

Sergi 20 Mayıs’a kadar, Pazartesi hariç her gün 10.00-19.00 saatleri arasında ziyarete açık olacak.

[email protected]
http://festival.ucansupurge.org
www.ucansupurge.org

1150520cookie-checkUçan Süpürge 34 ülkeden film getirdi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.