Ukrayna’da kriz nasıl çözülecek?

Ülkedeki bakanlık ve kurumların paylaşım şeklini ‘gerçeküstü bir bölünme’ diye ifade eden The Guardian, savunma ve dışişleri bakanlıklarının Cumhurbaşkanı Yuşçenko’nun, içişlerinin Başbakan Yanukoviç’in elinde olduğunu belirtti.

Gazeteye konuşan Başbakan safından bir milletvekili olan Taras Çernovil’in, erken seçim çağrısı ile Yuşçenko’nun kendi ölüm emrini imzaladığı yorumunu yaptı.

Tne Guardian’ın değerlendirmesi şöyle:

“Yuşçenko seçime gidilmesini sağlasa bile, zayıflamış partisinin pek başarı sağlayamayacağı ve üçüncü sırada yer alacağı neredeyse kesin. Böyle bir durumda en olası senaryo, Yanukoviç’in yeniden başbakan olması.”

The Times, rakip liderlere verilen desteğin ülkenin doğu batı arasında din, dil ve kültür açısından bölünmüş yapısını yansıttığını vurgulayarak, “Gelinen noktada iki taraf da suçlu. Her iki lider de kendi tavrının daha ahlaki ya da doğru olduğunu iddia edebilecek durumda değil. İki lider ülkeleri için işbirliği yapmalı…”

Aynı gazeteden Bronwen Maddox da, iki liderin de çözüm için mahkemeye yönelmesi ve ekonominin olumlu seyrini umut veren unsurlar olarak değerlendirdi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko da, amaçlarını Financial Times’ta yayınlanan makalesinde açıkladı. Turuncuların lideri başlıca sorumluluğunun anayasaya uyulmasını sağlamak olduğunu belirtip, iktidarı ‘siyasi güç üzerinde tekel kurmaya çalışmak’ ile suçluyor. Yuşçenko erken seçim kararını da şöyle savundu:

“Bu uç bir önlem, ama Ukrayna’nın ulusal çıkarlarının bunu gerektirdiğine şüphem yok. Demokrasilerde, iktidar konusunda nihai hakem halktır. Bu açmazı ancak Ukrayna halkının tercihine güvenerek aşabiliriz. Ukrayna Avrupa demokrasilerinin bir parçası olacaksa, bu krizin kendi anayasamızın ilkeleri doğrultusunda çözülmesi şart. Ülkede yasaların üstünlüğüne saygı gösteremiyorsak, bunu uluslararası hukuk önünde yapacağımıza kim güvenir? Umarım Sayın Yanukoviç de yeni seçimlerin krizi çözmenin tek yolu olduğunu anlar. Hakiki demokratlar asla halkın hükmünden çekinmemelidir…”

1149220cookie-checkUkrayna’da kriz nasıl çözülecek?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.