“Ukrayna’da gelecek ‘Turuncu’ değil”

The Financial Times gazetesinde Gideon Rachman imzalı makalede, “Viktor Yanukoviç’in olası cumhurbaşkanlığı ilk bakışta dünya çapında demokrasi açısından sıkıntı verici örneklerden biri gibi görünüyor. Yanukoviç’in geri dönüşüyle tarih tersine dönmüşe benziyor” yorumunu yaptı.

“Batılı gözlemciler üç kavramı bazen çok çabuk birbirine eşitleyiveriyor: ‘demokratik’, ‘Batı yanlısı’ ve ‘iyi yönetilen’. Oysa son altı yıl içinde Yuşçenko’nun liderliğinde Ukrayna demokratik ve Batı yanlısı olmasına rağmen kötü yönetiliyordu” diyen yazar şöyle devam etti:

“Ukrayna’da 1991’den bu yana iktidar üçüncü kez barışçıl bir şekilde el değiştiriyor. Bu bile kendi başına bir başarıdır. Yanukoviç, ülkesinin AB’ye katılımına destek verse de Ukrayna’nın Rusya’nın yörüngesine girmesi olasılığı daha yüksek. Avrupa Birliği ise Yanukoviç’in seçilmesine için için hayıflanacağına, tarihi hatasından geri dönmeli ve hem Ukrayna’nın hem de Gürcistan’ın birlik üyeliği talep edebileceğini kabul etmelidir.”

GELECEK TURUNCU DEĞİL

The Guardian gazetesi “Gelecek turuncu değil” başlıklı yazısında şu değerlendirmeyi yaptı:

“Ukrayna’da seçim özgür ve büyük ölçüde adildi. Ruslar sürece müdahale etmedi. Bu anlamda beş yıl önceki Turuncu Devrim’in bir iz bıraktığı anlaşılıyor. Ancak maalesef mutlu sonları sevenler için yanlış kişi kazandı seçimi.”

2004’te seçime hile karıştıran ve Kiev’deki kitlesel gösterileri tetikleyen Viktor Yanukoviç, bu kez usulüne uygun ve adil bir şekilde seçilmiş bir cumhurbaşkanı olarak iktidara dönüyor. Turuncu Devrim’den en çok istifade eden o oldu.

Her ne kadar Kırım’daki Rus ayrılıkçılarla arası serin de olsa o, ülkenin doğusu ve güneyinde Rusça konuşanların tercihi. Ama zorlu sınav, orta ve Batı kesimlerde Ukraynaca konuşan halkın desteğini alabilmekte.

Ülke şimdi ilk dış gezisini Moskova yerine Brüksel’e yapacak daha pragmatik bir lidere hazırlanıyor. Şimdiki cumhurbaşkanı Yuşçenko, Ukrayna tarihinden tartışmalı isimleri ulusal kahraman ilan ediyordu. Oysa Ukrayna’nın ihtiyacı olan, tarihten rol model bulma arayışında olmak yerine ülkenin mevcut pek çok sorununa çözüm bulacak bir lider.”

TİMOŞENKO YENİLGİYİ KABUL ETMİYOR

Öte yandan seçimde yenilgiye uğrayan Yulia Timoşenko’nun parlamento grubu, seçim sonuçlarını yargıya taşıyor.

Ukrayna’da yapılan devlet başkanı seçimini kaybeden Başbakan Yulia Timoşenko’nun parlamentodaki grubu, seçim sonuçlarını yargıya taşıma kararı aldı.

Ukrayna parlamentosundaki Timoşenko grubunun sözcüsü Serhiy Sobolev, parlamentoda yaptığı açıklamada, geçen pazar günü yapılan ve Viktor Yanukoviç’in kazandığı devlet başkanı seçimi sırasında geniş çaplı yolsuzluklar yapıldığını ileri sürerek, konuyu yargıya taşıyacaklarını söyledi.

Sobolev, “Seçim günü, Yanukoviç’in görevlendirdiği grupların Ukrayna kanununu hiçe sayan ihlallerine, seçmenlere yaptıkları baskılara ve Bölgeler Partisinin yaptığı yaygın sahtekarlıklara sahne oldu. Sonuçta, Timoşenko grubu olarak hem kendi hakkımızı, hem de vatandaşlarımızın dürüst ve şeffaf seçimlere katılma hakkını mahkemelerde koruyacağımızı ilan ediyoruz” dedi.

Sobolev, sokak gösterileri düzenlenmesi konusuna ise değinmedi.

Ukrayna’da hafta sonu yapılan seçimlerde zaferi, iktidardan Turuncu Devrim ile uzaklaştırılan Viktor Yanukoviç kazanmıştı.

1233430cookie-check“Ukrayna’da gelecek ‘Turuncu’ değil”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.