UBP güçlenirken, ÖRP dağılabilir

Siyasette Yeni Gelişmeler: UBP güçlenirken, ÖRP dağılabilir

Seçimler sonucunda tek başına iktidar olan UBP, bazılarının beklentilerinin aksine geniş kesimlerden aldığı desteği her geçen gün arttırıyor. UBP’ye oy vermeyen çok sayıda seçmen ve özellikle ÖRP seçmenleri, UBP’ye oy vermediklerine pişman olduklarını belirtiyorlar. Diğer partilere oy verenlerde de aynı yönde tavırlar görülüyor. Bu süreç, UBP’nin %50’leri aşan oy oranına ulaşmasını kolayca sağlayacak gibi görünmektedir.

Seçimler sonucunda umduğunu bulamayan ÖRP’de sessizlik dönemi uzun sürdü. ÖRP Başkanı Turgay Avcı, yenilginin sorumluluğunu üstlenmesini isteyen parti kurmaylarını devre dışı bırakma yolunu seçti. Başta Mustafa Gökmen, Erden Özaşkın, Erdoğan Şanlıdağ ve Okyay Sadıkoğlu olmak üzere partide isim ve söz sahibi olan bütün kurmaylar etkisiz hale getirildi. Parti organları çalıştırılmıyor. ÖRP, giderek dağılma yolunda. Seçimden bu yana hiçbir anlamlı ve tutarlı mesaj yayımlamayan ÖRP, uzun dönemde parti çöplüğünde yerini alırsa şaşırmayalım.

ÖRP’nin Turgay Avcı dışında seçilen tek milletvekili olan Mustafa Gökmen, ÖRP’de çok büyük rahatsızlıklar olduğunu dile getirmekten çekinmiyor. Gökmen, gerekirse ÖRP’den istifa edilip UBP’ye geçmesinin bile ülke yararına olabileceğini dillendirmeye başlamış. ÖRP’de Turgay Avcı’dan daha çok ağırlığı bulunan Mustafa Gökmen, Turgay Avcı liderliği ile ÖRP’nin yürümeyeceğini açık açık dile getiriyor. Bu durum da Kurultay’a yönelik bir hareket olarak görülmeye başladı.

ÖRP Kurultayı yaklaşıyor. Kurultayda Turgay Avcı’nın karşısına çıkacak herhangi birisi, Genel Başkan olarak Kurultay’dan çıkabilir. Özellikle Mustafa Gökmen’in adaylığı, Turgay Avcı’nın başkanlık serüvenini sona erdirecek gibi görünüyor. İşin aslı, CTP ile yakınlığını bir türlü sona erdiremeyen Turgay Avcı için zorlu bir süreç başladı.

Turgay Avcı’nın CTP sözcüsü gibi muhalefet etmesi, ÖRP tabanında ciddi kaymalar yaşanmasına neden oluyor. Özellikle Türkiye kökenli seçmenlerde ciddi biçimde UBP’ye kayma yaşanıyor. Turgay Avcı ise sessizliğe gömülmüş, bir basın toplantısı bile yapmıyor, seçim değerlendirmesinden ve iktidardaki yanlışlarının saptanmasından kaçınıyor. Bu durum, partiden birçok kimsenin ve özellikle eski milletvekillerinin ÖRP’den umudunu kesmesine neden oluyor. Yakın zamanda ÖRP’de toplu bir kopuş yaşanırsa, ÖRP dağılma sürecine girebilir. Bu yazdıklarımın arkasında ciddi duyumlar olduğunu bilmenizi isterim.

ÖRP’nin CTP ile iktidar ortaklığı döneminde koltuk değnekliği yapmış olduğu, ortaya çıkan tablodan anlaşılıyor. CTP, devletin bütün olanaklarının kendisi için kullanmış ve alınan birçok karardan ÖRP’li eski Bakanların bile haberi olmamış. Birkaç konuda bunun gerçek olduğunu ÖRP’li eski Bakanlar Gökmen ve Şanlıdağ da itiraf etmişti. Bu durum, Turgay Avcı’nın ÖRP’yi tek başına yönetmesi ile açıklanıyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Talat ve CTP yönünde alınabilecek bir destek kararı ile ÖRP tamamen dağılacak gibi görünüyor. Turgay Avcı da bunu bildiği için UBP ile temas arayışında. Bu temas gerçekleşmeyince, UBP’ye yönelik sert açıklamalar yapma taktiğini kullanmaya başladı. Bu durum da ÖRP ve CTP’yi aynı sepete koyuyor ve seçmen tabanı UBP’ye doğru kayıyor.

ÖRP’nin dağılması önünde iki önemli olay belirleyici rol oynayacak. Birincisi, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde olacak. UBP lideri Başbakan Dr. Derviş Eroğlu’na verilmeyecek bir destek, ÖRP’nin seçmen tabanının sıfırlayacak. Bu endişe, ÖRP’lileri ciddi ciddi ürkütüyor. İkinci olarak, ÖRP Kurultayı’nda Turgay Avcı’nın karşısına çıkacak bir aday, büyük olasılıkla Avcı’nın yenilgisi ile sonuçlanacak endişesidir. Mustafa Gökmen’in DP’de Serdar Denktaş karşıtları ile dirsek temasında olduğu ve Turgay Avcı’nın karşısına geçerek Kurultay’da ya Turgay Avcısız bir ÖRP yaratılmasını zorlayacağı ya da Kurultay sonrası ÖRP’den kopacağı konuşuluyor. Bu duyumlar gerçekleşirse, ÖRP dağılma sürecine girmiş demektir. Önümüzdeki günlerde siyaset arenasında yeni gelişmeler bekleniyor. Bekleyelim ve görelim.

______________________

* Doç. Dr.

670740cookie-checkUBP güçlenirken, ÖRP dağılabilir

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.