UBP Sekreteri Taçoy’dan Londra halk toplantısı

UBP Sekreteri Taçoy, “Yurtdışındaki Kıbrıslı topluma karşı KKTC’nin gerekeni yapıp yapmadığı her zaman sorgulanmalı” dedi.  Toplumdaki üçüncü kuşağın kazanılması gerektiğini vurgulayan Taçoy, ülkeyle en önemli bağlardan KKTC vatandaşlığının teşvik edilmesi gerektiğini de belirtti.

KKTC’deki Ulusal Birlik Partisi Genel Sekreteri Hasan Taçoy, halk toplantısında Londra’daki Kıbrıslı Türk toplumun sorunlarını dinleyip Kıbrıs’taki son gelişmeler konusunda bilgi verdi.

Halk toplantısı 8 Ocak Salı günü 19.30-21.30 arasında Turkish Women’s Philanthropic Association’ın “4 Willoughby Road, Turnpike Lane N8 OHR” adresindeki mekânında gerçekleşti. Cyprus Turkish Chamber of Commerce ile Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi üyesi lobi grubu British Turkish Cypriot Association’ın ortaklaşa düzenlediği etkinliğe, KKTC Londra Temsilcisi Oya Tuncalı, dernek yöneticileri ve toplum üyeleri katıldı.

Cyprus Turkish Chamber of Commerce Başkanı Muhammet Yaşarata, Taçoy’un deneyimli bir politikacı olduğunu belirterek, “Sayın Taçoy, Annan Planı döneminde araştırmaları ile dikkat çekmişti. Günümüzde yorum ve değerlendirmelerini izliyoruz. Tatil için geldiği Londra’da toplumu dinleme inceliğine de teşekkür ediyoruz” dedi.

Taçoy, İngiltere’deki Kıbrıslı toplumun 300’e yaklaşan nüfusuyla ciddi bir güç olduğunu belirterek, diasporanın birlik ve dirlik içinde gücünü göstermesinin Kuzey Kıbrıs’ın da elini güçlendireceğini söyledi.

“KONJONKTÖR LEHİMİZE DEĞİŞTİ”

Dünyada değişen konjonktür ve Kıbrıs’taki garantör ülke Birleşik Krallık’ın AB’den ayrılma kararının Kıbrıs’taki çözüm arayışlarına da olumlu yansıyacağını vurgulayan Taçoy, “Değişen konjonktörü iyi izleyip, fırsata çevirmek gerekir. Güney kesiminin emrivaki yaparak bölgede enerji arayışlarının adadaki barış olmaksızın ve Türkiyesiz yol alamayacağı anlaşıldı” diye konuştu.

Taçoy, KKTC’de UBP’nin şimdi ana muhalefette olsa bile bir iktidar partisi olduğunu belirterek, KKTC’nin yurtdışındaki vatandaşları için neler yapabileceğini her zaman sorguladığını söyledi. Yurtdışındaki üçüncü kuşağın Kıbrıs ile bağını anne ve babaları gibi güçlü tutmanın yollarının araştırıldığını anlatan Taçoy, “Kişisel olarak Kuzey Kıbrıs’ta düzenleyeceğim gençlik kampına Londra’dan gençleri misafir etmeyi planlıyorum” dedi.

Taçoy yurtdışındaki Kıbrıslı Türklerin KKTC vatandaşı olmasının hem çözümdeki nüfus sayısı hem de Avrupa’ya serbest dolaşım hakkı için pek çok avantajı olduğuna dikkati çekerek, “Bu konuyu teşvik etmek için KKTC hükümetine ciddi iş düştüğü kadar, toplumun da ülkesine ve kendi geleceğine sahip çıkması için çaba göstermesine ihtiyacımız var” diye devam etti.

“OY HAKKI SİZİ BÖLEBİLİR”

Sorular üzerine yurtdışındaki vatandaşların seçme seçilme hakkının sağlanması için Anayasal bir değişiklik gerektiğini vurgulayan Taçoy, “KKTC’deki seçimlere yurtdışından katılımın toplumu bölmesinden kaygılanıyorum. Oysa ben yurtdışında sizin birliğinizden yanayım” diye konuştu.

Taçoy, son günlerde gündemdeki “vicdani ret” hakkının kötüye kullanılmaya açık olduğunu ve iyi irdelenmesinden yana olduğunu belirtti. Taçoy KKTC’nin 1983’de kurulan çok genç bir devlet olduğunu ve hukuk devleti olma konusunda yol alması için çaba gösterdiklerini anlatarak, “Ne yazık ki bu hepimizin sıkıntısıdır” dedi.

Taçoy yurtdışında asimilasyona karşı eğitimin önemli olduğunu anlatarak, “Öğretmenlerin atanması yerine, uyum sorunu olmayan toplum içinden yetiştirilmesi ve finansının sağlanması daha akıllıca olabilir. Bu konuda KKTC’nin Londra’daki 5 binasının da verimli kullanılması masaya yatırılmalıdır” diye devam etti.

Cyprus Turkish Chamber of Commerce’den Işık Vedat da Kıbrıs’ta Rum Kesimi’nin Kıbrıslı Türk nüfusunu olduğundan daha az göstermeye çaba gösterdiğini belirterek, “Adada sınır kapıların açılması sonrasında Kıbrıslı Türklerin Güney’de kimlik kartı alması sonrasında Güney kendi nüfusunun 600 binden 800 bine çıkmış gibi gösterdi” dedi. Vedat, yurtdışındaki Türklerin sorunlarının gerek STK’ler gerek çalıştaylardaki raporlarla KKTC hükümetine sunulduğunu anlattı.

2262000cookie-checkUBP Sekreteri Taçoy’dan Londra halk toplantısı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.