‘Ukraynaca tek resmi dil olmalı’

UNİAN ajansın muhabirine verilen bilgilere göre bugün Ukrayna Halk Birliği Kostenko ve Plüşç lideri Vinitsa şehrinde yapılan konferansta Ukrayna dilinin tek resmi dil olmasının gerekliliğini ve bu dilin tiyatroda, bilimde, teknik evraklarda  ve halkın yaşamında birinci  yerde olmanın gerekliliği savunuldu.

“Rusya’dan ülkemize devamlı tiyatro ve müzik grupları gelmekte. Kendileri ülkemizde turne sonunda ancak yüzde 3  vergi ödemekteler, yani bu para bile değil. Halbuki bizim Ukrayna grupları Rusya’ya gittiklerinde yüzde 25 , Fransaya giddiklerinde ise yüzde 50 vergi ödemekteler. Bu ülkeler, böylece kendi dillerini korumuş oluyor ve bütcelerine de para girmiş oluyor” diye konuşan Yuriy Kostenko, Ukrayna dilinin gelişmeşi için doğru devlet politikasının olmasını istedi.

Ukrayna 1990’lı  yıllarda kendi bağımsızlığını kazandıktan sonra uzun süre Ukrayna dili ile paralel Rus dili de resmi dil olarak sayıldı. Son yıllar ise Ukrayna dili tek resmi dil olarak Verhovna Rada (Parlamento) tarafından kabul edildi..

26 Mart 2006 tarihinde yapılacak olan  seçimlerde  Ukrayna’nın önde gelen “Partiya Regionov”  (Parti lideri Viktor Yanukoviç) ve “Ne tak” (Parti lideri Ukrayna’nın ilk eski Devlet Başkanı Leonid Kravçuk)  Partilerinin  yanısıra, Rusya yanlısı partiler de Rus dilinin Ukrayna’da yeniden ikinci resmi dil olmasını savunur ve seçim propagandasında yer verirler.

47 milyon nüfüsa sahip olan Ukrayna’da 40-70 yaş arası insanların Rus dilini iyi bildikleri halde, gençlerin resmi dil olan Ukrayna dilinde eğitim gördüklerini ve kullandıklarını da belirtilmelidir… 
 

1124600cookie-check‘Ukraynaca tek resmi dil olmalı’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.