‘Ukrayna’dan gaz güvencesi aldık’

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye’nin Rusya’dan aldığı doğalgaz konusunda arz güvenliğinin sağlanması için Ukrayna tarafından gerekli sözü aldığını söyledi.   Tüzmen, Ukrayna Başbakan 1. Yardımcısı Stanislav Stashevsky ile görüştü. Bakan Tüzmen, basına kapalı olarak gerçekleşen görüşmede Türkiye’nin doğalgaz konusunda yaşadığı sıkıntıları aktardı.

Tüzmen ayrıca ziyareti esnasında Ukrayna’da bulunan Türk İş adamları ile bir görüşme gerçekleştirdi.  Verimli çalışmaları ile tanınan Türkiye’nin Kiev Büyükelçisi Erdoğan İşcan tarafından Konut’ta verilen kokteyle katılan Tüzmen ve Ukrayna’da bulunan birçok Türk işadamıyla da sohbet etti.

Tüzmen’i Ukrayna’da yalnızca Açık Gazete izledi. Devlet Bakanı Tüzmen ile Açık Gazete Ukrayna Temsilcisi Tudora Arnaut’un yaptığı söyleşi şöyle:

-Sayın Bakan Ukrayna’ya gelme amacınızı açıklar mısınız? Günümüzde Ukrayna ve Türkiye arasındakı ilişkiler ne düzeyde bulunmakta?
-Ukrayna’ya geliş nedenimiz, biliyorsunuz, bizim müteahhitlik hizmetlerimiz son dönemde oldukça hız kazanmış durumda ve bu müteahhitlik hizmetlerinde önemli bir örneği de  Kiev dışındakı Dnepropetrovskiy şehrinde bulunan iki müteahhit firmamızın yabancı ortakları ile beraber gerçekleştirdiği bir konutluk projesinin temel atma törenine katıldık. Bu proje devam edecek ve büyüyecek. Bunun dışında, bugün Ukrayna Başbakan Birinci Yardımcısı ile görüşmem vardı, heyetler arası resmi görüşmeler yaptık. Amacım, tabii ki Türkiye ve Ukrayna arasındakı ticari hacmini  sağlıyacak çalışmaları yapmak, müteahhitlik sektöründe yine aynı şekilde iyi hizmet getirmek, kaliteli Türk ürünlerini Ukrayna pazarına tanıtmak  ve mal ve hizmette karşılıklı olarak ticaret  hacminin artmasını sağlamak. Bütün amacımız bu ve belirtmeliyim ki oldukça hızlı bir şekilde bu ticaret hacmimiz devam ediyor. Şu anda tahmin ediyorum bu sene  yani 2006 yılında 4,5 milyar dolarlık bir hacim yakalarız. Daha önce Devlet Başkanlarına ve Başbakanları’na verdiğimiz sözü de tutarız, çünkü neresinden bakarsanız biz ilk üç sene içerisinde 5 milyar dolar ticaret hacmine ulaşacağımızı söylemiştik. Müteahhitlik yatırımları ile de diğer ticaret  hacimlerı artışıyle de Türkiye ve Ukrayna çok bağarılı bir performans sergiliyor. Amacım Karadeniz’i bir serbest ticaret dolaşım alanı haline  getirmek, bu çok önemli. Burada ancak Ukrayna Türkiye arasındaki ilişkileri de böylesine karşılıklı olarak hızla dostane ilişkilerin geliştirilmesine mümkün olacağını da biliyoruz.

-Bildiğiniz gibi Ukrayna’da Mart ayında seçimler vardır. Bu durum Türkiye’ye herhangi bir şekilde tesir ediyor mu?
-Ukrayna’da yapılacak seçimlerde, aslında tabii ki, bulunduğumuz cografyada komşu ve çevre ülkelerle yaptığımız çalışmalarda ekonomilerin istikrarlı olmasının çok önemli olduğunu da biliyoruz. Ben yalnız Ukrayna’nın geleceğine güvenen bir insanım ve burada bulunan Türk iş adamları da Ukrayna’nın geleceğine güveniyorlar. Seçimlerin sonuçlanmasında tabii ki demokrasi secimler olacak ve sonuçlar alınacaktır. Ama bizim Ukrayna’nın geleceğine olan güvenimiz her zaman devam ediyor. Biz, bakın daha yeni temel attık, seçim sonuçlarına göre , biz yatırımlarımızı bekleyip veya daha sonra falan yaparız diye bir düşüncemiz yok, biz Ukrayna’nın geleceğine göveniyoruz. Seçim hiç etkilemez. Ukrayna’nın ekonomisi her zaman ileriye doğru kalkınarak devam edecek.

-Ukrayna’da  son zamanlar gaz problemi yaşanıyor. Ukrayna ve Türkiye arasında bu problemin çözümü için gerhangi bir girişiminiz oldu mu?
-Tabii, Bugün Ukrayna’nın Birinci Yardımcısı ile gaz konusunda kendilerinden Rusya’dan gelen gazın Türkiye’ye akışında sürekliliğin sağlanması konusunda destek istedim. O, da kendisi bu konuda ellerinden geleni yaptıklarını ve Türkiye’de gaz konusunda sürekliliğinin sağlanacağını, herhangi bir sıkıntı artık yaşanmıyacağını söylediler. Bu da bizim için müjdeli bir haber oldu. Ve ben de bu haberi arkadaşlarımla paylaştım, dolaysıyle tahmin ediyorum, önümüzdeki günlerde bu sıkıntılar aşılmış olacak.

***

“İŞ DÜNYASI BÜYÜKELÇİLİK KONUTUNDA”

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen onuruna kokteyl veren Türkiye’nin yeni Kiev Büyükelçisi Erdoğan İşcan da gecede kısa bir konuşma yaptı. İşcan’ın gecede yaptığı konuşma şöyle:

“Ben görevime yeni Büyükelçi olarak bir ay önce başladım. Son bir hafta içinde burada toplanan seçkin Türk toplumunun Türk iş dünyası temsilcileri ile ikinci kez bu çatı altında toplanıyorum. Geçen hafta bir danışma toplantısı yapmıştık, zatıhalinizin gelişi ile de ikinci kez bir araya geliyorum ve bundan büyük mutluluk duyuyorum. Türkiye ve Ukrayna Avrupa’nın iki önemli ülkesi-ortak çıkarları, ortak hedefleri, ortak kaygıları var. Biz iş birliğimizi geliştirmeğe kararlıyız. Ukrayna’nın da bu hedefi benimsediğini görüyoruz. Her iki ülke de Avrupa Atlantik Kurumlar’ı ile bütünleştiğini ve hedefini benimsemişler. Bazı konularda biz onlardan daha da ileriyiz, deneyimliyiz var ve onlarla paylaşmaya hazır olduğumuzu biliyorlar. İş dünyamız ticaret ve yatırım, her alanda bu ilişkilerin gelişmesi için en önemli böyütu oluşturuyor. Buradaki iş adamlarımız, iş dünyamız gördüğüm, bildiğim ve izleyebildiğim kadarıyla bu iradeye sahip ve bizde onları elimizden geldiğince destekleme iradesine sahibiz.”  

Tudora Arnaut ve Büyükelçi Erdoğan İşcan

İŞDÜNYASI YENİ BÜYÜKELÇİ’DEN MEMNUN

Daha sonra sayın Büyükelçi sözü Ukrayna’da bulunan Türkiye İşadamları adına Başkan Yardımcısı Naci Kanar’a  verdi. Kanar Tüzmen’in Ukrayna’yı ikinci kez ziyaret eden ilk bakan olduğunu ve bundan da büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Kanar, Türk işadamlarının Ukrayna’da yapmış oldukları çalışmaları şöyle anlattı:

 “Bu ülkenin geleceğine inanan Türk işadamları olan bizler, gerek kamu, gerekse özel sektör temsilcilerinin artan ilgisine maruz kalan Ukrayna pazarının Türkiye açısından stratejik yönemine ait olduğuna  canı gönülden inanıyoruz. Mevcut politika ortamın yakın zamanda normalize olmasını beklediğimiz Ukrayna jeopolitik konumu gereği bu bölgede neredeyse Türkiye kadar kilit bir rolü oynamaya nabze bulup yakın bir gelecekte Türk iş dünyasi açısından da hakkettiği yeri alacağını da düşünürüm. Bu yıl yeni görevine devam edecek olan yeni Büyükelçimiz Sayın Erdoğan İşcan’ın ve bu çabaların iş dünyasındakı  yansıması olan yeni göreve başlamış olan  ticaret müşavirimiz Alper Toközlü’nün gelişlerinin bu anlamda  önemli bir başarı olduğunun inancındayım. Dolaysıyle bir Ukrayna’dakı Türk işadamları 2006 yılının yeni bir hamle yılı olacağına da inanmaktayız.”

FOTOĞRAF: Kürşat Tüzmen ve Tudora Arnaut

1122720cookie-check‘Ukrayna’dan gaz güvencesi aldık’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.